Πολιτική Παρασκευή 8/10/2021, 21:42
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Γιόχανσον: Οι χώρες έχουν δικαίωμα να κατασκευάζουν «φράχτες» στα σύνορά τους

Γιόχανσον: Οι χώρες έχουν δικαίωμα να κατασκευάζουν «φράχτες» στα σύνορά τους

Οι χώρες της ΕΕ έχουν «τη δυνατότητα και το δικαίωμα να κατασκευάζουν φράχτες» στα σύνορά τους δήλωσε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον, απαντώντας στην επιστολή των 12 χωρών με την οποία ζητούσαν να χρηματοδοτηθούν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό τα έργα αυτά.

«Δεν είμαι κατά. Όμως, όσον αφορά στο αν θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν ευρωπαϊκοί πόροι, οι οποίοι είναι περιορισμένοι, για να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή φραχτών, στη θέση άλλων πραγμάτων που είναι επίσης σημαντικά, αυτό είναι άλλο ζήτημα» πρόσθεσε η Γιόχανσον στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων, στο Λουξεμβούργο.

Η Επίτροπος έκρινε εξάλλου ότι «πραγματικά, δεν είναι καλή ιδέα να κάνουμε νέες προτάσεις», ενώ είναι ακόμη υπό συζήτηση εκείνες που αφορούν το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, τη μεταρρύθμιση που προτείνει η Κομισιόν.

Νωρίτερα, υπουργοί από την Ελλάδα, την Αυστρία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Λιθουανία, τη Λετονία και άλλες χώρες απέστειλαν επιστολή στον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, και την Επίπτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, με την οποία ζητούν χρηματοδότηση για την ανέγερση φραγμάτων και τειχών, ώστε να διακοπεί η εισροή προσφύγων και μεταναστών από τα σύνορα.

Στην επιστολή περιγράφουν ότι «ένα φυσικό εμπόδιο» θα αποτελέσει «αποτελεσματικό διασυνοριακό μέτρο, το οποίο θα εξυπηρετεί το συμφέρον ολόκληρης της Ε.Ε., όχι μόνον των κρατών – μελών» που είναι πρώτος προορισμός.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News