ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στόχος το 1 εκατομμύριο εμβολιασμοί – Πώς θα επιτευχθεί

Στόχος το 1 εκατομμύριο εμβολιασμοί – Πώς θα επιτευχθεί

Ο επόμενος σημαντικός στόχος της κυβέρνησης, όσον αφορά την πανδημία, είναι ένας αριθμός: να γίνουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα 1 εκατομμύριo νέα «τσιμπήματα». Το «όσο το δυνατόν πιο γρήγορα» βεβαίως έχει απώτερο όριο τα μέσα Οκτωβρίου, καθώς εκείνη την εποχή αρχίζει να μπαίνει ουσιαστικά το φθινόπωρο και να αυξάνεται ο κίνδυνος για μεγάλη αύξηση της πανδημίας, όπως συνέβη και πέρυσι. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του MR τις τελευταίες ημέρες είμαστε στα περίπου 30-32.000 ραντεβού ημερησίως, κάτι που σημαίνει πως με αυτό τον ρυθμό θα χρειαστούμε σίγουρα πάνω από ένα μήνα για να πιάσουμε τον επιθυμητό στόχο του ενός εκ. εμβολιασμών. 

Για αυτόν τον λόγο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επισημαίνει με κάθε ευκαιρία πως στις σκέψεις της κυβέρνησης υπάρχει η επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες επαγγελματικές κατηγορίες. Χθες κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ανέφερε πως «το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας είναι πάντα στο τραπέζι» σημειώνοντας ότι θα εξαρτηθεί «από τον ρυθμό εμβολιασμών»

Στην ίδια λογική, της αύξησης του εμβολιασμού, κινήθηκαν και οι χθεσινές ανακοινώσεις του Μάριου Θεμιστοκλέους, που δημοσιοποίησε την πρόθεση της κυβέρνησης να μπορούν να κάνουν εμβολιασμό πλέον και οι ιδιώτες γιατροί, μία πρακτική που εφαρμόστηκε και σε ΗΠΑ και Γερμανία και ανέβασε σημαντικά τα ποσοστά των εμβολιασμών.

Τα ποσοστά σε Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΜR η επέκταση ή όχι της υποχρεωτικότητας θα αποφασιστεί έως τα μέσα Σεπτεμβρίου και θα είναι συνάρτηση, όπως προειπώθηκε, του ρυθμού εμβολιασμών. Ο πρώτος κλάδος που θα εφαρμοστεί εφόσον αποφασιστεί η επέκταση, είναι οι Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, όπου αυτή την στιγμή παρουσιάζουν πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού. Ενδεικτικά στο Λιμενικό είναι στο 65% και στην ΕΛ.ΑΣ μόλις που ξεπερνά το 50%.

Την ίδια ώρα σε αμιγώς πολιτικό επίπεδο ο πρωθυπουργός θα απουσιάσει για τρεις μέρες για ιδιωτικό λόγο στις ΗΠΑ, όπου εγκαθίσταται η κόρη του για σπουδές. Με την επιστροφή του είναι πολύ πιθανόν να μπούμε σε εβδομάδα ανασχηματισμού.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News