Πολιτική Παρασκευή 27/08/2021, 06:52
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μενέντεζ: Λαμπρό το μέλλον της Ελλάδας – Ιδανικός εταίρος των ΗΠΑ

Μενέντεζ: Λαμπρό το μέλλον της Ελλάδας – Ιδανικός εταίρος των ΗΠΑ

Στις διαχρονικές ελληνοαμερικανικές σχέσεις αναφέρθηκε ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα παίζει ένα ηγετικό ρόλο στην περιοχή προωθώντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας χαρακτήρισε δε τη χώρα μας «ιδανικό εταίρο για τις ΗΠΑ».

Μιλώντας στην εναρκτήρια εκδήλωση του Forum «Η Ελλάδα το 2040», που διοργανώνει η Επιτροπή «Ελλάδα 2021», δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ εκφράζοντας τη συμπαράσταση του στις οικογένειες των Αμερικανών στρατιωτών που έχασαν την ζωή τους.

Η Ελλάδα ως έμπνευση

Ο κ. Μενέντεζ είπε ότι η Ελλάδα έπαιξε σημαντικό ρόλο στα πρώτα βήματα της εγκαθίδρυσης της δημοκρατίας στις ΗΠΑ τονίζοντας ότι οι ιδέες των αρχαίων Ελλήνων σοφών για την δημοκρατία και το κράτος δικαίου ενέπνευσε τους πρωτεργάτες της αμερικανικής επανάστασης να προχωρήσουν στην διακήρυξη της ανεξαρτησίας. Ο αγώνας της Ελλάδας για την ανεξαρτησία της κέρδισε τον θαυμασμό των Αμερικανών που παρακολουθούσαν τις ηρωικές προσπάθειες των Ελλήνων, εξήγησε σημειώνοντας ότι ο συγγραφέας της αμερικανικής διακήρυξης της ανεξαρτησίας, Τόμας Τζέφερσον, απέστειλε επιστολή στον Αδαμάντιο Κοραή στην οποία εξέφραζε την αλληλεγγύη του προς τον ελληνικό λαό.

Επιπρόσθετα ο κ. Μενέντεζ αναφέρθηκε και σε Αμερικανούς φιλέλληνες που ταξίδεψαν στην Ελλάδα προκειμένου να συμβάλουν στην επικράτηση της ελευθερίας. « Η ελληνική ανεξαρτησία είναι ένα σημαντικό επίτευγμα, ένα πραγματικό παράδειγμα της ιστορίας του Δαυίδ με τον Γολιάθ και χαίρομαι που αυτοί οι αμερικάνοι μπόρεσαν να παίξουν ένα μικρό ρόλο» δήλωσε χαρακτηριστικά προθέτοντας ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας.

Η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής

Ακολούθως ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, υπογράμμισε ότι το ανθρώπινο γένος μάχεται απέναντι σε μια θανατηφόρα πανδημία, που έχει στοιχίσει χιλιάδες ζωές και έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία όλου του κόσμου. Παράλληλα τόνισε ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια υπαρξιακή απειλή που έχει καταστρέψει ολόκληρες κοινότητες και στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι.

Η αφοσίωση και η δέσμευση που έχει δείξει η Ελλάδα στην καταπολέμηση της υπαρξιακής πρόκλησης που έχει φέρει η κλιματική αλλαγή την έχει κάνει φάρο ηγεσίας στην Ευρώπη και στο κόσμο δήλωσε ο κ. Μενέντεζ. «Έχετε την διάθεση και την προθυμία να ηγηθείτε δίνοντας το καλό παράδειγμα και αυτό είναι ο ορισμός της ηθικής ηγεσίας» είπε προσθέτοντας ότι αυτό έχει και θετικό οικονομικό αντίκτυπο. «Οι ελληνικές καινοτομίες στο τομέα της ηλιακής και αιολικής ενέργειας δεν έχουν μόνο παγιώσει κα εδραιώσει την ηγετική σας θέση σε αυτό το χώρο αλλά έχουν επίσης δώσει περαιτέρω οικονομικές ευκαιρίες στο λαό σας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η Τουρκία, το ΝΑΤΟ και ο East Med

