Πολιτική Δευτέρα 30/08/2021, 12:50
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Οικονόμου: Προνόμιο και ευθύνη του πρωθυπουργού ο ανασχηματισμός

Γ. Οικονόμου: Προνόμιο και ευθύνη του πρωθυπουργού ο ανασχηματισμός

«Κλειστά χαρτιά» κράτησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου ερωτηθείς σχετικά με το αν έχει έρθει η ώρα για ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

«Η ανάγκη, η έκταση, το βάθος, το αποτύπωμα, ο χαρακτήρας της αναδιάταξης του στελεχιακού δυναμικού της κυβέρνησης αφορά αποκλειστικά τον πρωθυπουργό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο μόνος που έχει την πλήρη αίσθηση της εικόνας, έχει το προνόμιο και την ευθύνη να παίρνει τις αποφάσεις για να διαμορφώνονται κάθε φορά οι καλύτεροι δυνατοί όροι για να πηγαίνει η χώρα μπροστά. Αυτό έγινε μέχρι τώρα, αυτό θα γίνει και τα επόμενα δύο χρόνια μέχρι την ολοκλήρωση της τετραετίας» ανέφερε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Εξακολουθεί να υπάρχει η επιλογή της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού»

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επέκτασης των υποχρεωτικών εμβολιασμών δήλωσε πως «η επιλογή της επέκτασης της υποχρεωτικότητας εξακολουθεί να υπάρχει και ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας θα αποφασιστεί με ποιο τρόπο και σε ποιο χρόνο θα εφαρμοστεί». «Έγινε η προτεραιοποίηση της επιλογής αυτής σε ένα χώρο που κανείς δεν αμφιβάλλει ότι πρέπει να είναι ο πρώτος απόλυτα θωρακισμένος χώρος απέναντι στην απειλή του κορωνοϊού» σημείωσε σχετικά με τους υγειονομικούς και χαρακτήρισε «περίεργα» τα όσα ακούγονται περί μίας «προαιρετικής υποχρεωτικότητας στον χώρο των υγειονομικών».

Ανέφερε ακομη πως «δεν είναι χαμηλά τα ποσοστά των εμβολιασμένων» στον χώρο της Υγείας και πως ειδικά στο ιατρικό προσωπικό είναι υψηλά. Ξεκαθάρισε ακόμη πως όσα έχουν ανακοινωθεί θα εφαρμοστούν στο ακέραιο. «Είναι γνωστά τα μέτρα, έχουν ανακοινωθεί και θα εφαρμοστούν όπως προδιαγράφεται» είπε.

«Αναδιάταξη δυνάμεων» στο ΕΣΥ «για να αντιμετωπιστούν τυχόν αρρυθμίες»

Σχετικά με τα κενά που θα υπάρξουν εφοσον τεθούν σε αναστολή όσοι δεν εμβολιαστούν είπε πως «υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το πώς θα αναδιατάξουμε τις δυνάμεις ώστε το ΕΣΥ να μπορέσει να λειτουργήσει την επόμενη ημέρα αν κάποιοι επιμείνουν στην επιλογή τους να μην εβολιαστούν και υποστούν τις συνέπειες των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί». Όπως διευκρίνισε, οι επιλογές αυτές περιλαμβάνουν την είσοδο νέων ανθρώπων στο σύστημα, την αναδιάταξη δυνάμεων στο ΕΣΥ ώστε να αντιμετωπιστούν οι όποιες αρρυθμίες παρατηρηθούν. «Μέρα με τη μέρα θα κάνουμε ότι απαιτείται ώστε το ΕΣΥ να λειτουργήσει με τις δυνάμεις που θα είναι στο σύστημα» τόνισε.

Για το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού των εκπαιδευτικών

Για το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού των εκπαιδευτικών εν όψει και της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς ο κ. Οικονόμου απάντησε πως «στόχος είναι τα σχολεία να λειτουργήσουν φέτος κανονικά». «Αυτό που γινόταν τα προηγούμενα χρόνια είναι κάτι που κανείς δεν επιθυμεί να ξανασυμβεί. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να λειτουργήσουν κανονικά με αυτά που έχουν ανακοινωθεί. Εχουμε ένα υψηλό ποσοστό εμβολιασμού των εκπαιδευ, έχουμε τις πρόνοιες του πλαισίου που ανακοινώθηκε για τα προστατευτικά μέτρα και για τα τεστ. Θα αξιολογούμε την πορεία της υπόθεσης» σημείωσε για να προσθέσει: «Η βασική προτεραιότητα είναι όλη η εκπαιδευτική διαδικασία και στα σχολεία και στα πανεπιστήμια να γίνει δια ζώσης».

Για το ενδεχόμενο επέκτασης των τεστ και στους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς ο κ. Οικονόμου απάντησε πως «έχει ανακοινωθεί προς το παρόν ένα πλαίσιο μέτρων» και πως «οι εμβολιασμένοι έχει παρατηρηθεί ότι ορισμένες φορές νοσούν αλλα είναι πιο θωρακισμένοι από ό,τι οι ανεμβολίαστοι». «Αν χρειαστεί να προσαρμόσουμε τη φιλοσοφία αυτή παρατηρώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα είμαστε εδώ να το δούμε» συμπλήρωσε.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News