Πολιτική Τετάρτη 6/10/2021, 19:14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουρτς: Εισαγγελική έρευνα για χειραγώγηση των ΜΜΕ – Εισβολή στα γραφεία του Καγκελαρίου

Σύμφωνα με τις κατηγορίες, προωθούσε πολιτική διαφήμιση μέσω εκλογικών δημοσκοπήσεων

Κουρτς: Εισαγγελική έρευνα για χειραγώγηση των ΜΜΕ – Εισβολή στα γραφεία του Καγκελαρίου

Εισαγγελική έρευνα για χειραγώγηση των ΜΜΕ βρίσκεται σε εξέλιξη κατά του Αυστριακού Καγκελαρίου, Σεμπάστιαν Κουρτς, καθώς και σε μέλη του στενού πολιτικού του κύκλου. Οι κατηγορίες, που οδήγησαν σήμερα σε εισβολή των αρμόδιων αρχών στο γραφείο του Καγκελαρίου και άλλων υπόπτων, αφορούν τη διοχέτευση κρατικών κεφαλαίων προς εκδότη εφημερίδων της χώρας με προπαγανδιστικούς σκοπούς πριν τη διενέργεια των εκλογών το 2017.

Οι αρμόδιες αρχές έχουν στραφεί στα μηνύματα που αντάλλαξε ο Κουρτς με τους επικεφαλής στρατηγικής και τα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Οι συνομιλίες αυτές πραγματοποιήθηκαν συγκεκριμένα το 2016, όταν ο Κουρτς διατελούσε ακόμη υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας. Σύμφωνα με τις κατηγορίες, τα μηνύματα αφορούν την στρατηγική τοποθέτηση στοιχείων και ιστοριών σε εφημερίδες της χώρας, με σκοπό την αναρρίχηση του Κουρτς στην πολιτική πυραμίδα.

Η αυστριακή κυβέρνηση αρνήθηκε τις κατηγορίες και υποστήριξε ότι η έρευνα αποτελεί απόπειρα δυσφήμισης του Καγκελαρίου για πολιτικούς σκοπούς. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης πραγματοποίσαν σήμερα έκτακτη διαβούλευση επί του θέματος και προειδοποίησαν το κυβερνών κόμμα να μην παρέμβει στην έρευνα των εισαγγελικών αρχών.

Ιστορικό

«Ο Σεμπαστιαν Κουρτς είναι η κεντρική φιγούρα: όλες οι εγκληματικές ενέργειες πραγματοποιούνται κατά κύριο λόγο προκειμένου να υποστηρίξουν τα συμφέροντά του», αναγράφεται στο σχετικό έγγραφο της Εισαγγελίας, το οποίο αφήνει να εννοηθεί ότι ο Αυστριακός Καγκελάριος συνεργάστηκε δολίως με εφημερίδες της χώρας για λανθάνουσα πολιτική διαφήμιση.

Από το 2017, όταν ο Κουρτς ανέλαβε για πρώτη φορά καθήκοντα Καγκελαρίου και αναδείχθηκε ως ο νεότερος ηγέτης της Ευρώπης, οι κυβερνήσεις του έχουν δημιουργήσει μακρύ ιστορικό σκανδάλων. Ενδεικτικά, πρόκειται για τη δεύτερη έρευνα που εμπλέκει τον Σεμπάστιαν Κουρτς μόλις το τελευταίο δωδεκάμηνο. Επίσης, ο Καγκελάριος κλήθηκε τον προηγούμενο μήνα σε ανάκριση σχετικά με την εγκυρότητα των στοιχείων που έδωσε στις αρμόδιες αρχές για την κατάρρευση της προηγούμενης κυβέρνησής του. Στις πέντε ώρες ανάκρισης, ο Καγκελάριος ισχυρίστηκε ότι οι κατηγορίες περί ψευδορκίας ήταν αβάσιμες.

Διαβάστε επίσης: Αυστρία: Εισβολή των αρχών στο σπίτι του Υπουργού Οικονομικών – Υπόπτος για δωροδοκία

«Ο έλεγχος των μηνυμάτων είναι ένα θέμα. Αλλά εάν αυτές οι κατηγορίες είναι αληθείς, τότε αυτό δεν αποτελεί μόνο χειραγώγηση των media, αλλά επίσης παραπλάνηση του κοινού», δήλωσε στο Bloomberg ο Thomas Hofer, πολιτικός αναλυτής στη Βιέννη.

moneryeview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News