Πολιτική Δευτέρα 6/09/2021, 17:24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σ. Φάμελλος για ανατιμήσεις: Καθιστούν τα νοικοκυριά μη βιώσιμα

Σ. Φάμελλος για ανατιμήσεις: Καθιστούν τα νοικοκυριά μη βιώσιμα

Στις μεγάλες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος που αρχίζουν να αποτυπώνονται πλέον και στα τιμολόγια των πελατών της ΔΕΗ και στην κυβερνητική πολιτική της ΝΔ στην ενέργεια που έχει συντελέσει στις αυξήσεις αυτές, τα τελευταία δύο χρόνια, επικεντρώθηκε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος. «Οι αυξήσεις που αποτυπώνονται πλέον στα τιμολόγια όλων των παρόχων και της ΔΕΗ είναι αποτέλεσμα της ανεπάρκειας της κυβέρνησης ΝΔ και της άρνησής της να ασκήσει ενεργειακή πολιτική στην Ελλάδα προς όφελος των πολιτών, νοικοκυριών και επαγγελματιών. Είχαμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση και την κοινωνία για αυτό το κύμα αυξήσεων στο ρεύμα καθώς και είχαμε εντοπίσει και αναδείξει τα ρυθμιστικά κενά και ελλείμματα στην εφαρμογή του Χρηματιστηρίου Ενέργειας (Target Model) που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2020», σημείωσε σε σημερινή του συνέντευξη στο σταθμό «FM100».

«Οι αριθμοί λένε πολλά. Επί τεσσεράμισι χρόνια, επί κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η τιμή του ρεύματος δεν αυξήθηκε ούτε κατά ένα ευρώ, ενώ μειώθηκε μεσοσταθμικά, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, κατά 12%. Στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση η κυβέρνηση ΝΔ προχώρησε σε αυξήσεις περίπου 20% στα τιμολόγια της ΔΕΗ αμέσως μόλις ανέλαβε, τον Σεπτέμβριο του 2019. Επέτρεψε στη συνέχεια, το μεγαλύτερο μέρος του 2020, φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με τους προμηθευτές -και τη ΔΕΗ- να πωλούν ακόμη και τέσσερις (4) φορές πάνω από τη χονδρική τιμή και η κατάρρευση των τιμών καυσίμων να μην μετακυλίεται για να ελαφρύνει τους καταναλωτές. Τώρα όμως που αυξάνεται η χονδρική τιμή ρεύματος το κόστος αυτό μετακυλίεται στους καταναλωτές, τόνισε. Τελικά, η πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ στην αγορά ηλεκτρισμού, δύο χρόνια τώρα, επιβαρύνει μόνο τα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες αλλά και τη βιομηχανία της χώρας μας. Με τη ΝΔ είναι χαμένοι πάντα οι καταναλωτές, νοικοκυριά και επαγγελματίες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Σ.Φάμελλος αναφέρθηκε ακόμη στη δημιουργία ολιγοπωλιακών συνθηκών και στη χειραγώγηση τιμών στην αγορά ηλεκτρισμού, που είναι αποτέλεσμα των ελλειμμάτων στη ρύθμιση και στην εποπτεία της αγοράς ηλεκτρισμού, γεγονός που καταγγέλλει εδώ και καιρό και η ενεργοβόρος βιομηχανία στην Ελλάδα. Στάθηκε επίσης στο ρόλο της ΔΕΗ τα τελευταία δύο χρόνια. Η ΔΕΗ αντί να «συγκρατεί» τις τιμές ηλεκτρισμού, όπως έχει τη δυνατότητα να κάνει εξαιτίας της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά, βλέπουμε να συμμετέχει στην αισχροκέρδεια, το 2020, καθώς και σε «παιχνίδια» εκατομμυρίων στην αγορά εξισορρόπησης. Αντί να έχουμε τη ΔΕΗ σε ρόλο εθνικού ενεργειακού πυλώνα να στηρίζει την ελληνική παραγωγή και τα νοικοκυριά, η ΔΕΗ συμμετέχει σε κερδοσκοπικά παιχνίδια και ενισχύει την ακρίβεια και τις νέες αυξήσεις».

