Πολιτική Κυριακή 12/09/2021, 13:00
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Η χώρα δεν θα ξανακλείσει – Ασφαλής η πρόβλεψη για ανάπτυξη 5,9%

«Όχι» σε πρόωρες εκλογές - Τι είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην 85η ΔΕΘ

Κ. Μητσοτάκης: Η χώρα δεν θα ξανακλείσει – Ασφαλής η πρόβλεψη για ανάπτυξη 5,9%

«Αισθανόμαστε πολύ ασφαλείς με την πρόβλεψή μάς για ανάπτυξη της τάξης του 5,9%» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ.

«Δεν θα προχωρούσα σε μια αναθεώρηση αν δεν ήμουν σίγουρος ότι αυτό ειναι το ελάχιστο επίπεδο ανάπτυξης που μπορούμε να πετύχουμε το 2021» επισήμανε, ερωτηθείς για τις χθεσινές ανακοινώσεις του. Όπως είπε «θα έχουμε ακόμη αναταράξεις, αλλά αυτές δεν θα έχουν ουσιαστική επίπτωση στις προβλέψεις για την εξέλιξη της οικονομίας».

 

 

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες είπε ότι «υπακούν σε μία συνολική στρατηγική» εξηγώντας: «Η πολιτική της κυβέρνησης ήταν πάντα να δημιουργεί πλούτο και μετά να μοιράζει αυτόν τον πλούτο σε όλους τους Έλληνες. Προφανώς δεν έχουμε τελειώσει ακόμη με την πανδημία. Υπάρχουν ακόμη βαθμοί αβεβαιότητας που όμως δεν έχουν να κάνουν με τον ενδεχόμενο περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας» σημείωσε για να προσθέσει: «Η χώρα δεν θα ξανακλείσει, δεν θα υπάρξουν περιορισμοί στην οικονομική δραστηριότητα».

Υποχρεωτικός εμβολιασμός

Για το ενδεχόμενο επέκτασης των υποχρεωτικών εμβολιασμών σε άλλους κλάδους, όπως η εστίαση απάντησε: «Δεν είναι στις προθέσεις μου να επεκτείνω περαιτέρω την υποχρεωτικότητα σε αυτές τις κατηγορίες. Δεν μπορώ να το αποκλείσω, αλλά αυτή την στιγμή δεν είναι στις προθέσεις μου». «Θα επιμείνουμε στην στρατηγική των εμβολιασμών με πειθώ» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν η τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό θα είναι υποχρεωτική για τις επαγγελματικές κατηγορίες που ισχύει ο υποχρεωτικός εμβολιασμός απάντησε καταφατικά. Ανέφερε ακόμη πως τα επιστημονικά δεδομένα κατατείνουν στην ανάγκη να κάνει την 3η δόση ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού. Προφανώς η επιτροπή παίρνει τις αποφάσεις αλλα θεωρώ απαραίτητο να γίνει η τρίτη δόση στους ανοσοκατασταλμένους σε όσους ειναι άνω των 60 και όταν παρέλθει ένα σημαντικό χρονικό διάστημα – θα μας το υποδείξει η Επιτροπή Εμβολιασμών – πρέπει να γίνει σε όσους έκαναν το εμβόλιο νωρίς».

Για τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης είπε πως «είναι αδιανόητο αυτό που συνέβη» και διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση «θα εξαντλήσει την πειθαρχική της αυστηρότητα και ταυτόχρονα θα κινηθεί και η δικαιοσύνη».

Σε ερώτηση για τους εμβολιαστές και το αν πιστεύει ότι υπάρχει κάλυψη πίσω από τις κινητοποιήσεις τους παρατήρησε πως «αντιεμβολιαστές υπάρχουν παντού στον κόσμο» και ότι στην Ελλάδα «οι αντιδράσεις είναι σχετικά περιορισμένες».

