ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επενδυτικό ενδιαφέρον στον Κόλπο 

Επενδυτικό ενδιαφέρον στον Κόλπο 

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Σαουδική Αραβία ήταν ένα ακόμα κομμάτι στο παζλ μίας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Πρόκειται για μία επίσκεψη που επιβεβαιώνει την στρατηγικού χαρακτήρα σχέση της Ελλάδας με την Σαουδική Αραβία.

Διαβάστε ακόμη: Κ. Μητσοτάκης από το Ριάντ: Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα ξεπεράσει φέτος το 6%

Ο κ. Μητσοτάκης κατά το διήμερο της επίσκεψης εστίασε στην δυνατότητα της Ελλάδας να εξελιχθεί σε ενεργειακό κόμβο μεταφοράς καθαρής ενέργειας στην ευρωπαϊκή αγορά, αναφερόμενος στη συμφωνία με την Αίγυπτο που αφορά στην ηλεκτρική διασύνδεση με την Ελλάδα, ενώ παράλληλα τόνισε ότι η χώρα μας μπορεί να αποτελέσει το φυσικό σημείο εισόδου για το υγροποιημένο φυσικό αέριο και το υδρογόνο. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει δεσμευτεί στο στόχο να γίνει η Ευρώπη η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050, ενώ επιδίωξη είναι να μειώσει η χώρα τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030. Αναφέρθηκε στην προσπάθεια για την αύξηση του μεριδίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και το σχέδιο για την κινητοποίηση πάνω από 25 δισ. ευρώ σε επενδύσεις με στόχο την πράσινη μετάβαση. 

Διαβάστε ακόμη: Τουρισμός και επενδύσεις στη συνάντηση Κ. Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό του Μπαχρέιν

Διμερείς επαφές  

Ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση και με τον ειδικό απεσταλμένο των Η.Π.Α. για το κλίμα John Kerry, ενώ χθες Τρίτη, είχε συνάντηση με τον Πρίγκιπα Διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας και Πρωθυπουργό του Μπαχρέιν, Salman bin Hamad Al Khalifa, με τον οποίο συζητήθηκαν οι δυνατότητες ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας στους τομείς των επενδύσεων και του τουρισμού, ενώ οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συμφωνία με τη Γαλλία για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης, καθώς και στην πενταετή ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το πρωί της Τρίτης, ο πρωθυπουργός είχε σύσκεψη με επιχειρηματίες από τη Σαουδική Αραβία οι οποίοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα, και στη συνέχεια είχε συνάντηση με ανώτατα στελέχη ελληνικών εταιρειών οι οποίες ήδη δραστηριοποιούνται ή ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στο Βασίλειο.

Αμέσως μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τρεις αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας οι οποίοι εργάζονται ως σύνδεσμοι για την μεταφορά και εγκατάσταση της συστοιχίας Patriot που έχει διαθέσει η Ελλάδα στη Σαουδική Αραβία για την ενίσχυση της άμυνάς της.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάης είχε τετ α τετ με επιχειρηματίες της Σαουδικής Αραβίας που δραστηριοποιούνται ή έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να δραστηριοποιηθούν επενδυτικά στην Ελλάδα, ενώ συμμετείχε στο Φόρουμ Future Investment Initiative, το οποίο συγκεντρώνει τους σημαντικότερους επενδυτές του Κόλπου.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News