ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψηλά στην ατζέντα οι εκκρεμείς συντάξεις

Ψηλά στην ατζέντα οι εκκρεμείς συντάξεις

Με επίκεντρο την οικονομία και τις κυβερνητικές αρρυθμίες που έχουν προκύψει, συνεδρίασε χθες – διαδικτυακά – η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη και παρουσία του Υπ. Οικονομικών Χρήστου Σταικούρα.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στους βουλευτές, ενόψει και της έναρξης της συζήτησης για τον προϋπολογισμό την Παρασκευή, τους είπε πως «ο προϋπολογισμός, έχει σημαντικές εφεδρείες, ταμειακές εφεδρείες για να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία και για το πρώτο διάστημα του 2021, όπου γνωρίζουμε ότι τα πράγματα αυτά θα είναι ακόμα δύσκολα».

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε μία «συγκρατημένη αισιοδοξία» όπως είπε χαρακτηριστικά, πως από την στιγμή που θα τελειώσουμε με την πανδημία, «η ανάκαμψη θα είναι ρωμαλέα και δυναμική ειδικά στη χώρα μας, γιατί πιστεύω ότι έχουμε στρώσει όλο αυτό το διάστημα το χαλί με σημαντικές μεταρρυθμίσεις υποδομής για να μπορούμε ακριβώς να δρομολογήσουμε αυτή τη γρήγορη ανάπτυξη».

Συνεχίζοντας τις αναφορές στον προϋπολογισμό του 2021 είπε πως «εκ των πραγμάτων έχει πολλούς αστάθμητους παράγοντες» με σημαντικότερο το χρονικό εύρος της υγειονομικής κρίσης και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, ζητώντας σε εκείνο το σημείο, την συνδρομή των βουλευτών ώστε να υπάρξει μαζικός εμβολιασμός.

Προτεραιότητα οι εκκρεμείς συντάξεις
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς και στο θέμα των εκκρεμών συντάξεων στο οποίο αναφέρθηκαν ουκ ολίγοι βουλευτές με πρώτη την Ντόρα Μπακογιάννη, που το έθεσε πολύ ψηλά στην ατζέντα.

Ο κ. Μητσοτάκης το ιεράρχησε πολύ ψηλά ενόψει του 2021 λέγοντας πως είναι  «πρώτης επιχειρησιακής προτεραιότητας» καθώς παραδέχθηκε πως εκτός των άλλων έχει και μεγάλο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό και αφού ευχαρίστησε τον Γιάννη Βρούτση και τον Χρήστο Χάλαρη για την «μεγάλη πρόοδο η οποία έχει γίνει από τον ως προς την απονομή των νέων συντάξεων» είπε πως έχει ζητήσει προσωπικά από τον Διοικητή του ΕΦΚΑ να εκπονήσει ένα σχέδιο ώστε να ενισχυθεί η διαδικασία έκδοσης των συντάξεων «με έμπειρους ανθρώπους τους οποίους θα ψάξουμε να τους βρούμε».

Xρήστος Σταικούρας: Ανάκαμψη το 2021
Από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε πως ο προϋπολογισμός προβλέπει ότι θα υπάρχει μία σημαντική ανάκαμψη το 2021 σημειώνοντας επίσης ότι είναι ένας «φιλο-αναπτυξιακός και φιλο-επενδυτικός προϋπολογισμός». Παράλληλα υπενθύμισε τις μόνιμες μειώσεις φόρων που υλοποίησε η κυβέρνηση. «Μείωση της φορολογίας του εισοδήματος στα φυσικά πρόσωπα στο 9%, μείωση του ΕΝΦΙΑ, απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ κατοίκων μικρών ακριτικών νησιών, μείωση του φόρου εισοδήματος στα νομικά πρόσωπα, μείωση των διανεμόμενων κερδών, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, αναστολή Φ.Π.Α. σε νέες οικοδομές, ισχυρό φορολογικό κίνητρο για επενδύσεις σε πράσινη οικονομία, ενέργεια, ψηφιοποίηση, κίνητρα σε φυσικά πρόσωπα για επενδυτικά κεφάλαια για νεοφυείς επιχειρήσεις, κίνητρα για δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας, το non-dom».
Παράλληλα χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό «κοινωνικά δίκαιο», καθώς το 2021 τα επιδόματα είναι αυξημένα κατά 600 εκατομμύρια ευρώ. «Στον ΟΠΕΚΑ υπάρχουν 600 εκατομμύρια επιπλέον το ‘21 για στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Άρα, συμπερασματικά, ο προϋπολογισμός είναι ρεαλιστικός, είναι αναπτυξιακός και φιλο-επενδυτικός, είναι μεταρρυθμιστικός, είναι ευέλικτος και κοινωνικά δίκαιος», κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News