«Το μόνο που έχω να τους πω είναι ότι αναλαμβάνουν ένα πολύ μεγάλο ρίσκο. Η δουλειά μας είναι να συνομιλούμε με όλους όσο κι αν έχουμε πολύ μεγάλη δυσκολία στην πειθώ. Πολιτική υποκίνηση δεν βλέπω, ενώ από την άλλη είναι σαφές ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έβαλε ποτέ πλάτη απέναντι στον εμβολιασμό. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θεωρώ ότι αυτές οι κινητοποιήσεις είναι υποκινούμενες» ανέφερε.

Ακρίβεια

Για τις ανατιμήσεις είπε πως «είμαστε αντιμέτωποι με ένα παγκόσμιο φαινόμενο το οποίο είναι εισαγόμενο ως επί το πλείστον». Εκτίμησε παράλληλα πως «είναι ένα προσωρινό φαινόμενο που έχει να κάνει με το ότι η ζήτηση επανήλθε πολύ γρήγορα και η προσφορά δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί». Απέναντι σε αυτό το φαινόμενο, όπως είπε, η κυβέρνηση ενισχύει το διαθέσιμο εισόδημα πρωτίστως της μεσαίας τάξης και «από εκεί και πέρα με τα μέτρα που ανακοινώσαμε θα τα στηρίξουμε κι άλλο». «Έχουμε εργαλεία όπως η μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, θα τις δρομολογήσουμε σε πρώτη φάση μέχρι τον Ιούνιο του 2022, δεν ξέρουμε αν θα χρειαστεί να επεκταθεί» τόνισε.

«Κινούμαστε πριν χτυπήσει το πρόβλημα και ειδικά για το ζήτημα του ρεύματος κάνουμε γενναίες παρεμβάσεις» πρόσθεσε, προαναγγέλλοντας ότι αύριο ο υπουργός Ενέργειας θα εξειδικεύσει τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες.

«Δεν ρισκάρουμε τη δημοσιονομική σταθερότητα»

Ερωτηθείς για τις γερμανικές εκλογές και τις δηλώσεις Σολτς ο οποίος ταχθηκε κατά της χαλάρωσης του πλαισίου δημοσιονομικών κανόνων της ΟΝΕ που παρακάμφθηκε λόγω της πανδημίας απάντησε πως «η πολιτική της κυβέρνησης δεν είναι επεκτατική, αλλά μετρημένη και δεν θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα. «Αν το κάναμε, οι πρώτες που θα αντιδρούσαν θα ήταν οι αγορές» παρατήρησε.

Απέφυγε παράλληλα να κάνει κάποια πρόβλεψη για τις γερμανικές εκλογές, αλλά πρόσθεσε ότι «είναι κοινός τόπος στην Ευρώπη ότι το σύμφωνο σταθερότητας θα αλλάξει». «Δεν μπορούμε να είμαστε δεσμευμένοι από σκληρούς ανελαστικούς στόχους που λίγες χώρες μπορούν να υπηρετήσουν… Θεωρώ επίσης δεδομένο ότι από το 2023 θα επανέλθουμε σε ρυθμούς κανονικότητας ως προς τις ανάγκες της ελληνικής κυβέρνησης να πετυχαίνει στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων. Όσο καλύτερα πηγαίνει η οικονομία όμως τόσο πιο εύκολα θα πετυχαίνουμε αυτούς τους στόχους. Εκτιμώ άλλωστε και ότι η Γερμανία θα είναι λιγότερο δογματική σε αυτό το ζήτημα, απ’ ό,τι στο παρελθόν».

«Κερδίσαμε το στοίχημα του τουρισμού»

Ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η χώρα κέρδισε το «στοίχημα» του τουρισμού και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η χώρα θα ξεπεράσει τους στόχους που έθεσε. «Είχαμε σχέδιο, από το Ψηφιακό Πιστοποιητικό μέχρι την ξεκάθαρη επικοινωνία μας και τα σαφή πρωτόκολλα. Ανοίξαμε τον τουρισμό με ασφάλεια» παρατήρησε συμπληρώνοντας: «Αυτό που πετύχαμε στην πανδημία είναι ότι είχαμε περισσότερα εισοδήματα χωρίς κατ’ ανάγκη να έχουμε την ίδια αύξηση των επισκεπτών».

