ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανασχηματισμός προ των πυλών – Όλα τα σενάρια και τα ονόματα

Ανασχηματισμός προ των πυλών – Όλα τα σενάρια και τα ονόματα

Εβδομάδα αλλαγών στην κυβέρνηση είναι αυτή που μόλις ξεκινά, όπως συγκλίνουν όλες οι πληροφορίες. Εκτός απροόπτου τις επόμενες μέρες ο πρωθυπουργός θα προχωρήσεις στις αλλαγές που έχει ήδη εξαγγείλει μετά τις πυρκαγιές, με τα σενάρια και τις πληροφορίες να έχουν ως εξής:

Κομβικό ρόλο στον ανασχηματισμό θα παίξουν δύο υπουργεία, που διαχειρίστηκαν το προηγούμενο διάστημα μεγάλες κρίσεις. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το υπουργείο Υγείας αποτελούν «κλειδιά» του ανασχηματισμού, με τις πληροφορίες να λένε πως επίκεινται αλλαγές είτε στην κορυφή, δηλαδή σε επίπεδο υπουργού, είτε ακόμα και εν συνόλω, δηλαδή σε επίπεδο υφυπουργών. Από εκεί και πέρα κατά πληροφορίες δεν πρόκειται να έχουμε τον λεγόμενο «σαρωτικό» ανασχηματισμό σε επίπεδο υπουργών, με καλά γνωρίζοντες να λένε πως οι υπουργοί που μπορεί να αλλάξουν είναι μάξιμουμ 5. Εξάλλου μία τέτοια επιλογή, θα δημιουργούσε πολλές ανισορροπίες και θα ήταν σαν να αποκηρυσσόταν εν συνόλω το κυβερνητικό έργο.

Αντίθετα, όπως όλα δείχνουν θα έχουμε πιο εκτεταμένες αλλαγές σε επίπεδο υφυπουργών Σύμφωνα με πληροφορίες του ΜR αναμένεται δυναμική είσοδος της Κ.Ο σε πολλές θέσεις υφυπουργών.  Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπάρχει μία «ομάδα» βουλευτών από την οποία θα επιλεγούν, με διάφορα κριτήρια, αυτοί που θα στελεχώσουν την επόμενη κυβέρνηση. Οι Δημήτρης Μαρκόπουλος, Θάνος Πλεύρης και Κώστας Καραγκούνης είναι μία τριάδα δεξιών στελεχών που εις εξ αυτών θα μπορούσε να γίνει υφυπουργός. Από εκεί και πέρα Ελενα Ράπτη, Μάξιμος Σενετάκης, Ανδρέας Κατσανιώτης, Θανάσης Δαβάκης, Χρήστος Κέλλας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Χρήστος Μπουκώρος, Μιχάλης Παπαδόπουλος και ο καθηγητής Δημήτρης Καιρίδης είναι μία δεξαμενή που θα μπορούσε να υπάρξει σε διάφορες θέσεις στο νέο κυβερνητικό σχήμα, ενώ ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος. Η επιλογή των νέων υφυπουργών μπορεί να γίνει και με κριτήρια γεωγραφικά. Για παράδειγμα ο Σίμος Κεδίκογλου από την Εύβοια και ο Σταύρος Κελέτσης που εκλέγεται στον Έβρο, είναι δύο τέτοιες περιπτώσεις.

Την ίδια ώρα υπάρχουν σενάρια και για αναβαθμίσεις γενικών γραμματέων. Τέτοιες περιπτώσεις θα μπορούσε να ήταν η Σοφία Νικολάου γ.γ Αντεγκληματικής πολιτικής, ο Γιώργος Καραγιάννης γ.γ Υποδομών, ο Δημήτρης Σκάλκος  γ.γ Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ και ο Μάνος Λογοθέτης γ.γ αιτούντων Ασυλο.  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News