Πολιτική Τετάρτη 1/09/2021, 15:57
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΓΣΕΕ για επικουρική ασφάλιση: Μονομερής η απόφαση χωρίς τη συμβολή των εμπλεκόμενων φορέων

φωτ. Shutterstock

Την ελλειψη προηγούμενου διαλόγου με τους εμπλεκόμενους παράγοντες καταγγέλει η ΓΣΕΕ σχετικά με το υπό ψήφιση νομοσχέδο για την επικουρική ασφάλιση. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΓΣΕΕ θα έπρεπε να είχε προηγηθεί εξαντλητικός διάλογος, καθώς και να αφιερωθεί χρόνος, μελέτη και να υπάρξει ευρύτερη κοινωνική συναίνεση, διότι κάθε αλλαγή στο ασφαλιστικό σύστημα επηρεάζει αυτή τη γενιά, αλλάιδίως τις επόμενες.

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ στην προκείμενη περίπτωση, η μεταρρύθμιση που προωθείται διαρρηγνύει τον ενδογενεακό και διαγενεακό χαρακτήρα της επικουρικής ασφάλισης, παραβλέπει τα υψηλά ποσοστά ανεργίας της χώρας (κυρίως στις νεότερες γενιές), δεν λαμβάνει υπ’ όψιν το γεγονός ότι την τελευταία δεκαετία έχουν καταρρεύσει πλήρως οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας που κρατούσαν τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων σε αξιοπρεπή επίπεδα.

Η Συνομοσπονδία επιμένει στις θέσεις της για δημόσιο και δίκαιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με εγγυημένες συντάξεις και παροχές, με προστασία των συνταξιοδοτικών – κοινωνικοασφαλιστικών παροχών, με διατήρηση του αλληλέγγυου χαρακτήρα της επικουρικής ασφάλισης, με ταχεία και απρόσκοπτη  έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων κύριων και επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ παροχών, με άμεση χορήγηση προσωρινής σύνταξης, με αξιοποίηση και των εκατοντάδων νέων επιστημόνων που εργάστηκαν μέσω ειδικού προγράμματος του ΟΑΕΔ, με βελτίωση του  οργανωτικο-λειτουργικού επιπέδου του ΕΦΚΑ και του ΕΟΠΥΥ για την έγκαιρη και αποτελεσματική εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων-συνταξιούχων. Τέλος η ΓΣΕΕ ζητά αξιοποίηση της πρότασης της για Σύσταση Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΓΣΕΕ οι νεότερες γενιές με τα υψηλά προσόντα, τις ελάχιστες επαγγελματικές ευκαιρίες και τους χαμηλούς μισθούς, αποστερούνται της δυνατότητας να συμμετάσχουν σε ένα διάλογο που αφορά κυρίως το δικό τους ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό μέλλον. Κυρίως όμως δεν προβλέπεται η συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στη Διοίκηση του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης, δηλαδή όλων όσοι εκπροσωπούν τους ασφαλισμένους του νέου ταμείου. 

Η ΓΣΕΕ σημειώνει ότι τα συνδικάτα δε θα σταματήσουν να αγωνίζονται για τις δίκαιες και σοβαρά μελετημένες θέσεις τους, επιδιώκοντας διαρκείς αλλαγές και βελτιώσεις σε ένα ασφαλιστικό σύστημα που καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να δώσει συνολική λύση, παρά μόνο εμβαλωματικού χαρακτήρα παρεμβάσεις και ρυθμίσεις.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News