ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Θ. Λιβάνιος στο «MR»: Έτοιμος οδικός χάρτης για digital δήμους

Γιατί οι δημοσκοπήσεις δείχνουν εξάντληση της 4ετίας

Θ. Λιβάνιος στο «MR»: Έτοιμος οδικός χάρτης για digital δήμους

Σχεδόν 1.300 κρατικές υπηρεσίες διεκπεραιώνονται ήδη με ένα κλικ και ακολουθεί το Ταμείο Ανάκαμψης, τονίζει σε συνέντευξη στο «MR» o υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρής Λιβάνιος, ο οποίος προαναγγέλλει οδικό χάρτη τις επόμενες ημέρες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ποια είναι τα digital «στοιχήματα» για το 2022 – Έως και στο 6% του ΑΕΠ η γραφειοκρατία στην Ελλάδα. Τι δηλώνει για τους εκλογικούς καταλόγους, την αποχή και τις δημοσκοπήσεις. Εκλογικό αποτέλεσμα στις 9 μ.μ.

Κύριε Λιβάνιε, τι έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στην ψηφιοποίηση του κράτους ώστε οι πολίτες και οι επιχειρηματίες να μην πέφτουν πάνω στο τέρας της γραφειοκρατίας; 

Η απλή απάντηση θα ήταν να σας επαναλάβω εκείνο που αντιλαμβάνονται και συζητούν μεταξύ τους οι πολίτες, δηλαδή ότι περίπου 1.300 υπηρεσίες διεκπεραιώνονται ψηφιακά πλέον με ένα κλικ -ή ίσως με λίγα περισσότερα- από το σπίτι, χωρίς να χάνονται ώρες και χρήμα στις ουρές κάποιου δημόσιου οργανισμού. Το πιο σημαντικό, όμως, που έχει επιτευχθεί θεωρώ ότι είναι πως το κράτος σιγά σιγά πείθει τον πολίτη ότι αξίζει την εμπιστοσύνη του. Κι αυτό γιατί για πρώτη φορά δεν πήγε ο πολίτης στο κράτος αλλά το κράτος στον πολίτη. Η γραφειοκρατία, όμως, σημαίνει και χαμένο χρήμα. Χρήμα που η Ελλάδα το πλήρωνε σύμφωνα με τις εκτιμήσεις με το 6% του ΑΕΠ της. 

 

Ποια είναι τα επόμενα βήματα από εδώ και στο εξής; Έχετε κάποιες συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις που περιμένουμε το επόμενο διάστημα; Τι να περιμένουμε στο κομμάτι της απλοποίησης – ψηφιοποίησης της καθημερινότητας μας;

Όπως έχει δηλώσει ο Κυριάκος Πιερρακάκης, πολλά και σημαντικά έρχονται από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έως το τέλος του έτους: ενδεικτικά, η ψηφιακή ανανέωση του διαβατηρίου, η μεταβίβαση ακινήτων, το άυλο συναινετικό διαζύγιο, το γνήσιο της υπογραφής αλλά και η ίδρυση μιας ατομικής επιχείρησης. Το 2022 τα στοιχήματα γίνονται πιο σύνθετα και θα αφορούν την ασφάλιση, τη δικαιοσύνη και τις αστυνομικές αρχές, χώρους που κυριαρχεί δεκαετίες τώρα το χαρτί, το «χαρτοβασίλειο» όπως εύστοχα λέγεται, που πρέπει να αποτελέσει γρήγορα παρελθόν και να ψηφιοποιηθεί.   

 

Νομίζω πάντως θα συμφωνήσετε ότι και η Τοπική Αυτοδιοίκηση υστερεί αρκετά.

Οι δήμοι είναι ο θεσμός, η δομή, που είναι πιο κοντά στον πολίτη. Όχι μόνο δεν μπορεί να υστερεί σε αυτή την προσπάθεια, αλλά πρέπει να πάρει τη σκυτάλη της ψηφιακής εξέλιξης. Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι έτοιμο να παρουσιάσει τις επόμενες μέρες τον οδικό χάρτη αλλά και τα εργαλεία που θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν όλοι, ανεξαιρέτως, οι δήμοι της χώρας, ώστε σε πρώτη φάση να συγκλίνουν ψηφιακά με την κεντρική διοίκηση και σε δεύτερη να ανταποκριθούν στο συνεχώς πιο απαιτητικό αίτημα για καλύτερη και πιο γρήγορη εξυπηρέτηση του πολίτη, σε ένα ψηφιακό περιβάλλον.  

