Πολιτική Παρασκευή 3/09/2021, 20:42
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θ. Πλεύρης: «Είχε αποτέλεσμα η υποχρεωτικότητα; Είχε»

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του υπουργού Υγείας στη Βουλή

Θ. Πλεύρης: «Είχε αποτέλεσμα η υποχρεωτικότητα; Είχε»

Την επιβολή υποχρεωτικού εμβολιασμού σε ορισμένους κλάδους της υγείας υπερασπίστηκε σήμερα από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. O υπουργός Υγείας δηλωσε: «η Κυβέρνηση αποφάσισε ότι σε κάποιες κατηγορίες θα πρέπει ο εμβολιασμός να είναι υποχρεωτικός, υπό την έννοια ότι δεν θα μπορείς να βρίσκεσαι στις Μονάδες Υγείας και να παρέχεις υπηρεσίες ενώ είσαι ανεμβολίαστος. Διότι στη στάθμιση μεταξύ της ατομικής σου επιλογής και της Δημόσιας Υγείας, έχουμε προκρίνει ότι πρέπει να προέχει η Δημόσια Υγεία. Είχε αποτέλεσμα η υποχρεωτικότητα; Είχε. Και θα το δείτε τώρα από τα στοιχεία που θα σας πω. Διότι πριν ξεκινήσει η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, μιλούσαμε για ποσοστά που έφταναν διψήφια και πολύ παραπάνω στους ανεμβολίαστους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Υπήρχε συγκεκριμένο νοσοκομείο με 35% εμβολιασμένους και σήμερα είναι στο 87% οι εμβολιασμένοι. Και κάτω από καλύτερες προοπτικές, θεωρούσαμε ότι όταν θα εφαρμοζόταν το μέτρο και είχε προετοιμαστεί η πολιτεία, το Υπουργείο, θα είχαμε αναστολές άνω των 10.000. Η Πολιτεία είχε προετοιμαστεί για αναστολές σε περισσότερους από 10.000 υγειονομικούς.»

Ο ίδιος συμπλήρωσε: «σήμερα σας ανακοινώνω ότι με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, γιατί υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις αλλά θεωρούμε ότι η διαφορά δεν θα είναι πολύ μεγαλύτερη, έχουμε να κάνουμε με 6.412 αναστολές αυτή τη στιγμή. Είναι τα στοιχεία τα οποία μου έδωσαν πριν έρθω εδώ. Αυτά τα στοιχεία θα αλλάξουν προς τα πάνω γιατί τα νοσοκομεία επεξεργάζονται αυτή τη στιγμή, άτομα τα οποία έχουν ζητήσει αναρρωτικές άδειες ή υπάρχουν άτομα που βρίσκονται σε αναρρωτικές άδειες ή για κάποιους λόγους τεχνικούς δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. 

Άρα έχουμε ένα ποσοστό το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα σε μεγάλο βαθμό να διαχειριστούμε την κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και με την τροπολογία την οποία θα σας παρουσιάσω. Παράλληλα στο ΕΚΑΒ, το οποίο έχει γύρω στα 500 άτομα σε αναστολή εκ των οποίων τα 400 είναι πληρώματος σε ένα σύνολο κόσμου 4.800.»

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Θάνος Πλεύρης τόνισε: «Ενώ λοιπόν μέχρι τώρα η κατεύθυνση ήταν ότι αυτός ο κόσμος που δεν έχει εμβολιαστεί θα επέστρεφε στην εργασία του όταν θα ολοκλήρωνε τον εμβολιασμό του και θα περνούσαν οι 14 μέρες, επειδή ακριβώς είχαμε δώσει τη δυνατότητα όσοι μέχρι τις 31 Αυγούστου έκαναν το πρώτο εμβόλιο να παρέμεναν στο σύστημα με δήλωση την οποία έκαναν εχθές. Και θα έχετε πληροφορηθεί ότι με τροπολογία που θα έρθει την άλλη εβδομάδα, θα δώσουμε τη δυνατότητα τώρα και σε αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί, με το που μπουν στην εμβολιαστική διαδικασία, με το που  κάνουν δηλαδή το πρώτο εμβόλιο να μπορέσουν να μπουν στο σύστημα.

