ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα στην Τουρκία από Μητσοτάκη και Καραμανλή

Μήνυμα στην Τουρκία από Μητσοτάκη και Καραμανλή

Σε εκδήλωση του Ιδρύματος «Κωσταντίνος Καραμανλής» μίλησαν χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, με αφορμή τα 47α από την ίδρυση της ΝΔ.

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και στο μείζον θέμα της Τουρκίας, στο μεταναστευτικό αλλά και στην πανδημία. Οσον αφορά την γείτονα, ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ταραξία» την Τουρκία και άσκησε κριτική στην Ευρώπη λέγοντας πως είναι «αναγκαίο να επισημανθεί και να στηλιτευθεί η επαμφοτερίζουσα στάση της» καθώς «συμπεριφέρεται ως ταραξίας στην ευρύτερη περιοχή, εγείροντας αξιώσεις που προσβάλλουν κατάφωρα και το γράμμα και το πνεύμα του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών».

Ο πρώην πρωθυπουργός πρόσθεσε πως ναι μεν η Ελλάδα «είναι σε θέση να υπερασπίσει αποτελεσματικά την εδαφική της ακεραιότητα και τα δικαιώματά της με την διπλωματική της δράση, τις συμμαχίες της, παλιές και νέες, με το αξιόμαχο και την αποτρεπτική ικανότητα των ενόπλων μας δυνάμεων» ωστόσο «η Ευρώπη οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι, αλλοιθωρίζοντας και αποπειρώμενη να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα, οδηγείται σε αδιέξοδο» καθώς «δεν μπορεί να μην επιβάλλει κυρώσεις σε εξόφθαλμα επιθετικές συμπεριφορές».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε «ιδιαίτερα ενθαρρυντική» και αναμφισβήτητα «εθνική επιτυχία» την πρόσφατη αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας «όχι μόνο για την σημασία της στην προάσπιση κοινών αξιών και συμφερόντων, αλλά και διότι σηματοδοτεί μια συνολική αντίληψη για την πορεία της Ευρώπης» ευχόμενος να είναι ένα βήμα προς την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης «βήμα αναγκαίο και ήδη υπερήμερο στο νέο παγκόσμιο περιβάλλον».

«Προστατεύουμε τα σύνορά μας»

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στην Τουρκία είπε πως η Ελλάδα «αγρυπνά και προστατεύει τα σύνορα της», ενώ αναφέρθηκε και στην ελληνογαλλική συμφωνία λέγοντας πως «η χώρα υπογράφει υποδειγματικές συνθήκες συνεργασίας με τους γείτονές της, προωθώντας την ευρωπαική συνεργασία σε τομείς άμυνες και ασφάλειας όπως την εταιρική σχέση Ελλάδας – Γαλλίας». Παράλληλα άφησε αιχμές εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας πως «ο λαός την χαιρέτισε ενώ άφησε στο περιθώριο τους λίγους που την αμφισβήτησαν».

Η παρουσία του Α. Σαμαρά 

Παράλληλα με τις αναφορές στην Τουρκία η εκδήλωση είχε έντονο εσωκομματικό χρώμα, καθώς αποτέλεσε σαφές μήνυμα ενότητας. Στην πρώτη σειρά καθόταν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ο οποίος χειροκρότησε τον πρώην και τον νυν πρωθυπουργό. Η εκδήλωση ήρθε σε ένα χρονικό σημείο όπου η συζήτηση για την φυσιογνωμία του κόμματος είναι υπαρκτή. Το γεγονός πως στην Φιλοθέη, βρέθηκε το όλον του κόμματος κλείνει την σχετική συζήτηση, την ώρα μάλιστα που τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν πολύ περισσότερα εσωκομματικά θέματα να λύσουν, καθώς ο μεν ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει βρει ακόμα τα πατήματα του, το δε ΚΙΝΑΛ είναι σε περίοδο εσωκομματικών εκλογών.  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News