Πολιτική Τετάρτη 9/12/2020, 07:49
ΑΡΣΗ ΜΕΤΡΩΝ

Η δύσκολη εξίσωση του λιανεμπορίου

Τι εξετάζει η κυβέρνηση - Τι ζητεί ο εμπορικός κόσμος

Η δύσκολη εξίσωση του λιανεμπορίου

Μπροστά σε μία δύσκολη εξίσωση για το πώς μπορούν να ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα με το μικρότερο δυνατό επιδημιολογικό κόστος βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς ο χρόνος για τις εορτές των Χριστουγέννων μετρά αντίστροφα και ο εμπορικός κόσμος προσμένει με αγωνία τις κυβερνητικές ανακοινώσεις.

Οι ανακοινώσεις για το λιανεμπόριο, αλλά και για τα κομμωτήρια και τις εκκλησίες αναμένονται στο τέλος της εβδομάδας και το κυβερνητικό επιτελείο περιμένει τις τελικές εισηγήσεις των ειδικών για να σταθμίσει τις αποφάσεις της.

Όπως ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αν ανοίξει το λιανεμπόριο  θα χρειαστεί να γίνει κάποια προσαρμογή στο νυχτερινό ωράριο. Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ωράριο του λιανεμπορίου να διευρυνθεί, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός, ενώ – όπως σημείωσε – θα πρέπει να υπάρχει ένας εύλογος χρόνος, προκειμένου να επιστρέψει και ο εργαζόμενος και ο καταναλωτής  στο σπίτι του. «Ο γενικός κανόνας είναι ότι θα υπάρχει μια απαγόρευση νυχτερινής μετακίνησης, απλώς το ωράριο μπορεί να είναι κάπως διαφορετικό. Αυτό θα το δούμε τις επόμενες ημέρες» ανέφερε συγκεκριμένα.

Με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης επισήμανε πως ο εμπορικός κόσμος αναμένει «με αγωνία την επαναλειτουργία της αγοράς» καταθέτοντας προτάσεις για την άρση των περιοριστικών μέτρων. Μεταξύ άλλων ο ΕΣΑ προτείνει ταυτόχρονη επαναλειτουργία όλων των καταστημάτων και όχι συγκεκριμένων κλάδων, «κάτι που δημιουργεί αναπόφευκτα αδικίες και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού» όπως σημειώνει.

Ιδανική ημερομηνία επαναλειτουργίας, εφόσον το επιτρέψουν οι υγειονομικοί δείκτες, ο ΕΣΑ θεωρεί ότι θα ήταν η Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου, «ώστε οι επιπλέον ημέρες του Σαββατοκύριακου να απορροφήσουν μέρος της κίνησης».

Ζητεί επίσης «προσεκτικό σχεδιασμό κανόνων, που θα υποδείξουν οι ειδικοί επιστήμονες, για την αποφυγή εμφάνισης φαινομένων “ακορντεόν”, αλλά και ενός τρίτου – πιθανότατα  καταστροφικού – “lockdown”, καθώς και έγκαιρη ανακοίνωση των όρων επαναλειτουργίας της αγοράς, ώστε να μπορέσουν οι επιχειρηματίες να προγραμματίσουν τις ανάγκες των καταστημάτων τους.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ιερώνυμου

Υπενθυμίζεται πως χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, με τον οποίο συζήτησε για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα και τον τρόπο εορτασμού των Χριστουγέννων στις ιδιαίτερες φετινές συνθήκες.

Αναφερόμενος στο θέμα των εκκλησιών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε χθες πως είναι ένα ζήτημα που θέλει ιδιαίτερη προσοχή. «Θέλει μια ευελιξία από όλους μας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους διαφορετικές καταστάσεις, όπως είναι η επίσκεψη σε ένα κατάστημα λιανεμπορίου από τη μία πλευρά,  αλλά και από την άλλη ενός πιστού στην εκκλησία» επισήμανε.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News