ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα κίνητρα για εμβολιασμούς: Τι εξετάζεται

Οι περιοχές που υστερούν στον εμβολιασμό και τα σχέδια της κυβέρνησης για να λυθεί το πρόβλημα

Νέα κίνητρα για εμβολιασμούς: Τι εξετάζεται

Αν είχε σε κάτι ενδιαφέρον η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για την πανδημία, που έγινε με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα, ήταν η αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη για το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Βόρεια Ελλάδα, όπου σε πολλές περιοχές της το ποσοστό που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό είναι κάτω του 50%.

«Πράγματι» είπε ο κ. Μητσοτάκης «έχουμε ζητήματα ακόμα για τα οποία πρέπει να συζητήσουμε με θάρρος και με ειλικρίνεια σε αυτή την αίθουσα. Περιοχές της χώρες όπου, δυστυχώς, έχουμε χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Τις έχω εδώ: Ευρυτανία, Κιλκίς, Δυτική Αττική, Πιερία, Δράμα, Φωκίδα, Ηλεία, Σέρρες, Πέλλα, Ξάνθη, Φλώρινα» ανέφερε, προσθέτοντας πως δυστυχώς «η Βόρεια Ελλάδα είναι σήμερα πρωταγωνίστρια στους θανάτους και θα πρέπει να εντείνουμε την προσπάθεια επικοινωνίας σε όλα τα επίπεδα».

Ενδεικτικά, τα ποσοστά των νομών που ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης είναι τα εξής: Στην Ευρυτανία έχει εμβολιαστεί το 38.28%, στο Κιλκίς το 45,55%, στην Δυτική Αττική το 29,7%, στην Πιερία το 49,5%, στην Δράμα το 44,56%, στην Φωκίδα το 42,32%, στην Ηλεία το 45,99%, στις Σέρρες το 42,09%, στην Πέλλα το 49,4%, στην Ξάνθη το 49,24% και στην Φλώρινα το 52,51%. Βεβαίως αυτές δεν είναι οι μόνες περιοχές με ποσοστό κάτω του 50% αλλά είναι χαρακτηριστικό πως στην Βόρεια Ελλάδα είναι σχεδόν κανόνας.  

Πειθώ και όχι υποχρεωτικότητα 

Το ερώτημα είναι βεβαίως με ποιο τρόπο μπορεί η κυβέρνηση να αυξήσει τον εμβολιασμό σε αυτές τις περιοχές. Ο κ. Μητσοτάκης αρνούμενος την επέκταση της υποχρεωτικότητας ανέφερε πως πρέπει «να επιστρατεύσουμε τις τοπικές κοινωνίες, τους Δημάρχους, τους τοπικούς Μητροπολίτες». Ουσιαστικά σε πρώτη φάση η κυβέρνηση θέλει να πάει να λύσει το πρόβλημα «τοπικά» αυξάνοντας τις πιθανότητες.

Εάν κάτι τέτοιο δε καταστεί εφικτό και δεν αποδώσει, όπως άλλωστε έγινε και με τις κινητές μονάδες που έχουν σταλεί στις περιφερειακές ενότητες και δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, τότε θα εξεταστεί το ενδεχόμενο για νέα κίνητρα. Το είπε πριν μερικά 24ωρα ο κ. Θεμιστοκλέους. «Θέλουμε να εμβολιάσουμε ένα 20-30% που δεν έχει εμβολιαστεί. Σίγουρα μπορούμε να πείσουμε ένα τμήμα από αυτούς» σημείωσε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας προσθέτοντας: «έχουν δοθεί κάποια κίνητρα στις μικρότερες ηλικίες, αν χρειαστεί κάτι πιο μαζικό θα το ανακοινώσουμε».  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News