Πολιτική Δευτέρα 12/10/2020, 18:02
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άγκυρα: Μόλις 15 χιλιόμετρα από την τουρκική ενδοχώρα η νέα Navtex

Φωτ. Intimenews

Νέα πυρά προς την Αθήνα εξαπέλυσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, μετά την ελληνική αντίδραση στην τουρκική NAVTEX, η οποία αφορά ερευνητικές δραστηριότητες πολύ κοντά στις ακτές του Καστελλόριζου.

«Είναι απαράδεκτο (σ.σ. η Ελλάδα) να εναντιώνεται στην Τουρκία, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο και επιχειρεί 15 χιλιόμετρα από την τουρκική ενδοχώρα», ανέφερε η Άγκυρα και χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς της Αθήνας ως «αβάσιμους και μακριά από το Διεθνές Δίκαιο».

Μάλιστα, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, οι έρευνες του Oruc Reis θα γίνουν «εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας». Εξήγησε δε, ότι οι «μαξιμαλιστικοί ισχυρισμοί της Αθήνας βασίζονται στον Χάρτη της Σεβίλλης», ο οποίος είναι «νομικά άκυρος», όπως συμπλήρωσε, επικαλούμενος τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Όπως υποστηρίζει η Ελλάδα, το γεγονός ότι το Καστελλόριζο δημιουργεί θαλάσσια ζώνη 40 χιλιάδων τ.χλμ. είναι ασύμβατο με το Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων. Η Ελλάδα γνωρίζει πολύ καλά πως οι απαιτήσεις της είναι μαξιμαλιστικές. Αναμένουμε να αποσύρει αυτές τις μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις, να τερματίσει τις ασκήσεις και τις στρατιωτικές δραστηριότητες που ανεβάζουν την ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και να επιστρέψει σε έναν ελικρινή διάλογο» κατέληξε το τουρκικό ΥΠΕΞ.

ΥΠΕΞ: Να ανακαλέσει άμεσα για την τουρκική NAVTEX η Άγκυρα

Νωρίτερα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, είχε καλέσει την Άγκυρα να ανακαλέσει την απόφαση για έρευνες άμεσα.

«Η νέα παράνομη τουρκική NAVTEX για παράνομες έρευνες νοτίως του Καστελλόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε απόσταση μόλις 6,5 ν.μ. από ελληνικές ακτές, συνιστά μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή», ανέφερε –μεταξύ άλλων- το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Σημειώνεται ότι ο σταθμός Ηρακλείου εξέδωσε αντι-NAVTEX, τονίζοντας ότι η τουρκική NAVTEX δεσμεύει περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News