 

Ταμείο Ανάκαμψης και Ψηφιοποίηση. Ποια η σχέση τους και πώς μπορεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός να βοηθήσει στην οικονομική ανάκαμψη; 

Αποτελεί μεγάλη ευκαιρία, καθώς τα έργα πληροφορικής, μαζί με την πράσινη οικονομία, αποτελούν την αιχμή του. Έχουμε κάθε λόγο να πετύχουμε. Το ανθρώπινο δυναμικό το έχουμε, τις δομές συνεχώς τις βελτιώνουμε, ενώ και οι διαδικασίες μπαίνουν σε καλύτερες ράγες. Η ανάπτυξη δικτύων 5ης γενιάς, το δορυφορικό ίντερνετ, οι οπτικές ίνες που θα αντικαταστήσουν τα καλώδια στις τηλεπικοινωνίες, είναι το μεγάλο στοίχημα των επόμενων μηνών. Και φανταστείτε ότι πριν από λίγο καιρό ουδείς ανέμενε πως η Ελλάδα όχι μόνο δεν ακολουθεί λαχανιασμένη αλλά βρίσκεται στην πρωτοπορία.  

 

Έχετε μιλήσει κατά το παρελθόν για ψηφιοποίηση της εκλογικής διαδικασίας. Θα ήθελα να μας πείτε τις σκέψεις σας και τι μπορούμε να περιμένουμε σε αυτό το κομμάτι.

Αν εννοείτε την ηλεκτρονική ψηφοφορία, αυτό είναι κάτι πολύ μακρινό. Αργεί ακόμα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Στις επόμενες εκλογές, ωστόσο, θα πετύχουμε κάτι σημαντικό, στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων: με τον νέο τρόπο μετάδοσης των αποτελεσμάτων, την Κυριακή των εκλογών, το αργότερο έως τις 9 το βράδυ, θα γνωρίζουμε το τελικό αποτέλεσμα και έως τα μεσάνυχτα, και τους βουλευτές που εκλέγονται. 

 

Οι εκλογικοί κατάλογοι, όπως λένε όσοι γνωρίζουν, δεν έχουν ξεκαθαριστεί εδώ και πολλά χρόνια. Πώς μπορεί να γίνει αυτό;

Αυτό που περιγράφετε ισχύει, αλλά πλέον αφορά κυρίως κατοίκους εξωτερικού οι οποίοι δεν έχουν ενημερώσει τις ελληνικές αρχές για τις μεταβολές – κυρίως για τους θανάτους πολιτών που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Το 2002 κάναμε ένα μεγάλο βήμα. Όλοι οι Έλληνες πολίτες που αποκτούν δικαίωμα ψήφου, εγγράφονται στους εκλογικούς καταλόγους, οι οποίοι μάλιστα επικαιροποιούνται έξι φορές τον χρόνο.

 

Στις τελευταίες εκλογές είχαμε 40% αποχή. Πρόκειται για αληθινό το ποσοστό ή οφείλεται στους εκλογικούς καταλόγους που προαναφέρθηκαν; 

Για να υπολογίσουμε την πραγματική αποχή, που αφορά κυρίως πολιτική στάση, οφείλουμε να λάβουμε υπόψη τρεις παράγοντες: Πρώτον, ότι ο πληθυσμός της χώρας μειώνεται κατά 40.000 ανθρώπους κάθε χρόνο, δεύτερο ότι την τελευταία δεκαετία χιλιάδες νέοι, κυρίως λόγω κρίσης έφυγαν στο εξωτερικό και τρίτο ότι πρέπει να συγκρίνουμε απόλυτους αριθμούς ψηφισάντων. Όσον αφορά το λεγόμενο brain drain, αυτό αποτελεί έναν επιπλέον λόγο να προσπαθήσουμε, δημιουργώντας ανταγωνιστικές συνθήκες στις αμοιβές και στην ποιότητα της εργασίας, τέτοιες που να αποτελούν κίνητρο επιστροφής για ανθρώπους με αυξημένα προσόντα. 

 

Πλην των υπουργικών καθηκόντων που έχετε αναλάβει τα δύο αυτά χρόνια, μία πάγια ασχολία σας είναι οι δημοσκοπήσεις. Τι εικόνα δείχνουν οι τελευταίες και που εντοπίζετε το μεγαλύτερο πλεονέκτημα και το σημαντικότερο πρόβλημα; Σενάριο πρόωρων εκλογών υπάρχει και κάτω υπό ποιες προϋποθέσεις;

Στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας δεν θα σας εκπλήξω και θα επαναλάβω αυτό που τονίζει ο Πρωθυπουργός, ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία. Πρέπει επιτέλους, να μπει τέλος στη συνήθεια, τρεις – τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές να ρωτάμε πότε θα γίνουν πρόωρες εκλογές. Και ο Πρωθυπουργός -για να έρθω και στο πρώτο σκέλος του ερωτήματός σας- έχει κάθε λόγο να εξαντλήσει την τετραετία διότι όσο διεξάγονται δημοσκοπήσεις με προηγμένη επιστημονική μεθοδολογία, καμία κυβέρνηση 2,5 χρόνια μετά τις εκλογές δεν απολάμβανε μεταπολιτευτικά τέτοιου βαθμού εμπιστοσύνη, παρόμοια με αυτή με την οποία περιβάλλουν οι πολίτες την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Εμπιστοσύνη που αποτυπώνεται με ένα προβάδισμα σταθερά άνω των 10 μονάδων. Σε κάθε περίπτωση όμως, αυτό πρέπει να αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο και ευθύνη για περισσότερη δουλειά και όχι να μας καθησυχάζει.       

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News