Πολιτική Παρασκευή 24/09/2021, 12:52
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Μεγαλύτερο από ποτέ το ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα

«Aναμένω ότι η ανάπτυξη θα είναι ακόμη υψηλότερη» ανέφερε σε ομιλία του σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Hellenic Initiative

Κ. Μητσοτάκης: Μεγαλύτερο από ποτέ το ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα

Στο «μεγάλο ενδιαφέρον για μακροπρόθεσμες επενδύσεις στην Ελλάδα» αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε εκδήλωση με μέλη της ομογένειας που διοργάνωσε το The Hellenic Initiative στη Νέα Υόρκη.

«Πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι σήμερα πολύ ισχυρότερη από ό,τι ήταν την περασμένη δεκαετία» τόνισε ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του παρουσία μελών της ομογένειας, και περιέγραψε τη μετάβαση από την εποχή των μνημονίων στο σχέδιο «Ελλάδα 2.0». 

«Την περασμένη δεκαετία, πάντα ζητούσαμε από τους Ευρωπαίους στήριξη για πακέτα διάσωσης. Ήμασταν πάντα υποχρεωμένοι να συμμορφωνόμαστε με τις κατευθυντήριες γραμμές τους για τις μεταρρυθμίσεις. Για πρώτη φορά έχουμε το δικό μας σχέδιο για το μέλλον της χώρας» είπε και συνέχισε λέγοντας: «Υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον στο εξωτερικό για επενδύσεις στην Ελλάδα. Δεν έχω ξαναδεί ποτέ τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για μακροπρόθεσμες επενδύσεις στη χώρα. Οι αποτιμήσεις για τα περιουσιακά στοιχεία, ιδιωτικά η δημόσια, ξεπερνούν κατά πολύ τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις μας».

Αυτό, όπως τόνισε, «αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, αλλά κυρίως ψήφο εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία και τον ελληνικό λαό». «Σήμερα, ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι επενδύουν στην Ελλάδα δεν σχετίζεται μόνο με την κυβέρνηση. Εμείς παρέχουμε το πλαίσιο, ο ρόλος μας είναι να δώσουμε τη δυνατότητα στη δημιουργική ενέργεια των Ελλήνων να εκφραστεί με τον ίδιο τρόπο που συνέβη στις ΗΠΑ και την Αυστραλία, και αυτή η έκρηξη δημιουργικότητας που βλέπουμε σήμερα στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στον στόχο για την ανάπτυξη είπε πως οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης για το 2021 αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω, από το 3,6% στο 5,9%, και δεν επανέλαβε την εκτίμηση πως η ανάκαμψη μπορεί να είναι ακόμη ισχυρότερη. «Aναμένω ότι η ανάπτυξη αυτή θα είναι ακόμη υψηλότερη, αλλά προτιμούμε να είμαστε συντηρητικοί στις εκτιμήσεις μας» σημείωσε.

Τόνισε ακόμη πως η Ελλάδα είναι ισχυρότερη οικονομικά, αλλά είναι επίσης ισχυρότερη γεωπολιτικά. «Έχουμε δημιουργήσει ένα δίκτυο ισχυρών συμμαχιών σε μια σχετικά ασταθή περιοχή του κόσμου» ανέφερε και πρόσθεσε: «Είμαστε ισχυρότεροι στρατιωτικά από ό,τι ήμασταν πριν από δύο χρόνια, από ό,τι πριν από πέντε χρόνια, από ό,τι πριν από δέκα χρόνια. Αλλά είμαστε επίσης ισχυρότεροι ως προς το “brand” Ελλάδα. Είμαστε ισχυρότεροι και ως προς κάτι πολύ σημαντικό και αυτό είναι η “ήπια ισχύς” της Ελλάδας, η ακτινοβολία που έχει στο εξωτερικό».

Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αντιστροφή της τάσης του brain drain: «Βλέπουμε νέους ανθρώπους που έφυγαν από την Ελλάδα την τελευταία δεκαετία να επιδιώκουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα για να χτίσουν μια ζωή στην Ελλάδα, να δημιουργήσουν οικογένεια στην Ελλάδα και να συνδέσουν το επαγγελματικό τους μέλλον με το μέλλον της χώρας. Και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό για μένα προσωπικά και μας δίνει, ειλικρινά, την ενέργεια και το κουράγιο να συνεχίσουμε σε αυτό το δρόμο».

«Το όραμά μου είναι η οικοδόμηση μιας κοινωνίας με μεγαλύτερη ισότητα και λιγότερες εισοδηματικές ανισότητες και να διασφαλίσω ότι οι πολιτικές μας θα επικεντρώνονται πάντα σε εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Αυτό ακριβώς έχετε κάνει στο The Hellenic Initiative και είμαι πολύ πολύ χαρούμενος που μπορώ να είμαι παρών σε αυτή τη βραδιά» είπε και έκλεισε την ομιλία του απευθύνοντας πρόσκληση για επενδύσεις στη χώρα: «Ελάτε στην Ελλάδα, επενδύστε στην Ελλάδα και γίνετε μέρος της επόμενης ελληνικής ιστορίας επιτυχίας.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News