Ήδη λαμβάνω στοιχεία για 1 η και 2 Σεπτεμβρίου κόσμος ο οποίος έχει πάει και έχει δηλώσει να εμβολιαστεί. Που σημαίνει ότι έχει επηρεαστεί σε ένα βαθμό από αυτό που άκουσε, γιατί θα μου φαινόταν παράλογο κάποιος να έβαζε στην 1 η του μηνός που ξεκινούσε η αναστολή. Αυτό το κάνουμε ακριβώς διότι εμείς σεβόμαστε όλους τους εργαζόμενους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που το στήριξαν. Δεν υπάρχει καμία αντιπαράθεση μαζί τους. Μάλιστα και με τον Πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ- χθες τον ενημέρωσα που ζήτησε συνάντηση- ότι την επόμενη εβδομάδα, όσο πιο γρήγορα γίνεται θα δω, γιατί θέλω να βλέπω τους ανθρώπους, τους εργαζόμενους και να τους εξηγώ αυτά τα οποία κάνουμε, ώστε να ξέρουν ποιες είναι οι προθέσεις της Κυβέρνησης και να μην αιφνιδιάζονται. Παράλληλα, πήραμε αυτήν την πρωτοβουλία, ώστε και σήμερα οι άνθρωποι που κλείνουν εμβόλιο, θα ξέρουν ότι μόλις ψηφιστεί η τροπολογία που θα έρθει την επόμενη εβδομάδα, θα μπορούν να ξαναμπούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.»

Η ΜΕΘ του «Παπανικολάου»

«Ενημερώθηκα- επειδή είδα ότι έγινε διαμαρτυρία- και βλέπω ότι έχουν θέσει πολλοί το θέμα για τις 18 κλίνες ΜΕΘ του «Παπανικολάου». Θέλω να σας ενημερώσω και σε αυτό: Οι συγκεκριμένες 18 κλίνες ΜΕΘ λειτούργησαν όταν χρειάστηκαν με το υπάρχον προσωπικό. Δεν λειτούργησαν με παραπάνω προσωπικό. Αυτή τη στιγμή δεν βρίσκονται σε λειτουργία διότι δεν υπάρχει αναμονή στη Θεσσαλονίκη. Με το υπάρχουν προσωπικό μπορούν να λειτουργήσουν όποτε τις χρειαστούν και ζήτησα από τον ίδιο τον Υπεάρχη να κάνει το σχέδιο ώστε να λειτουργήσουν. Θέλω να πιστεύω ότι θα ολοκληρωθούν και γενικότερα η έγκριση για τις προσλήψεις θα έχει υπογραφεί από εμένα την επόμενη εβδομάδα.»

«Αυτό το οποίο σας έχει δημιουργήσει τη μεγαλύτερη ένσταση είναι ότι δίνει τη δυνατότητα να δίνονται παροχές και υπηρεσίες σε ιδιώτες για τρίμηνο, για όσο διαρκεί η συγκεκριμένη διαδικασία. Και αυτές μπορεί να είναι τόσο σε επίπεδο υπηρεσιών προσωπικού, μπορεί να είναι τόσο σε επίπεδο διαγνωστικών εξετάσεων διότι υπάρχουν πάρα πολλοί στα νούμερα που είδατε που έχουν βγει σε αναστολή και ενδεχομένως θα πρέπει να γίνουν διαγνωστικές εξετάσεις εκτός του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Και δίνουμε τη δυνατότητα σε ό,τι αφορά το ΕΚΑΒ, αν υπάρξει πρόβλημα, να μπορούν να γίνονται διακομιδές με ιδιωτικά ασθενοφόρα. Όλη αυτή η διαδικασία είναι για 3 μήνες. Και εγώ σας κοιτάω στα μάτια και θέλω να είμαι ειλικρινής, διότι αυτό το οποίο σας λέω- επειδή κατά
βάση έχω υπάρξει βουλευτής και έχω δει ότι πολλές φορές να αιφνιδιάζεται ο βουλευτής- είναι ότι πρόθεσή μου δεν είναι να αιφνιδιάζω την Αντιπολίτευση.»

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News