Πολιτική Παρασκευή 15/10/2021, 15:59
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστολή Μπλίνκεν σε Μητσοτάκη: Θα διαφυλάξουμε την κυριαρχία των χωρών μας έναντι απειλών

«Πιστεύουμε ακράδαντα στον σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας» τονίζει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ με φόντο τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ

Φωτ. Reuters

Την προσήλωση των ΗΠΑ στην «υποστήριξη της ευημερίας, της ασφάλειας και της δημοκρατίας της Ελλάδας» εκφράζει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με φόντο τη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ.

Ειδικότερα, στην επιστολή του ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ τονίζει πως η χώρα του χαιρετίζει «τον ρόλο της Ελλάδας ως περιφερειακού ηγέτη και πυλώνα σταθερότητας», αναφέρεται στις διμερείς σχέσεις, οι οποίες φθάνουν σε «νέα ύψη» και σημειώνει ότι οι δύο χώρες «θα βγουν ισχυρότερες από τις προκλήσεις της παγκόσμιας πανδημίας μαζί».

Διαβάστε ακόμη: Κ. Μητσοτάκης: Ηχηρή ψήφος εμπιστοσύνης από τις ΗΠΑ

«Θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε δεσμούς μεταξύ των κυβερνήσεών μας μέσω του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ – Ελλάδας, τον οποίο έχουμε την τιμή να φιλοξενήσουμε φέτος στην Ουάσινγκτον για τον τρίτο γύρο» επισημαίνει.

Αναφερόμενος στην ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), σε άλλο σημείο της επιστολής του, ο κ. Μπλίνκεν υπογραμμίζει πως «επεκτείνει τη στρατηγική αμυντική εταιρική σχέση και εμφανώς δείχνει τη σταθερή μας αποφασιστικότητα να διαφυλάξουμε και να προστατεύσουμε αμοιβαία την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των χωρών μας έναντι ενεργειών που απειλούν την ειρήνη, συμπεριλαμβανομένης της ένοπλης επίθεσης ή της απειλής αυτής».

Διαβάστε ακόμη: Διπλωματικές πηγές: Η συμφωνία με τις ΗΠΑ προστατεύει την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας

«Πιστεύουμε ακράδαντα στον σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, καθώς και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας» υπογραμμίζει και επαναλαμβάνει τη δέσμευση της κυβέρνησης Biden «να διασφαλίσει τη σταθερότητα και την ευημερία σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο».

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών στη Βάση της Σούδας, καθώς υπογραμμίζει ότι «oι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν τον ζωτικό ρόλο των δραστηριοτήτων Ναυτικής Υποστήριξης (NSA) στη Σούδα και άλλων εγκαταστάσεων, στις οποίες οι ΗΠΑ μπορούν να εκπαιδεύουν ή να επιχειρούν στην ηπειρωτική χώρα ή στα νησιά, για την εξασφάλιση των κοινών μας αμυντικών στόχων και ευχαριστούν την Ελλάδα για τη συνέχιση της υποστήριξης στη διευρυμένη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα».

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News