Πολιτική Παρασκευή 24/09/2021, 10:40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Κ. Μητσοτάκη με Ελπιδοφόρο – Κινήσεις εκτόνωσης

Συνάντηση Κ. Μητσοτάκη με Ελπιδοφόρο – Κινήσεις εκτόνωσης

Προς εξομάλυνση βαίνουν οι σχέσεις της Αθήνας με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, καθώς ο πρωθυπουργός θα έχει τελικά συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, στις 20.00 (ώρα Ελλάδος) στον ΟΗΕ.

Τη συνάντηση είχε προαναγγείλει νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Όπως ανέφερε ο κ. Οικονόμου μιλώντας νωρίτερα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, υπήρξε ένα θέμα με τους χειρισμούς που έγιναν και ό,τι ήταν να ειπωθεί, ειπώθηκε. «Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος έκανε μια διευκρινιστική δήλωση που ήταν απολύτως επεξηγηματική και όλοι πήραν τις απαντήσεις που θα έπρεπε να πάρουν. Το να είσαι στην ίδια εκδήλωση με τον αρχηγό ενός κράτους που δεν αναγνωρίζεται, θα μπορούσε να αποφευχθεί. Είναι απολύτως λήξαν το θέμα για την κυβέρνηση μετά τις εξηγήσεις που δόθηκαν και νομίζω ότι θα υπάρξει συνάντηση με τον Μητσοτάκη» δήλωσε.  

Είχε προηγηθεί μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, στο οποίο εξέφραζε την λύπη του «για την οδύνη που προκάλεσε σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς» με την παρουσία του στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας». «Ως έλληνας της Κωνσταντινούπολης έχω βιώσει εγώ και η οικογένειά μου τις φοβερές συνέπειες του ξεριζωμού από τις πατρογονικές μας εστίες, όπως πλήθος συμπατριωτών μου, αλλά και των Ιμβρίων και των Τενεδίων, λόγω μιάς ακόμα έξαρσης του κυπριακού ζητήματος τη δεκαετία του 70. Έχω μεγαλώσει με αυτό τον πόνο, γι᾽ αυτό και καταλαβαίνω τον πόνο των κυπρίων αδελφών μας, όπως και τα αισθήματά τους και τις αντιδράσεις τους» ανέφερε στο μήνυμά του, προσθέτοντας: «Θέλω, λοιπόν, να δηλώσω σε όλους ότι η παρουσία μου στην εκδήλωση της Δευτέρας, δε θα μπορούσε ποτέ να αποτελεί αναγνώριση μιας συμφοράς, μιας προσφυγιάς, μιας κατοχής. Η παρουσία μου είχε πάντα τον ίδιο σταθερό προσανατολισμό: τον έντιμο και θαρραλέο διάλογο, για ένα μέλλον με ειρήνη και προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας».

«Παρακολουθούμε τη νευρικότητα της Τουρκίας» 

Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά και την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στη Νέα Υόρκη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε στη σημερινή του συνέντευξη πως «δεν βλέπουμε κάτι που να μας αιφνιδιάζει». «Έχουμε δει πάρα πολλές φορές στο παρελθόν αυτούς τους κύκλους αντιδράσεων από την πλευρά της Τουρκίας και του Τούρκου προέδρου. Αυτό που έχει καταφέρει η ελληνική εξωτερική πολιτική τα δύο τελευταία χρόνια είναι να κινείται με τέτοιο τρόπο ώστε η χώρα να μην κινδυνεύει να εγκλωβίζεται σε αιφνιδιαστικά και επώδυνα διλήμματα» ανέφερε. Υπογράμμισε ακόμη πως η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και σε ό,τι αφορά στα θαλάσσια σύνορα στο Δίκαιο της Θάλασσας. «Με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία ετοιμαζόμαστε για τα πάντα. Παρακολουθούμε τη νευρικότητα της Τουρκίας, η οποία πάντα έχει μια αντανάκλαση στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο» πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News