«Προσβλέπουμε σε μία πολύ καλή χρονιά και το 2022 αλλά θα πρέπει να αρχίσουμε να μετράμε διαφορετικά την επιτυχία μιας τουριστικής περιόδου και να επενδύσουμε πολύ περισσότερο στη διεύρυνση της τουριστικής σεζόν. Πρέπει να ενισχύσουμε περισσότερο τον χειμερινό τουρισμό, τον τουρισμό που συνδέεται αμιγώς με επισκέψεις πολιτιστικές και να εκμεταλλευθούμε την ομορφιά της χώρας 12 μήνες τον χρόνο» πρόσθεσε.

Προανήγγειλε ακόμη την κατάθεση ενός νομοσχεδίου το οποίο λύνει μία σειρά από ζητήματα στον τουριστικό κλάδο.

Σημείωσε επιπλέον πως «υπάρχουν προορισμοί που φτάνουν στα απόλυτα όριά τους» και πως η κυβέρνηση δεν θα διστάσει «για κάποιους από αυτούς να πάρει πιο δραστικά μέτρα. Για παράδειγμα, δεν μπορεί ένα νησί να εξυπηρετεί ταυτόχρονα πέντε κρουαζιερόπλοια. Πρέπει να προστατεύσουμε τον πυρήνα του προϊόντος μας».

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Για τα σχολεία είπε πως «πρόθεσή μας είναι τα σχολεία να μείνουν ανοικτά» αλλά – όπως έσπευσε να προσθέσει – «προφανώς δεν είμαι σε θέση να προβλέψω την πορεία της πανδημίας». Το βέβαιο, επισήμανε, «είναι ότι πρέπει να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμών στα παιδιά άνω των 12 ετών, να μιλήσουμε με τους παιδιάτρους. Το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και στα παιδιά, και στους εφήβους. Αποδίδω μεγάλη σημασία στα self test. Αν σε ένα τμήμα έχουμε πάνω από 50% άρρωστους μαθητές το τμήμα θα κλείσει. Δεν μπορεί να προβλέψει κανείς τι θα γίνει» σημείωσε. Παρατήρησε ακόμη πως είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι παραπάνω από 8 στους 10 εκπαιδευτικούς είναι εμβολιασμένοι.

Απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε τα έργα που δρομολογούνται στη Θεσσαλονίκη ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «συνέπεια της κυβέρνησης ως προς τις προεκλογικές της εξαγγελίες». «Δεν υπάρχει άλλη πόλη που να γίνονται τόσο σημαντικά αναπτυξιακά έργα. Οι Θεσσαλονικείς αντιλαμβάνονται ότι τα πράγματα στην πόλη τους αλλάζουν» είπε. Σε ό,τι αφορά το μετρό Θεσσαλονίκης είπε ότι το χρονοδιάγραμμα είναι να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023. 

«Όχι» σε πρόωρες εκλογές

Ο πρωθυπουργός απέκλεισε για ακόμη μία φορά το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, τονίζοντας ότι σε μία τέτοια φάση θα ήταν πολιτικός τακτικισμός. «Δεν το συνηθίζω» είπε χαρακτηριστικά και σχολίασε πως όσοι προέβλεπαν πρόωρες εκλογές έχουν διαψευστεί έως τώρα. ο πρωθυπουργός απάντησε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη συνταγματική της θητεία.

«Ξέρω ότι πάντα θα υπάρχει η συζήτηση για πρόωρες εκλογές όμως θα ήθελα να μείνετε στις δικές μου διαβεβαιώσεις» συνέχισε, ενώ σχολιάζοντας την στάση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Έχω μπλεχτεί με το τι ζητάει ο κ Τσίπρας, λέει ότι θα γίνουν εκλογές, αλλά ταυτόχρονα δεν τις ζητάει. Αυτό που ξέρω είναι ότι κατά κανόνα οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα».