Ρευμα

Σχετικά με τις υπέρογκες αυξήσεις στο ρεύμα ο Σ.Φάμελλος εξήγησε πως δεν οφείλονται μόνο σε εξωγενείς παράγοντες, όπως είναι η άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου και των ρύπων, αλλά και στην κυβερνητική πολιτική. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη άφησε αρρύθμιστη την αγορά, γιατί έλεγε ότι η απελευθέρωση και ο ανταγωνισμός θα μειώσουν το κόστος, και ιδού το αποτέλεσμα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιτρέπει στη ΔΕΗ να μεταφέρει αυξήσεις στους καταναλωτές. Και τέλος είναι απόφαση της κυβέρνησης να αντικαταστήσει τις υφιστάμενες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ με μονάδες φυσικού αερίου ιδιωτών, πίσω από τον ψευδή τίτλο «απολιγνιτοποίηση», μία απόφαση που λόγω της σημερινής αλλά και μελλοντικής αύξησης των τιμών φυσικού αερίου πρόκειται να οδηγήσει σε περαιτέρω και με μόνιμα χαρακτηριστικά αύξηση του κόστους ηλεκτρισμού για τους πολίτες.

Μέτρα Ελάφρυνσης

Σχετικά με μέτρα ελάφρυνσης των καταναλωτών ρεύματος, ειδικά των πιο ευάλωτων, υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καταθέσει στη Βουλή δύο τροπολογίες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και για την ελάφρυνση των ευάλωτων νοικοκυριών ειδικά στην μετά covid εποχή, που όμως δεν έχουν γίνει δεκτές από την κυβέρνηση ΝΔ. «Διαβάζουμε ότι η κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει, πιθανώς, κάποια μέτρα ελάφρυνσης των αδύναμων νοικοκυριών, κάτι που τους έχουμε προτείνει στη Βουλή πάνω από ένα χρόνο. Όμως δεν ακούμε τίποτα για την κάλυψη του ρυθμιστικού και εποπτικού κενού στην αγορά ενέργειας που υπάρχει με ευθύνη της κυβέρνησης από τον Νοέμβριο του 2020 που λειτουργεί η νέα δομή της αγοράς ηλεκτρισμού. Η κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για την παρακολούθηση της αγοράς από τη ΡΑΕ μόλις πριν δύο μήνες και η εν εξελίξει συζήτηση για μέτρα της ΡΑΕ για τα παιχνίδια που γίνονται με τις τιμές στην χονδρεμπορική, στην εξισορρόπηση και στη λιανική αγορά ενέργειας, αποτελούν και μία παραδοχή της ανεπάρκειας και των λαθών της κυβέρνησης, που είχαμε επισημάνει από την πρώτη στιγμή. Έχουμε όμως ήδη χάσει δέκα (10) μήνες και η αγορά στην Ελλάδα έχει χάσει ήδη εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ως κόστος ενέργειας».

Ο Σ.Φάμελλος υπενθύμισε επίσης ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε προχωρήσει σε μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια από 13 σε 6% καθότι πιστεύει ότι η ενέργεια είναι δημόσιο αγαθό στο οποίο πρέπει να έχουν δικαίωμα όλοι οι πολίτες. Μία ελάφρυνση που όμως δεν μπόρεσε να «περάσει» στους καταναλωτές γιατί «χάθηκε» σχεδόν αμέσως μετά, τον Σεπτέμβριο του 2019, από τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

«Το πλαίσιο που δημιουργούν οι ανατιμήσεις στην ενέργεια και σε πολλά βασικά αγαθά οδηγεί σε ένα μη βιώσιμο αύριο για τα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες στην Ελλάδα. Αποδεικνύεται τελικά ότι και η μεσαία τάξη πληρώνει το κόστος της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, που βοηθάει λίγους ομίλους αλλά θίγει όλους τους παράγοντες της αγοράς».

Έκλεισε δηλώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για την ελάφρυνση των καταναλωτών από το κύμα αυξήσεων στον ηλεκτρισμό και στα υπόλοιπα αγαθά, όπως είναι η άμεση μείωση των χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ) για τους καταναλωτές με την ολοκλήρωση των διασυνδέσεων και οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνονται στην ολοκληρωμένη πρόταση πολιτικής για το Περιβάλλον, το Κλίμα και την Ενέργεια που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας στις αρχές Ιουνίου.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News