Πολιτική Σάββατο 2/10/2021, 16:48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Δένδιας: Επιτυχία για την εξωτερική πολιτική η συμφωνία με τη Γαλλία

Ν. Δένδιας: Επιτυχία για την εξωτερική πολιτική η συμφωνία με τη Γαλλία

Μεγάλη επιτυχία για την ελληνική εξωτερική πολιτική αποτελεί από μόνη της η συμφωνία που υπεγράφη στο Παρίσι πριν από μερικές ημέρες, σύμφωνα με σχετική δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια. Ο ίδιος σημείωσε ότι για τον ίδιο πρόκειται επίσης περί ευτυχούς κατάληξης στην οποία συμμετείχε ενεργά από την ανάληψη των καθηκόντων του πριν από δύο χρόνια. Ο υπουργός αναφερόταν βέβαια στην αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία για την απόκτηση νέων φρεγατών και κορβετών.

«Στόχοι μας ήταν και παραμένουν η διασφάλιση της εθνικής ακεραιότητας, η προάσπιση του διεθνούς δικαίου, και η ενίσχυση της ισχύος της εξωτερικής μας πολιτικής.», σημείωσε ο Ν. Δένδιας σε σχόλιό του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» με αφορμή την υπογραφή της Συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Ελλάδας-Γαλλίας και συνέχισε τονίζοντας πως «Οι στόχοι μας υπηρετούνται με σειρά συμφωνιών που είχα την τιμή να υπογράψω: την πρόσφατη συμφωνία με την Γαλλία, την στρατηγική συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ πριν από δύο χρόνια και όπως ευελπιστώ, με μια νέα τροποποίηση της σε λίγες ημέρες η οποία θα αναβαθμίζει περαιτέρω το γεωπολιτικό αποτύπωμα της Ελλάδας, κατά τον πλέον επωφελή τρόπο για τα εθνικά συμφέροντα. Επίσης με τις συμφωνίες για τις θαλάσσιες ζώνες με την Αίγυπτο και την Ιταλία, καθώς και με τη συμφωνία για παραπομπή του ζητήματος στην Χάγη με την Αλβανία.»

Ενισχύει τη φωνή της Ελλάδας

Ο υπουργός συνέχισε σημειώνοντας πως «η υπηρέτηση του τρίτου στόχου, η ενίσχυση της εξωτερικής μας πολιτικής, περνά μέσα από την εμβάθυνση των σχέσεων με τους εταίρους στην Ευρώπη, στα Βαλκάνια και στην Μέση Ανατολή, την διεύρυνση των οριζόντων με μη παραδοσιακούς εταίρους στην Αφρική, την Αμερική, και την Ασία, καθώς και την ενεργό συμμετοχή σε πολυμερείς οργανισμούς. Η πρόσφατη συμφωνία με την Γαλλία είναι η πιο πρόσφατη ψηφίδα του ψηφιδωτού της αρχιτεκτονικής αυτής. Θωρακίζει την χώρα από στρατιωτικές απειλές, εδράζεται σε κοινές αξίες, όπως το Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και ενισχύει την φωνή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στον ΟΗΕ, στη Γαλλοφωνία, ακόμα και στο ΝΑΤΟ.» 

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε πως «είναι ενδεχομένως πολύ νωρίς για να ειπωθεί ότι η εν λόγω συμφωνία αποτελεί ιστορικό ορόσημο. Είναι, όμως, βέβαιο ότι αποτελεί μία σημαντική ευκαιρία τόσο για την εξωτερική όσο και για την αμυντική πολιτική της Ελλάδας, την οποία οφείλουμε να αξιοποιήσουμε, με εθνική ομοψυχία, αυτοπεποίθηση για τις δυνατότητες της χώρας και προσήλωση στις αξίες που διαχρονικά πρεσβεύουμε.»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News