Πολιτική Πέμπτη 26/08/2021, 07:09
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Αθήνα ο Ρόμπερτ Μενέντεζ

Στην Αθήνα ο Ρόμπερτ Μενέντεζ

Ένας διαχρονικός υποστηρικτής της Ελλάδας και των ελληνικών θέσεων στις ΗΠΑ, ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, επισκέπτεται την Αθήνα και θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στις 09:30 στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με τον πρωθπουργό για τον στρατηγικό χαρακτήρα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ και τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή, μέσω της νέας αρχιτεκτονικής συμμαχιών στις οποίες συμμετέχει η χώρα. 

Υπενθυμίζεται ότι έχει επανειλημμένα αναδείξει στο Κογκρέσο την τουρκική παραβατικότητα έναντι της Ελλάδας και της Τουρκίας και έχει ασκήσει οξύτατη κριτική στην Άγκυρα για την αγορά των ρωσικών S -400. Tο 2019 ο Μενέντεζ πρωτοστάτησε μαζί με τον Μάρκο Ρούμπιο στην πρωτοβουλία για τον East Med Act, η οποία αποτελεί πλέον νόμο του αμερικανικού κράτους. Η πρωτοβουλία αυτή εξέπεμψε ισχυρό μήνυμα εμβάθυνσης της συνεργασίας των ΗΠΑ με αξιόπιστους εταίρους στην περιοχή, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ.

Τον Ιούνιο, προώθησε την πρόταση για την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ, με την πρόταση για το νομοσχέδιο «U.S.-Greece Defense and Interparliamentary Partnership Act 2021» ( «Αμερικανοελληνική αμυντική και διακοινοβουλευτική συνεργασία»). Στην πρόταση αυτή – από κοινού και πάλι με τον Μ. Ρούμπιο – περιλαμβάνονται σειρά εισηγήσεων για τη στενότερη αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ, με ευθείες αναφορές για την ανάγκη παράδοσης περισσότερων οπλικών συστημάτων, μέσω της διαδικασίας του πλεονάζοντος υλικού των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι, δε, ότι το νομοσχέδιο αναγνωρίζει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και υπογραμμίζει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένες στην υποστήριξη της ασφάλειας και της ευημερίας της. 

Στις 11:45 θα τιμηθεί σε ειδική εκδήλωση στο Δημαρχείο της Αθήνας με το Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News