Πολιτική Τετάρτη 1/09/2021, 22:32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βορίδης: Με νομοσχέδιο η κυβέρνηση θέλει να ρυθμίσει το λόμπινγκ

Βορίδης: Με νομοσχέδιο η κυβέρνηση θέλει να ρυθμίσει το λόμπινγκ

«Πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι να κρατήσουμε σε μια ορθολογική κατεύθυνση την καλή πλευρά του λόμπινγκ. Να ρυθμίσουμε τη θολή, κακή, επικίνδυνη, προβληματική δραστηριότητα του. Να εξαφανίσουμε την κακή πλευρά του και να το κάνουμε φανερό και διαφανές. Αυτό κάνει σήμερα το νομοσχέδιο, προσδιορίζοντας την δραστηριότητα άσκησης πίεσης στα θεσμικά όργανα, δημιουργώντας το Μητρώο καταγραφής και βάζοντας κυρώσεις όταν δεν τηρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις».

Αυτό τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης κατά την πρώτη μέρα συζήτησης, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, του νομοσχεδίου με τίτλο: «Ενίσχυση της διαφάνειας και λογοδοσίας σε θεσμικούς φορείς της Πολιτείας αποκατάσταση της ακεραιότητας του Ενιαίου συστήματος Κινητικότητας και λοιπές διατάξεις».

«Το λόμπινγκ, η δραστηριότητα άσκησης πίεσης σε θεσμικά όργανα της πολιτείας, είναι από τη φύση του ένοχο. Αυτό ακριβώς έρχεται να καλύψει η νομοθετική μας πρωτοβουλία ώστε να συμβάλει στην ορθή λήψη αποφάσεων από τα θεσμικά όργανα της πολιτείας. Η στάθμιση των ιδιωτικών συμφερόντων είναι μια καθημερινή άσκηση για αυτά», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο υπουργός Εσωτερικών, απέρριψε και τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης περί «κακής νομοθέτησης και απουσίας διαλόγου», αντιτείνοντας ότι «ακολουθήθηκε πλήρως η προβλεπόμενη διαδικασία της καλής νομοθέτησης», ενώ επεσήμανε ότι κατά τη διαβούλευση που έγινε, από τα 90 σχόλια που καταγράφηκαν, τα 10 μόνο αφορούσαν το λόμπινγκ ενώ τα άλλα 80 ήταν για τις διατάξεις περί παρεκκλίσεων.

«Το νομοσχέδιο αυτό αποτυπώνει την πολιτική βούληση της κυβέρνησης που έλαβε υπόψη της τη νομοθεσία της Γαλλίας, του Καναδά της Ιρλανδίας και το Μητρώο της ΕΕ. Ρυθμίζεται μόνο το επαγγελματικό λόμπινγκ, όμως είμαστε έτοιμοι αν θέλετε, να δεχθούμε τις προτάσεις σας και να το διευρύνουμε», ανέφερε ο κ. Βορίδης, συμπληρώνοντας ωστόσο: «Μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει κανένα βήμα. Είναι ένας καινούργιος θεσμός και πρέπει να του δώσουμε τη δυνατότητα να ωριμάσει να εξελιχθεί, να αρχίσει να λειτουργεί. Μια υπερ-ρύθμιση από το μηδέν, είναι άστοχη. Πρέπει να εξελιχθεί, να εμβαθύνει να εμπεδωθεί ο θεσμός πρώτα και μετά να το επεκτείνουμε».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News