Πολιτική Τρίτη 5/10/2021, 19:33
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Στήριξη στις ενταξιακές διαδικασίες των Δυτικών Βαλκανίων

Μήνυμα για στρατηγική αυτονομία της Ε.Ε.

Κ. Μητσοτάκης: Στήριξη στις ενταξιακές διαδικασίες των Δυτικών Βαλκανίων

Την ανάγκη επιτάχυνσης της συζήτησης για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, καθώς και την ανάληψη ξεκάθαρων δεσμεύσεων για τα Δυτικά Βαλκάνια, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρίσκεται στη Σλοβενία για να συμμετάσχει στη σημερινή συνεδρίαση του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων. 

«Δεκαοκτώ χρόνια μετά τη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης η οποία για πρώτη φορά άνοιξε την ευρωπαϊκή πόρτα στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, έχει έρθει η ώρα πια να αναληφθούν ξεκάθαρες δεσμεύσεις όσον αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια» επεσήμανε, μεταξύ άλλων.

Για να προσθέσει: «Ο χρόνος πιέζει και αν η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απούσα από αυτή την περιοχή δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι άλλοι θα σπεύσουν να καλύψουν το κενό».

Απόψε, οι οηγέτες θα έχουν δείπνο εργασίας, κατά τη διάρκεια θα εξεταστούν ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

«Θα είναι μία ευκαιρία για μένα να ενημερώσω τους εταίρους μας για την πολύ σημαντική συμφωνία στρατηγικής συμμαχίας – συνεργασίας που υπογράψαμε με την Γαλλία. Και να επαναλάβω ακόμα μια φορά την ανάγκη να επιταχυνθεί η συζήτηση για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Πρέπει, επιτέλους, η Ευρώπη να είναι σε θέση να ξεκινήσει τουλάχιστον τη διαδρομή ευθυγράμμισης της οικονομικής της ισχύος με την γεωπολιτική της δύναμη. Ελπίζω, σήμερα, να έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε, αναλυτικά, αυτή τη συζήτηση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων θα συζητηθεί η στρατηγική σημασία των Δυτικών Βαλκανίων για την Ένωση και η ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, ενώ θα εκφράσει ένα σαφές μήνυμα στήριξης στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News