Σε ερώτηση για το τι θα συμβεί αν στις επόμενες εκλογές η Ν.Δ. δεν έχει αυτοδυναμία ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Θα διεκδικήσουμε την αυτοδυναμία και στην πρώτη κάλπη. Αν δεν την πετύχουμε η χώρα θα οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές. Η απλή αναλογική δεν επιτρέπει ουσιαστικά το σχηματισμό κυβέρνησης παρά μόνο με συνεργασία πρώτου με δεύτερου κόμματος κάτι το οποίο αποκλείω κατηγορηματικά». 

«Η πολιτική μας έναντι της Τουρκίας δεν αλλάζει»

Για τα ελληνοτουρκικά απάντησε πως «δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη» στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών» καθώς «τα προγράμματά μας δεν συμπίπτουν».

Υπογράμμισε πάντως πως «η πολιτική μας έναντι της Τουρκίας δεν αλλάζει. Επιζητούμε καλές σχέσεις με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στα κυριαρχικά μας δικαιωμάτα. Γνωρίζουν όλοι ότι το δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα είναι παντελώς αδιαπραγμάτευτο. Από εκεί και πέρα θεωρώ θετικό ότι το 2021 δεν είχε τις εντάσεις του 2020, ότι μπορούμε να συνεργαστούμε περισσότερο στο προσφυγικό, εκεί εστιάστηκε και η πρόσφατη συζήτησή μας» συμπλήρωσε προσθέτοντας πως «όλοι έχουμε κοινό συμφέρον να περιορίσουμε τις προσφυγικές ροές από το Αφγανιστάν».

Μεταναστευτικό

Εστιάζοντας στο προσφυγικό είπε πως «δεν πρόκειται να διαφοροποιήσουμε την πολιτική μας». Εξέφρασε παράλληλα τις ευχαριστίες του στην αστυνομία και στο λιμενικό για την προστασία των συνόρων της χώρας και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης του φράχτη στον Έβρο, εφόσον αυτό χρειαστεί. «Θα τσακίσουμε τα κυκλώματα διακίνησης» διεμήνυσε, «αυτό πρέπει να το ξέρουν όσοι εκμεταλλεύονται ανθρώπους». 

Για ένα ενδεχόμενο κύμα μεταναστών από το Αφγανιστάν απάντησε πως δεν έχει «καμία ένδειξη ότι επίκειται κάποιο κύμα μετανάστευσης τις επόμενες εβδομάδες». 

Για τον ΕΝΦΙΑ και τις γονικές παροχές

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε πως «κάνουμε μία σύνθετη άσκηση επαναπροσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών, που θα μας επιτρέψουν να έχουμε έναν δίκαιο ΕΝΦΙΑ». «Θέλω τα μέτρα να είναι δίκαια. Δεν είμαι σε θέση να πω τώρα τι ακριβώς θα κάνουμε με τον ΕΝΦΙΑ, αλλά θα σας πω με τον νέο προϋπολογισμό» είπε χαρακτηριστικά. 

Για τις γονικές παροχές είπε ότι είναι μία πολύ σημαντική εξαγγελία, η οποία δίνει μία μεγαλύτερη αυτονομία στα παιδιά να αξιοποιήσουν την περιουσία που έχτισαν οι γονείς τους. Το μέτρο θα εξειδικευθεί αύριο από το υπουργείο Οικονομικών. 

Για την εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος 

Σε ερώτηση για την πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος έως το 2023 ο πρωθυπουργός συνέστησε «λίγη υπομονή». Όπως είπε, η κυβέρνηση πορεύεται βήμα-βήμα και ανάλογα με την πορεία της οικονομίας και τις δυνατότητεές της. «Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διανείμουμε το μέρισμα ανάπτυξης σε όλους τους Έλληνες με τρόπο δίκαιο και χωρίς να διαταράξουμε τους δημοσιονομικούς στόχους, αυτή είναι η προεκλογική μας δέσμευση» επανέλαβε.