Αναφερόμενος στην Τουρκία ο κ. Μενέντεζ τόνισε ότι ελπίζει ότι θα είναι ένας δημοκρατικός και εποικοδομητικός εταίρος ο όποιος θα σέβεται τις δεσμεύσεις του στο ΝΑΤΟ και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με τους γείτονες στην περιοχή. Οι ΗΠΑ θέλουν να υποστηρίξουν τις προσπάθειες στην περιοχή για να βελτιωθούν οι σχέσεις και να χαλαρώσουν οι εντάσεις είπε ο κ. Μενέντεζ όμως «… δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί όταν η συμπεριφορά της Τουρκίας ενισχύει τις εντάσεις. Παρά πολύ συχνά η τρέχουσα ηγεσία της Τουρκίας φαίνεται ότι θέλει να τροφοδοτήσει τις διαιρέσεις είτε στην Ανατολική Μεσόγειο είτε στον Νότιο Καύκασο. Περιμένω ότι οι ΗΠΑ θα θεωρήσουν την Τουρκία υπεύθυνη για αυτή την συμπεριφορά όταν λαμβάνει χώρα και ότι θα σταθούν στο πλευρό των ιστορικών μας εταίρων και συμμάχων.»

Στην συνέχεια ο Aμερικανός γερουσιαστής εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον της Ελλάδας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι « οι δυνατότητες που περιμένουν την Ελλάδα είναι ανεξάντλητες». Η Ελλάδα παίζει ένα ηγετικό ρόλο στην περιοχή προωθώντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο , σημείωσε ο κ. Μενέντεζ προσθέτοντας ότι η δημιουργικότητα του ελληνικού λαού θα δώσει την δυνατότητα στην χώρα να φτάσει σε νέα ύψη.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου και Ισραήλ, λέγοντας πως τα τρία αυτά κράτη είναι κεντρικά στοιχεία για την δημοκρατία στην Ανατολική Μεσόγειο και πως είναι επίσης φυσικοί εταίροι και συνεργάτες των ΗΠΑ. Η συνεργασία 3+1 δηλαδή Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ με τις ΗΠΑ έχει ωριμάσει τόνισε ο κ. Μενέντεζ και μπορεί πλέον να επεκταθεί και σε άλλα πεδία περάν του ενεργειακού όπως το εμπόριο και η ασφάλεια. «Δεδομένης της περιφερειακής δυναμικής σε αυτή την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης και του προσανατολισμού της Τουρκίας κατά τα τρέχοντα έτη ,αυτές οι συνεργασίες είναι περισσότερο από ποτέ σημαντικές. Οπότε θα συνεχίσω να λειτουργώ ως υπέρμαχος της συνεργασίας 3+1 στην Ουάσινγκτον».

Επιπρόσθετα ο Μενέντεζ σημείωσε ότι περιμένει την υπογραφή της ανανεωμένης συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας που θα εμβαθύνει περαιτέρω την συνεργασία των δύο κρατών, πάντα με σεβασμό στην ελληνική κυριαρχία. Η συνεργασία και η συμμαχία που χαρακτηρίζει τις ΗΠΑ και την Ελλάδα είναι ισχυρότερη από ποτέ σήμερα. «Είστε αξιόπιστος εταίρος, είστε μια δημοκρατία όπως εμείς, σύμμαχος του ΝΑΤΟ , μέλος του ΕΕ και υπέρμαχος και υπερασπιστής της σταθερότητας και της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Βαλκάνια και πέραν αυτών» είπε.

«Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα πάντοτε θα είναι περήφανες για όσο μακριά έχουν καταφέρει να φθάσουν. Πάντοτε ήμουν υπέρμαχος της σχέσης μας και πιστεύω ειλικρινά πω οι διμερείς μας σχέσεις είναι εξαιρετικές έχουμε φτάσει σε ένα απόγειο. Μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες, αντιμετωπίζουμε τις ίδιες προκλήσεις και έχουμε τα ίδια συμφέροντα και ενδιαφέροντα. Και ακριβώς επειδή έχουμε αυτή την εξαιρετική διακομματική ηγεσία στις ΗΠΑ και βεβαίως εδώ έχουμε μια θαρραλέα πολυκομματική ηγεσία πιστεύω ότι δεν υπάρχουν όρια στα όσα μπορούμε να πετύχουμε μαζί τον 21ο αιώνα.» σημείωσε

Ο κ. Μενέντεζ έκλεισε την ομιλία του χρησιμοποιώντας μια φράση του Περικλή ότι η Ελευθερία ανήκει σε αυτούς που την έχουν κατακτήσει , σε αυτούς που έχουν το κουράγιο να την υπερασπιστούν. «Μαζί λοιπόν οι ΗΠΑ και η Ελλάδα ας έχουμε το κουράγιο να υπερασπιστούμε την ελευθερία.» είπε και αναφώνησε στα ελληνικά «Ζήτω η Ελλάς».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News