ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έρχεται καυτός πολιτικός χειμώνας

Έρχεται καυτός πολιτικός χειμώνας

Η χθεσινή συζήτηση στην Βουλή θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως πρόγευση για το τι θα δούμε στην πολιτική σκηνή το φθινόπωρο που ξεκινάει. Παρά την αρχική πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι, κάτι που αποτυπώθηκε στην πρωτολογία του, τελικά η αντιπαράθεση μεταξύ πρωθυπουργού και αρχηγού της αξ. αντιπολίτευσης στις δευτερολογίες και τριτολογίες ήταν σφοδρή.

«Ούτε καταλάβατε μέχρι σήμερα τι έγινε στο Μάτι, στήσατε σόου ενώ ξέρατε ότι υπήρχαν νεκροί» είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα ο πρωθυπουργός, με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ να απαντά πως ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και ζήτησε την παραίτηση του κ. Τόσκα. «Θα ήταν εύκολο για εμένα να βάλω τον πήχη στο δικό σας ύψος κ. Τσίπρα. Όμως είχαμε το θάρρος να το βάλουμε πιο ψηλά και το θάρρος να πούμε ότι ναι περάσαμε από κάτω» ανέφερε σε άλλο σημείο ο κ. Μητσοτάκης. 

Οι τόνοι δεν έπεφταν με τον πρωθυπουργό να αναφέρεται και στην φράση του κ. Τσίπρα πως «ο ελληνικός λαός θα στείλει το 112 να μας εκκενώσει από την εξουσία». Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως δεν είχε πρόθεση «και το καταλάβατε από την πρωτολογία» να αναφερθεί στο παρελθόν, όμως «με αναγκάζετε να το κάνω. Να σας διαβάσω κάτι και να μου πείτε πώς αισθάνεστε που εσείς κατηγορείτε εμένα για έλλειψη ενσυναίθησης. Εσείς 3 χρόνια μετά το Μάτι πώς απαντάτε σε αυτή την κυρία που γράφει: αν έβλεπες το κορμί σου να λιώνει από το θερμικό φορτίο. Αν έδινες DNA για να αναζητήσεις τους δικού σου που έμοιζαν με κούτσουρο θα κατανοούσες την ανάγκη της εκκένωσης. Και μιλάτε εσείς για ενσυναίσθηση. Που στήνατε σόου και λέγατε στους πυρόπληκτους τι να τα κάνεις τα 2 χιλιάρικα, θα τα σπαταλήσεις». Ο κ. Μητσοτάκης κατέληξε λέγοντας πως «ποτέ δεν ζητήσατε συγγνώμη» και «μακάρι για να κλείσει αυτή η πληγή να έχετε το θάρρος να το κάνετε σήμερα». 

Ενδεικτικό του ύφους και του εύρους της αντιπαράθεσης είναι πως από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε και στην υπόθεση Λιγνάδη λέγοντας πως ο πρωθυπουργός είχε πάρει ελικόπτερο για να δει παράσταση του προφυλακισμένου ηθοποιού.  

Από τα παραπάνω, που είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο πλευρών, εξάγεται το συμπέρασμα πως οδεύουμε προς ένα φθινόπωρο πόλωσης και μεγάλης σύγκρουσης με τις δύο πλευρές να ρίχνουν στην μάχη όλα τα «όπλα». Και βεβαίως αστάθμητο παράγοντα την πανδημία, που όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι επανέρχεται – εάν έφυγε ποτέ – και θα αποτελέσει και φέτος βασικός σημείο τριβής μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων.  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News