«Ο λιγνίτης δεν είναι επιλογή σήμερα»

Για το σχέδιο απολιγνιτοποίησης απάντησε πως «είναι δεδομένο πως θα υλοποιηθεί και για περιβαλλοντικούς και για οικονομικούς λόγους». «Ο λιγνίτης πια είναι πολύ ακριβός. Ο λιγνίτης δεν είναι επιλογή σήμερα. Στο υπουργείο Ανάπτυξης έχει δημιουργηθεί δομή η οποία δρομολογεί όλο το σχέδιο της δίκαιης μετάβασης. Η δήθεν φιλοπεριβαλλοντική Αριστερά τι θέλει; Να συνεχίσουμε να καίμε λιγνίτη; Δεν μπορούμε να λέμε όχι στο λιγνίτη και όχι στις ανεμογεννήτριες. Να συζητήσουμε πού θα μπουν» είπε.

Ζήτησε παράλληλα «περισσότερη σοβαρότητα». «Καταλαβαίνω το άγχος των ανθρώπων στη δυτική Μακεδονία αλλά η πορεία της περιοχής θα είναι καλύτερη. Είμαστε σε δρόμο χωρίς επιστροφή» πρόσθεσε.

Για το νέο ασφαλιστικό και τις εκκρεμείς συντάξεις

Για τις εκκρεμείς συντάξεις είπε πως έχει διπλασιαστεί ο ρυθμός απονομής του και πως «αυτό το ζήτημα εντός των επόμενων μηνών θα έχει αντιμετωπιστεί δραστικά».

Για το νέο ασφαλιστικό απέρριψε τις αιτιάσεις περί «τζόγου» καθώς – όπως είπε – υπάρχει εγγύηση του κράτους ότι δεν θα χάσει κανείς το κεφάλαιο που έχει καταβάλει στον δικό του κουμπαρά. «Αυτά τα συστήματα, ειδικά όπως το έχουμε σχεδιάσει, δίνουν κατά κανόνα υψηλότερες αποδόσεις και γι’ αυτό χρησιμοποιούνται παντού στον κόσμο. Δεν συζητάμε για ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης. Ο πρώτος πυλώνας παραμένει δημόσιος. Θα παρέχει πόρους στην οικονομία και τελικά καλύτερες συντάξεις» είπε.

«Θα εξακολουθώ να συνομιλώ με τη νεολαία»

Για τα μέτρα που ανακοίνωσε για τους νέους και την κριτική που δέχεται από την αντιπολίτευση ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως «μίλησε με πολύ μεγάλη ειλικρίνεια αναγνωρίζοντας τη μεγάλη δυσκολία που έχει συνολικά το πολιτικό σύστημα σήμερα να επικοινωνήσει με τη νέα γενιά». «Παρουσίασα ένα πλέγμα μέτρων που θέλει να προσφέρει στους νέους ίσες ευκαιρίες, καλύτερη πρόσβαση στη γνώση, εξωστρέφεια και κυρίως δυνατότητα συμμετοχής στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας. Τα μέτρα που εξαγγείλαμε είναι στοχευμένα και πρέπει να επικοινωνήσουμε το μήνυμα αυτό ίσως με συναντήσεις σε όλη τη χώρα στο πλαίσιο των οποίων θα πρέπει και να ακούσουμε τους νέους» είπε.

Σημείωσε ακόμη πως θα περίμενε από την αντιπολίτευση να τοποθετηθεί για τα μέτρα που εξήγγειλε. «Τι έχει να πει για το ‘πρώτο ένσημο’. Δίνουμε ένα κίνητρο, είναι σωστό ή λάθος το μέτρο αυτό. Είναι σωστό ή λάθος ότι δίνουμε πρόσβαση στην τεχνολογία;» είπε ενώ αναφερθείς στην επικουρική ασφάλιση επισήμανε πως είναι «μια σημαντική πρωτοβουλία για τους νέους». «Πρέπει να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά σε αυτή τη λογική της οργανωμένης αποταμίευσης που θα τη διαχειρίζονται οι ίδιοι». «Εγώ θα εξακολουθώ να συνομιλώ με τη νεολαία και να προσπαθώ να προσαρμόζω τις πολιτικές μου στις απαιτήσεις τους» συμπλήρωσε.

