Πολιτική Δευτέρα 13/09/2021, 15:18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Αναπτυξιακό άλμα με πρωταγωνιστή τον πρωτογενή τομέα

Κ. Μητσοτάκης: Αναπτυξιακό άλμα με πρωταγωνιστή τον πρωτογενή τομέα

«Όλοι οι Έλληνες θα έχουν μέρισμα από τη νέα αναπτυξιακή δυναμική η οποία δρομολογείται στην ελληνική οικονομία» διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τα Φάρσαλα. 

Αναφερόμενος στις ανακοινώσεις του από το βήμα της ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «ανάπτυξη σημαίνει παραπάνω πλούτος για τη χώρα» και «περισσότερα δημοσιονομικά περιθώρια που μας επιτρέπουν να κάνουμε πράξη την κεντρική μας προεκλογική δέσμευση ότι η ανάπτυξη την οποία θα δρομολογήσουμε θα αφορά όλους τους Έλληνες».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως «έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε ένα μεγάλο αναπτυξιακό άλμα και σε αυτό το αναπτυξιακό άλμα ο πρωτογενής τομέας θα πρέπει να είναι πρωταγωνιστής». «Αυτή η κυβέρνηση κρίνεται περισσότερο από τα έργα και λιγότερο από τα λόγια. Δεν θα σας λέμε πράγματα τα οποία δεν μπορούμε να κάνουμε. Δεν θα μπορούμε να λέμε ναι σε όλα τα αιτήματα αλλά στα δίκαια αιτήματα για τα οποία δεσμευόμαστε ότι θα υλοποιήσουμε να είστε σίγουροι ότι αυτό το οποίο λέμε είμαστε σε θέση να το κάνουμε» είπε σε σύσκεψη που ειχε Φάρσαλα με νέους αγρότες και εκπροσώπους των τοπικών φορέων στο δημαρχείο της πόλης.

«Κερδίζουμε το στοίχημα να θεραπεύσουμε τις πληγές του “Ιανού”» 

Αναφέρθηκε ακόμη στις περσινές καταστροφές που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες και για την ανταπόκριση της κρατικής μηχανής. «Αμέσως μετά τον Ιανό πετάξαμε με ελικόπτερο πάνω από την περιοχή και συγκλονιστήκαμε τότε από την έκταση της καταστροφής. Και όταν προσγειωθήκαμε στην Καρδίτσα και κάναμε την πρώτη σύσκεψη, έβλεπα στα μάτια των πολιτών την απογοήτευση, την οργή, αλλά και τη δυσπιστία απέναντι στις προθέσεις μας να θεραπεύσουμε τις πληγές του Ιανού το συντομότερο δυνατόν και με διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι αντιμετωπίζαμε στο παρελθόν τέτοιου είδους φυσικές καταστροφές. Πιστεύω ότι έναν χρόνο μετά, το στοίχημα αυτό το κερδίζουμε. Δεν θα πω το κερδίσαμε, ακόμα. Το κερδίζουμε. Οι Θεσσαλοί, όσοι επλήγησαν από τον Ιανό αισθάνθηκαν το κράτος δίπλα τους» είπε.

Απαρίθμησε στη συνέχεια αναλυτικά τις ενέργειες αποκατάστασης που έχουν υλοποιηθεί. «Για πρώτη φορά εκταμιεύτηκαν αποζημιώσεις με τόσο μεγάλη ταχύτητα και η τοπική αυτοδιοίκηση, βέβαια, γνωρίζει καλά ότι ουδέποτε στο παρελθόν διαχειρίστηκε η ίδια πόρους τέτοιου ύψους με τόσο μεγάλη ταχύτητα. Ενδεικτικά αναφέρω ότι στο Δήμο Φαρσάλων χορηγήθηκε έκτακτη χρηματοδότηση που έφτασε τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στην Περιφέρεια μέχρι στιγμής έχουν δοθεί 55 εκατομμύρια ευρώ, 55 εκατομμύρια ευρώ για έργα υποδομής, όχι απλά για να διορθώσουμε αυτά τα οποία καταστράφηκαν, αλλά για να τα κάνουμε καλύτερα. Και βέβαια σε αυτό θα προσθέσω και τις αποζημιώσεις, οι οποίες δόθηκαν από τον ΕΛΓΑ, αλλά και την εκταμίευση ύψους 55% ως προς τις αποζημιώσεις που αφορούν τις επιχειρήσεις. Έχει δίκιο ο Περιφερειάρχης να λέει, ότι για πρώτη φορά εκταμιεύτηκαν τέτοια ποσά, τόσο γρήγορα και σε αυτό το ποσοστό» τόνισε.

«Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε να επουλωθούν οι πληγές που άνοιξε ο “Ιανος”» ανέφερε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας τονίζοντας ότι προχωράει η ένταξη του έργου ύψους 22 εκατ ευρώ για την άρδευση στο Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης. «Επίσης τα προγράμματα που έχετε υποβάλλει θα περάσουν άμεσα από τις αξιολογήσεις, όπως έχουμε συζητήσει» σημείωσε ακόμη ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News