Πολιτική Δευτέρα 6/09/2021, 14:30

Στο τραπέζι η ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ

Συνάντηση Κ. Μητσοτάκη με Αμερικανούς γερουσιαστές

Στο τραπέζι η ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ

Οι δυνατότητες επέκτασης και εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων σε τομείς όπως οι επενδύσεις σε στρατηγικές υποδομές, η ενέργεια, το περιβάλλον και η αμυντική συνεργασία βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τους Αμερικανούς γερουσιαστές Chris Murphy και Jon Ossoff, στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Είναι μεγάλη μου χαρά που είστε εδώ. Πιστεύω πως αυτή η σχέση γίνεται όλο και πιο δυνατή σε όλα τα μέτωπα: στην ασφάλεια, την άμυνα, τη γεωπολιτική, την ενέργεια, την οικονομία. Προσβλέπω στη συζήτησή μας για το πώς θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τις σχέσεις μας. Είναι πραγματικά μεγάλη μου χαρά που είστε εδώ» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης υποδεχόμενος τους γερουσιαστές.

«Αναμένω με μεγάλο ενδιαφέρον τη συζήτησή μας, ως προς τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών αλλά και το πώς θα ενισχυθεί περαιτέρω η οικονομική μας σχέση. Μας προκαλεί ιδιαίτερη χαρά η ανάκαμψη της χώρας σας υπό την ηγεσία σας» είπε από την πλευρά του ο κ. Murphy. Παρατήρησε ακόμη ως «σήμερα, πιο πολύ από ποτέ, περισσότερες αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα και να διαμορφώσουν εταιρικές σχέσεις εδώ.

Ο Πρωθυπουργός ανέλυσε στους συνομιλητές του τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή και μέσω της συνεργασίας με κοινούς εταίρους, όπως η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος. Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη όσοι εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν να μείνουν όσο το δυνατόν εγγύτερα στις εστίες τους.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην πορεία του νομοσχεδίου για την Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Συνεργασία ΗΠΑ – Ελλάδας στο αμερικανικό Κογκρέσο, νομοσχέδιο το οποίο θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την ελληνοαμερικανική συνεργασία. Εξετάστηκε ακόμη η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, οι συζητήσεις για την ανανέωση της οποίας βρίσκονται σε εξέλιξη. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News