ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το πολιτικό σκηνικό της νέας χρονιάς και ο χρόνος των εκλογών  

Το πολιτικό σκηνικό της νέας χρονιάς και ο χρόνος των εκλογών  

Ο Σεπτέμβριος παραδοσιακά αποτελεί την «έναρξη» κάθε νέας πολιτικής χρονιάς με ορόσημο την ΔΕΘ. Μία εβδομάδα μετά την ολοκλήρωση της παρουσίας τόσο του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και του Αλέξη Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη τα κομματικά επιτελεία «διαβάζουν» το πολιτικό σκηνικό, μέσα από το πρίσμα και των δημοσκοπήσεων που μετράνε τα συμπεράσματα από την παρουσία των πολιτικών αρχηγών στην Θεσσαλονίκη.

Στο Μέγαρο Μαξίμου η αίσθηση εξαρχής ήταν πως ο πρωθυπουργός ήταν κερδισμένος από την παρουσία του στην Θεσσαλονίκη, καλύπτοντας το χαμένο έδαφος που είχε προηγηθεί. Η αίσθηση έγινε πιο ξεκάθαρη μετά και την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα. «Το πολιτικό σκηνικό δεν έχει αλλάξει από πέρυσι» σημειώνουν στην «Κ» κυβερνητικές πηγές, τονίζοντας πως παρά το πολύ δύσκολο μήνα που προηγήθηκε, από τις αρχές Αυγούστου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου, το οποίο που σημαδεύτηκε από τις πυρκαγιές και τον αμφιλεγόμενο ανασχηματισμό, η κυβέρνηση δεν έχασε τα ηνία και εξακολουθεί να προηγείται με διαφορά άνω των 10 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Βεβαίως σε όλες τις  μετρήσεις καταγράφεται μία κάμψη της κυβέρνησης, την οποία οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν ως «αναμενόμενη» καθώς η κυβέρνηση έχει ξεπεράσει τα μισά της θητείας της. Προσθέτουν δε, πως καμία άλλη κυβέρνηση σε αυτό το χρονικό σημείο δεν είχε τέτοια απόσταση «ασφαλείας» από τον αντίπαλο της. 

Μείωση του ΕΝΦΙΑ  

Την ίδια ώρα όπως διαφάνηκε και από τις τοποθετήσεις στην Θεσσαλονίκη μπαίνουμε σε μία περίοδο που η μεσαία τάξη θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ρητορική των δύο κομμάτων.

Οι παροχές του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ δεν αποτελούν όπως όλα δείχνουν το τελικό «καλάθι» καθώς έως τις εκλογές θα γεμίσει τουλάχιστον άλλες δυο ακόμα φορές. Το πρώτο γέμισμα  θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες με τον προϋπολογισμό στα τέλη του χρόνου και θα περιλαμβάνει μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, που κατ΄εξοχήν αφορού την μεσαία τάξη.

Βασική προϋπόθεση για να συμβεί τούτο, είναι η ανάπτυξη να ξεπεράσει το 5,9% , κάτι που όπως είπε και ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνέντευξή του στην ΔΕΘ  είναι πολύ πιθανόν με βάση όλους τους δείκτες της οικονομίας.

Από το 2022 εξετάζονται επιπλέον μέτρα ελάφρυνσης όπως μειώσεις στις εισφορές αλληλεγγύης, ο χρόνος ωστόσο και το εύρος που θα γίνει κάτι τέτοιο, θα εξαρτηθεί από σειρά παραγόντων, με πρώτη την οικονομία και δεύτερη το πολιτικό κλίμα που θα έχει διαμορφωθεί.

Την ίδια ώρα στην κυβέρνηση και στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη η μεσαία τάξη και ο κεντρώος χώρος εξακολουθούν να αποτελούν το κεντρικό στοίχημα και την κεντρική στόχευση. Ο πρωθυπουργός γνωρίζει πως αυτές οι κοινωνικές ομάδες – μεσαία τάξη και κεντρώοι ψηφοφόροι – ήταν αυτές που ανέβασαν τον εκλογικό πήχυ για την κυβέρνηση και οδήγησαν στην αυτοδυναμία την κεντροδεξιά παράταξη. Και ως εκ τούτου θα παραμείνουν στην πρώτη γραμμή των πολιτικών αποφάσεων.

Σε αυτές τις κοινωνικές ομάδες θα πρέπει να προστεθεί και η νεολαία, για την οποία το Εθνικό Σχέδιο είναι ήδη υπό επεξεργασία και στα τέλη Οκτωβρίου θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως εάν δεν διαρραγεί η ήδη διαμορφωμένη σχέση με την μεσαία τάξη και βελτιωθεί η επαφή με την νεολαία θα έχουν κερδηθεί δύο κεντρικά στοιχήματα στο δρόμο προς τις κάλπες.  

 

Ο χρόνος των εκλογών  

Στην κυβέρνηση πάντως διαπιστώνουν μία νευρικότητα από πλευράς Αλέξη Τσίπρα. Χαρακτηριστική η φράση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην ΔΕΘ πως «η ΝΔ απευθύνεται στους λίγους». Κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας την συγκεκριμένη αποστροφή έλεγαν «πως είναι δυνατόν η ΝΔ του 40% να απευθύνεται στους λίγους;» αποδίδοντας την αναφορά σε έλλειψη πολιτικού αφηγήματος από πλευράς Τσίπρα. Αν κάποιος συνοψίσει όλα τα παραπάνω οδηγείται σε ένα βασικό και τελικό ερώτημα: εκλογές πότε θα γίνουν;

Η βούληση του Κυριάκου Μητσοτάκη να πάει όσο το δυνατόν πιο κοντά στο τέλος της τετραετίας είναι δεδομένη. Από εκεί και πέρα όμως υπάρχει και το πολιτικό σκηνικό τα οποίο διαμορφώνει ως κινούμενη άμμος τις εξελίξεις. Εάν όλα πάνε όπως τα σχεδιάζει η κυβέρνηση και δεν υπάρξει κάποιος αστάθμητος παράγοντας που θα αλλάξει τα δεδομένα, τότε μπορεί ο πρωθυπουργός από την Ανοιξη και μετά – με ορίζοντα το επόμενο φθινόπωρο- να αρχίσει να σκέπτεται τις κάλπες. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News