Δεν αλλάζει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Σε ερώτηση για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και την κριτική της αντιπολίτευσης απάντησε ότι «και επί ΣΥΡΙΖΑ δεν έμπαιναν όλα τα παιδιά στο Πανεπιστήμιο», ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής δεν πρόκειται να αλλάξει. «Είναι μέτρο το οποίο ήρθε για να μείνει» είπε προσθέτοντας πως «η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής καθορίζεται από τα Πανεπιστήμια και νομίζω ότι τα ίδια τα πανεπιστήμια διαπίστωσαν ότι σε κάποιες περιπτώσεις έκαναν εσφαλμένες επιλογές. Υπήρχαν τμήματα της Περιφέρειας που έβαλαν υψηλότερες βάσεις από ό,τι Πανεπιστήμια της Αθήας. Η αυτορρύθμιση θα έρθει από τα ίδια τα πανεπιστήμια».

Τι θα γίνει με τα ειδικά σώματα φύλαξης των Πανεπιστημίων

Για το ζήτημα της ασφάλειας είπε ότι «οι πολιτικές δεν αλλάζουν και ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην ασφάλεια της χώρας». «Εάν δείτε τα στοιχεία, έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην ασφάλεια της χώρας, το 2021 ήταν καλύτερο του 2020, άσχετα αν είχαμε περιπτώσεις άγριων εγκλημάτων που συγκλόνισαν το πανελλήνιο» ανέφερε.

«Θέλουμε μία αστυνομία φιλική στους πολίτες και συμμαχό τους» συνέχισε ενώ για τα ειδικά σώματα φύλαξης των Πανεπιστημίων απάντησε πως «θα τα χρησιμοποιήσουμε όταν θα είμαστε έτοιμοι. Χρειάζεται χρόνος, θα χρειαστούμε λίγους μήνες ακόμη. Αλλά δεν ακυρώνεται η κεντρική επιλογή της κυβέρνησης για περισσότερη ασφάλεια στα Πανεπιστήμια. Θα χρειαστούμε και τη βοήθεια των πρυτάνεων».

«Κάθε κρίση μάς κάνει πιο δυνατούς»

Για το ποια ήταν η δυσκολότερη στιγμή τη θητείας του είπε πως «συναισθηματικά πιο δύσκολη στιγμή ήταν οι πυρκαγιές». Ωστόσο, όπως είπε, η διαχείριση των κρίσεων είναι μεταξύ των επιταγών των σύγχρονων κυβερνήσεων και «πρέπει να βρίσκουμε έναν τρόπο να διαχειριζόμαστε κρίσεις αποτελεσματικά από τη μία και από την άλλη δεν πρέπει να σταματάμε το πολιτικό και μεταρρυθμιστικό μας έργο».

«Κάθε κρίση μάς κάνει πιο δυνατούς. Μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Σε όλες τις κρίσεις ήμασταν ψύχραιμοι, αποτελεσματικοί, βλέπαμε την κατάσταση και όπου χρειάστηκε να πάρουμε γρήγορες αποφάσεις, τις πήραμε» συνέχισε.

Σε λειτουργία τον Δεκέμβριο του 2023 το μετρό Θεσσαλονίκης

Για το μετρό Θεσσαλονίκης είπε πως «έχουμε πάει κάποιους μήνες πίσω» αλλά αυτό – όπως εξήγησε – «έγινε λόγω των προσφυγών κι αυτό πρέπει να το ξέρει ο λαός της Θεσσαλονίκης». Επανέλαβε ότι το μετρό θα παραδοθεί σε λειτουργία τον Δεκέμβριο του 2023, αλλά και ότι θα δρομολογηθεί η επέκταση του στις δυτικές συνοικίες της πόλης.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News