Πολιτική Τρίτη 8/12/2020, 12:10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπ. Μετανάστευσης: «Δείχνει» την Τουρκία για τις αυξημένες αφίξεις Σομαλών στο Αιγαίο

φωτ. Shutterstock

Τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα στηλίτευσε ο υπουργός Μετανάστευσης, κατηγορώντας την γειτονική χώρα ότι βρίσκεται μεταξύ άλλων πίσω από τις αυξημένες αφίξεις Σομαλών στα νησιά του Αιγαίου τις τελευταίες εβδομάδες. 

«Βιώσαμε πριν λίγες μέρες ένα τραγικό ναυάγιο στο Αιγαίο. Εξαιτίας της Τουρκικής Ακτοφυλακής που δεν επενέβη παρότι εκλήθη από την μοιραία βάρκα. Όπου ΜΚΟ συνέβαλαν στην παράνομη διέλευση, η οποία παραβιάζει την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας. Παράνομη διέλευση που θέτει ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο. Με βάρκες ακατάλληλες και με ανθρώπους, χωρίς άδεια. με παντελή άγνοια των κανόνων της θάλασσας» ανέφερε ο Νότης Μηταράκης σε δήλωσή του. 

Ο υπουργός σημείωσε πως όπως προβλέπεται από την Κοινή Δήλωση ΕΕ- Τουρκίας, η Τουρκία  οφείλει να προλαμβάνει τις παράνομες διελεύσεις. Δεν θα έπρεπε να υπάρχουν βάρκες που ξεκινάνε από τα τουρκικά παράλια. Τόνισε δε ότι πρέπει να ξεκινήσει να δέχεται επιστροφές, όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασία, διαδικασία που μονομερώς η Τουρκία  έχει διακόψει από τον Μάρτιο. «Έχω ήδη ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στην Ελλάδα να παρέμβουν προς την πλευρά της Τουρκίας για να τερματιστεί η λαθροδιακίνηση ανθρώπων που στοιχίζει ζωές» είπε. 

Αφίξεις Σομαλών

Τις τελευταίες βδομάδες παρατηρήθηκαν στη Λέσβο αφίξεις μεταναστών από Σομαλία, μια χώρα η οποία δεν συνορεύει με την Ελλάδα. Στις 214 αφίξεις από 1 Νοεμβρίου στην Λέσβο, οι 142 είναι από την Σομαλία. Όπως αναφέρει ο κ. Μηταράκης «σύμφωνα με μαρτυρίες και διασταυρωμένες πληροφορίες, ΜΚΟ πληρώνουν τα έξοδα μεταφοράς & έκδοσης Visa στην Τουρκία, με πτήσεις προς Κωνσταντινούπολη. Μετά μεταφέρονται στα Τουρκικά παράλια, όπου λαθροδιακινητές, πάλι με στήριξη ΜΚΟ, τους βοηθάνε να μπουν παράνομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτές οι διελεύσεις πρέπει και θα εμποδιστούν με κάθε νόμιμο τρόπο. Δεν θέλουμε η χώρα μας να είναι η πύλη εισόδου της Ευρώπης». 

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι αιτήματα ασύλου, από άτομα τα οποία έρχονται από ασφαλές περιβάλλον, θα θεωρούνται απαράδεκτα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News