Πολιτική Τετάρτη 25/08/2021, 11:09
LIVE Η ΜΑΧΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Κ. Μητσοτάκης: Σύνθημα για δράση η συγγνώμη μου

Κ. Μητσοτάκης: Σύνθημα για δράση η συγγνώμη μου

Τα ξίφη τους για την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού την κρίσιμη ώρα των πυρκαγιών, αλλά και για το τι πρέπει να γίνει στο εξής για τη στήριξη των περιοχών που πλήγησαν διασταυρώνουν σήμερα στη Βουλή οι πολιτικοί αρχηγοί. 

Στην πρωτολογία του ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «έγιναν υπεράνθρωπες προσπάθειες ώστε να μην έχουμε απώλειες ανθρωπίνων ζωών» ενώ πρόσθεσε ότι «κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε τον Αύγοστο 1.279 πυρκαγιές, περισσότερες από 60 την ημέρα».

Ο παρατεταμένος καύσωνας μετέτρεψε όλα μας τα δάση σε πυριτιδαποθήκες, σημείωσε. «Ακριβώς γι’ αυτό και επειδή είχαμε προνοήσει να επενδύσουμε στην Πολιτική Προστασία την μετατρέψαμε εκ θεμελίων σε μια αξιόμαχη κρατική οντότητα» τόνισε, ενώ επανέλαβε ότι ο μηχανισμός ειδοποίησης των πολιτών μέσω του 112 λειτούργησε υποδειγματικά. 

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης στη μάχη της κατάσβεσης τα εναέρια μέσα στη μάχη ήταν περισσότερα από ποτέ. «Μπορούμε να συζητήσουμε για το εάν ήταν αρκετά, αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο κρατικός μηχανισμός είχε προετοιμαστεί και αξιοποίησε περισσότερα εναέρια μέσα από ποτέ» είπε. 

Το μεγάλο πρόβλημα, αναγνώρισε ο Κ. Μητσοτάκης, άρχισε από την αναζωπύρωση της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη. Οι αρμόδιες αρχές έκριναν ότι είχε τεθεί υπό έλεγχο και όταν ήρθε η αναζωπύρωση τα εναέρια μέσα ήταν ήδη στην Εύβοια, εξήγησε. 

Η δημόσια συγγνώμη ήταν κάλεσμα για δράση 

«Η δημόσια συγνώμη μου ήταν προσωπική ηθική στάση αλλά πριν από όλα μια πολιτική πράξη με μήνυμα» τόνισε ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του στη Βουλή. «Δεν είναι μόνο αναγνώριση ευθύνης αλλά και κάλεσμα για δράση. Να διδαχθούμε για να γίνουμε καλύτεροι. Με αυτή την αφετηρία θα αλλάξουν πολλά» συμπλήρωσε και αναφέρθηκε στη συνέχεια στην επόμενη ημέρα των πυρκαγιών.

«Λίγα 24ωρα μετά το πέρασμα της φωτιάς ξεκινάμε ήδη να επουλώνουμε τις πληγές μας. Έχει ήδη ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών. Στην πλατφόρμα arogi.gov.gr κατατέθηκαν 1.735 αιτήσεις που αντιστοιχούν σε 10.5 εκ ευρώ αποζημιώσεων. Ποτέ το ελληνικό κράτος δεν έχει κινηθεί ταχύτερα».

Η προσπάθεια ανασυγκρότησης θα είναι εθνική

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όσες χώρες έσπευσαν να συνδράμουν στις προσπάθειες κατάσβεσης. «Το απόγευμα θα έχω την ευκαιρία να συναντηθώ με τον επίτροπο αρμόδιο για τη διαχείριση κρίσεων ώστε να δούμε πως θα εξασφαλίσουμε πρόσθετη συνδρομή. Η συνδρομή ήταν πρωτοφανής. Εικοσιτρείς χώρες έσπευσαν. Τους ευχαριστώ που ήρθαν να μας στηρίξουν» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αναφερόμενος στα όσα θα ακολουθήσουν για την επιχείρηση αποκατάστασης των πληγέντων σημείωσε πως «επικεφαλής αυτής της προσπάθειας ανασυγκρότησης θα είναι ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία από την διαχείριση αντίστοιχων προγραμμάτων κρατικής αρωγής».

«Όπως στηρίξαμε τους συμπολίτες μας στην Καρδίτσα και στη Σάμο, το ίδιο θα κάνουμε και τώρα» τόνισε ο πρωθυπουργός. «Έχω αναθέσει το σχεδιασμό της μεθεπόμενης ημέρας στη Βόρεια Εύβοια στον Σταύρο Μπένο ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία μετά τους σεισμούς της Καλαμάτας. Προφανώς και θα αναζητήσει τις απόψεις της αντιπολίτευσης και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι κάθε καλή ιδέα θα είναι καλοδεχούμενη. Η προσπάθεια θα είναι εθνική. Θα είναι κατάκτηση αν συμμετείχαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις» είπε και συμπλήρωσε με νόημα: «Για να συμβεί αυτό απαιτείται συναντίληψη στις προτεραιότητες και αναγνώριση της αλήθειας. Απαντήσεις στις απορίες που γέννησε η εύλογη αγανάκτηση όσων πολιορκήθηκαν στη φωτιά, έγιναν συχνά μύθοι μέσα στη σύγχυση. Αλλά και δεδομένα που διαστρεβλώθηκαν συνειδητά».

Και επανέλαβε πως προτεραιότητα σε φυσικές καταστροφές ήταν και παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής: «Το είχα πει και στη συνέντευξη που είχα δώσει στις 18 Μαίου. Πρώτη μας προτεραιότητα ήταν και παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί υπήρξε συνειδητή προσπάθεια αμφισβήτησης που προσβάλλει τη μνήμη θυμάτων από προηγούμενες τραγωδίες. Ναι, τα σπίτια και τα δέντρα ξαναγίνονται. Οι άνθρωποι όμως δεν γυρίζουν πίσω. Και είναι η ζωή που ξαναδίνει ζωή σε όλα. Αυτή η κριτική δεν έχει καν επιχειρησιακή ισχύ».

Η Ελλάδα αλλάζει στάση

Ειδικά η συζήτηση για τον κλιματικό νόμο θα δώσει ευκαιρία για ενσωμάτωση πολλών θετικών ιδεών στις οποίες η κυβέρνηση είναι ανοιχτή» είπε ο πρωθυπουργός συνεχίζοντας την ομιλία του και συμπλήρωσε: ««Έφτασε η ώρα να διαψεύσουμε τον Βίκτωρα Ουγκό που προειδοποιούσε ότι η φύση μιλά αλλά ο άνθρωπος δεν την ακούει. Ε, λοιπόν η Ελλάδα την ακούει αλλάζοντας τη στάση της απέναντι της, με οργανωμένο σχέδιο και με τολμηρά μέτρα.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News