ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονομική διπλωματία: Πώς θα ενισχυθεί η εξωστρέφεια

«Αποκαλυπτήρια» για το Εθνικό Σχέδιο Εξωστρέφειας παρουσία του πρωθυπουργού - Ποιοι είναι οι κεντρικοί πυλώνες, ποιες οι αγορές - στόχοι

Οικονομική διπλωματία: Πώς θα ενισχυθεί η εξωστρέφεια

Σήμερα στις 6.30 το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» όπου θα απευθύνει χαιρετισμό στην παρουσίαση του νέου Εθνικού Σχεδίου Εξωστρέφειας, ενός φιλόδοξου σχεδίου του υπουργείου Εξωτερικών, που στοχεύει στην οικονομική εξωστρέφεια και συνεργασία με χώρες του εξωτερικού.

Το Σχέδιο εδράζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες: πρώτον, στην ανάδειξη της οικονομικής και εμπορικής θέσης της χώρας σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, δεύτερον, στην ανάδειξη των δομών εξωστρέφειας και τρίτον στην ενδυνάμωση των πολυμερών σχέσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες του moneyreview.gr – που θα αναλυθούν επαρκώς στην σημερινή παρουσίαση – το βλέμμα της χώρας στρέφεται το αμέσως επόμενο διάστημα σε τρεις βασικές περιοχές: την άμεση γειτονιά της δηλαδή τα Βαλκάνια, την Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική. Το ταξίδι του Κώστα Φραγκογιάννη που θα γίνει το επόμενο διάστημα στην Λιβύη με επιχειρηματίες είναι ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση.

Ενοποίηση

Ήδη από τον Φεβρουάριο του 2021 έχει αλλάξει η δομή του Οργανισμού του υπουργείου μέσω της ενοποίησης των δομών της οικονομικής διπλωματίας, της αναδιάρθρωσης και ενίσχυσης της στελέχωσης των Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, της μεγαλύτερης αξιοποίησης της Enterprise Greece. Τελικός στόχος είναι η «ενοποίηση» ενός πολυδαίδαλου συστήματος το οποίο αυτή την στιγμή δρα κατά μόνας και τώρα θα μπει κάτω από μία κοινή ομπρέλα.

Δεν είναι τυχαίο πως στην σημερινή παρουσίαση θα είναι παρόντες οι υπουργοί των συναρμόδιων παραγωγικών υπουργείων που εμπλέκονται στην όλη διαδικασία, οι εκπρόσωποι των κεντρικών ενώσεων και παραγωγικών φορέων, ενώ παρόντες μέσω διαδικτύου θα είναι στην εκδήλωση οι οικονομικοί και εμπορικοί σύμβουλοι από τις πρεσβείες της χώρας σε όλο τον κόσμο και οι εκπρόσωποι όλων των τοπικών Επιμελητηρίων από ολόκληρη την επικράτεια.

Γίνεται σαφές πως αυτή η ενοποίηση έχει στόχο να εκπεμφθεί στρατηγικά ένα ενιαίο μήνυμα με τελικό στόχο τον ανασχεδιασμό της οικονομικής διπλωματίας και την πιο αποτελεσματική προώθηση των συμφερόντων της χώρας και των ελληνικών επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο. Στο Σχέδιο περιλαμβάνονται και οι αγορές-στόχοι, οι δράσεις και οι κλάδοι που έχει βάλει σε προτεραιότητα η Eλληνική Kυβέρνηση, που συνολικά για φέτος ξεπερνούν τις 450 με δυνατότητα επέκτασης βεβαίως, καθώς το σχέδιο είναι δυναμικό.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News