Πολιτική Δευτέρα 7/12/2020, 15:51
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στ. Πέτσας: Η Τουρκία είχε τον χρόνο της, αλλά τον σπατάλησε σε προκλήσεις

Στ. Πέτσας: Η Τουρκία είχε τον χρόνο της, αλλά τον σπατάλησε σε προκλήσεις

Το αίτημα που κατέθεσε ο πρωθυπουργός στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 15ης και 16ης Οκτωβρίου, για την πολιτική και ηθική υποχρέωση της Ευρώπης σε ό,τι αφορά το εμπάργκο όπλων παραμένει στο τραπέζι, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας εν όψει της Συνόδου Κορυφής της 10ης και 11ης Δεκεμβρίου, κατά την οποία θα επανεκτιμηθούν οι σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας.

«Η Τουρκία είχε τον χρόνο να επιλέξει τον δρόμο της και τον σπατάλησε σε προκλήσεις» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, προσθέτοντας πως η γειτονική χώρα «είχε την ευκαιρία που της πρόσφεραν τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη και δεν την αξιοποίησε».

«Εξέλαβε (σ.σ. η Τουρκία) την στάση της Ε.Ε. σαν αδυναμία και συνέχισε τις προκλήσεις και την απόπειρα τετελεσμένων. Το μήνυμα της Ελλάδας ήταν και είναι σαφές. Δεν μπορεί μια χώρα που δηλώνει ότι θέλει να είναι στρατηγικός εταίρος της Ε.Ε., να αμφισβητεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών-μελών της Ε.Ε.. Ούτε να παραβιάζει τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Ούτε να υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή» ανέφερε ο κ. Πέτσας για να προσθέσει: «Αυτό δεν μπορεί ούτε να αγνοείται ούτε να υποτιμάται από κανένα. Όπως δεν μπορεί να αγνοείται το γεγονός ότι κρίνεται η πλέον η αξιοπιστία της Ευρώπης».

Τα παραπάνω, όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισημαίνει εδώ και εβδομάδες σε όλες τις επαφές που έχει με ομολόγους του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας την ανάγκη εφαρμογής των κοινών ομόφωνων αποφάσεων και εκκίνησης της διαδικασίας κυρώσεων έναντι της Τουρκίας.

Ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι η Ελλάδα επιθυμεί μια εποικοδομητική σχέση με την γειτονική χώρα και έχει δηλώσει επανειλημμένα την ετοιμότητά της για συνέχιση των διερευνητικών επαφών από το σημείο που διακόπηκαν με τουρκική υπαιτιότητα. Ωστόσο, όπως έσπευσε να προσθέσει, «δεν μπορεί να δεχτεί σαν κίνηση καλής θέλησης και αποκλιμάκωσης την προσχηματική απόσυρση του Oruc Reis δέκα μέρες πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

«Εάν η Τουρκία θέλει διάλογο και αποκλιμάκωση οφείλει να το αποδείξει στην πράξη. Και για να το αποδείξει χρειάζεται να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια» κατέληξε.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News