Πολιτική Πέμπτη 2/09/2021, 12:56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «αντίο» του πολιτικού κόσμου στον Μίκη Θεοδωράκη

Το «αντίο» του πολιτικού κόσμου στον Μίκη Θεοδωράκη

Τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, που έφυγε σήμερα από τη ζωή, αποχαιρετά σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του τόπου.

«Ο Μίκης έδωσε φως στις ψυχές μας. Σημάδεψε με το έργο του τη ζωή και τη διαδρομή όσων διάλεξαν τον δρόμο της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης» έγραψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στο Facebook.

«Ο αξεπέραστος συνθέτης, ο αγωνιστής, ο κομμουνιστής, ο ακτιβιστής, μέσα από τη μουσική, τη ζωή, τις μάχες και τις αντιφάσεις του, έδωσε νέο νόημα στην ελευθερία, τον πολιτισμό, την τέχνη, τη συμμετοχή. Τον αποχαιρετούμε με τη βεβαιότητα ότι αυτό που αφήνει πίσω του είναι ανεξίτηλο. Στην ψυχή του λαού μας, στην ταυτότητα της πατρίδας μας, στην πολιτιστική κληρονομιά της οικουμένης», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Αποχαιρετούμε με θλίψη, σεβασμό και τιμή τον Μίκη Θεοδωράκη. Τον αστείρευτο συνθέτη, τον Μίκη του πολιτισμού και των αγώνων» δήλωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά. «Ο Μίκης Θεοδωράκης δημιούργησε ένα τεράστιο πολιτιστικό κεφάλαιο για τον τόπο, ενώ οι ιδέες του και οι πολιτικοί του αγώνες που ενέπνευσαν περισσότερες από μία γενιά, αποτελούν παρακαταθήκες για τη δημοκρατία, την ελευθερία, την εθνική αξιοπρέπεια. Με το έργο του ενέπνευσε και εξέφρασε όλη τη ρωμιοσύνη που θρηνεί σήμερα».

Επισήμανε ακόμη πως στις δύσκολες στιγμές για τη δημοκρατία τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη «ήταν φάρος ελπίδας που δεν έσβησε ποτέ για εκατομμύρια Έλληνες».

«Όλοι μεγαλώσαμε, ερωτευτήκαμε, γίναμε ενεργοί πολίτες, πιαστήκαμε χέρι – χέρι σε συγκεντρώσεις και συναυλίες, τραγουδήσαμε, κλάψαμε από συγκίνηση κάτω από τους ήχους της μουσικής του. Ο ίδιος θα μας λείψει. Το έργο του θα είναι εδώ να μας εμπνέει και κυρίως να μας ενώνει όλους, να αγωνιστούμε για την Ελλάδα που ονειρευόμαστε, την Ελλάδα που μπορεί» πρόσθεσε.

«Ο Μίκης της Ελλάδας, της Ρωμιοσύνης, των Αγώνων για Ελευθερία κι Αξιοπρέπεια, της Δικαιοσύνης, ο Μίκης της Οικουμένης δεν είναι πια μαζί μας. Αλλά θα είναι πάντα εδώ. Να μας θυμίζει ό,τι Άξιον Εστί… Να μας παρακινεί να “μη λησμονάτε τη χώρα μου!”. Αντίο αδελφέ μου, αντίο ρόδο αμάραντο, αντίο Μίκη» δήλωσε από την πλευρά του ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

«Ένας μεγάλος δημιουργός, ένα σύμβολο αγώνων σε δύσκολες στιγμές για την Πατρίδα, έφυγε αφήνοντας πίσω του ένα σπουδαίο έργο, αλλά και μια παρακαταθήκη, που περιγράφει και σηματοδοτεί μια ολόκληρη εποχή. Ο Μίκης ‘έφυγε’. Ο Μίκης της αντίστασης απέναντι στον ναζισμό, απέναντι στον αυταρχισμό και τη βία, ο Μίκης του αντιδικτατορικού αγώνα, ο Μίκης της συμφιλίωσης των λαών, θα είναι πάντα εδώ» ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Όπως σημείωσε ο ίδιος «το έργο του θα αποτελεί εγερτήριο μήνυμα για τις επόμενες γενιές» και «η μουσική του θα μας εμψυχώνει να δίνουμε τους δικούς μας αγώνες».

«Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες αποχαιρετούμε με συγκίνηση τον κορυφαίο δημιουργό, τον φλογερό αγωνιστή, τον ενεργό πολίτη Θεοδωράκη. Θα είναι πάντα παρών μέσα από το πλούσιο έργο του, από τα αθάνατα τραγούδια του που όλοι αγαπήσαμε» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

«Με βαθιά συγκίνηση κι ένα ακατάπαυστο χειροκρότημα αποχαιρετούμε τον Μίκη Θεοδωράκη, αγωνιστή-δημιουργό, οδηγητή και πρωτεργάτη μιας νέας, μαχόμενης τέχνης στη μουσική. Ορμητικός, εμπνευσμένος και φλεγόμενος από το πάθος της προσφοράς στο λαό, ο Θεοδωράκης κατόρθωσε να χωρέσει στο μεγαλειώδες έργο του όλο το έπος της λαϊκής πάλης του 20ου αιώνα στη χώρα μας. Άλλωστε, μέρος αυτού του έπους υπήρξε και ο ίδιος» ανέφερε η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ. «Με τη μουσική του Μίκη θα συνεχίζουμε να πορευόμαστε ώσπου… ‘να σημάνουν οι καμπάνες’ της κοινωνικής απελευθέρωσης. Αλλά και όταν ‘τελειώσει ο πόλεμος’ δεν θα τον ξεχάσουμε… Θα είναι μαζί μας και όταν ‘κοκκινίζουν τα όνειρα’» προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Η Ελλάδα πενθεί για έναν μεγάλο Έλληνα που φεύγει. Δεν θα υπάρχει πια δίπλα μας η φυσική παρουσία του Μίκη Θεοδωράκη. Μια ορμητική προσωπικότητα με ζωή δημιουργίας και αγώνα, που σημάδεψε γενιές και γενιές. Αυτός μίλησε για Χρέος αλλά εμείς του χρωστάμε. Το έργο του Μίκη Θεοδωράκη, έργο ελληνικής ψυχής αλλά οικουμενικό, δεν αφήνει χώρο για πραγματικά λεπτά σιγής. Γιατί θα ακούγεται παντού και πάντα, και πρώτα απ’ όλα μέσα στον καθένα μας» δήλωσε ο Κώστας Μπιτσάνης, συντονιστής Κ.Ε. του ΜέΡΑ25.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News