Πολιτική Πέμπτη 19/08/2021, 14:08
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Οικονόμου για πυρκαγιές: Θα καλυφθούν όλες οι πληγές που άνοιξαν

Γ. Οικονόμου για πυρκαγιές: Θα καλυφθούν όλες οι πληγές που άνοιξαν

Η κυβέρνηση εγγυάται ότι στο τέλος αυτής της κρίσης θα έχει μεριμνήσει ώστε να καλυφθεί κάθε πληγή που άνοιξε: περιβαλλοντική, οικονομική, επαγγελματική και ψυχολογική, δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. 

«Η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός δεν σήκωσαν τα χέρια ψηλά, δεν παρέμειναν θεατές, δεν αναλώθηκαν σε επικοινωνιακούς χειρισμούς. Όλοι μάχονται, καθένας από το πόστο του. Είμαστε εδώ όρθιοι, ψύχραιμοι και οργανωμένοι. Όποιος δρα κάνει και λάθη. Τα αναγνωρίζουμε με γενναιότητα και ειλικρίνεια», πρόσθεσε. 

Αναφερόμενος στα μέτρα ανακούφισης και τις πολιτικές ανασυγκρότησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι τέθηκε σε λειτουργία η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα arogi.gov.gr, μέσω της οποίας οι πληγέντες από τις πυρκαγιές του Ιουλίου και του Αυγούστου μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους ώστε να λάβουν αποζημιώσεις για τις φθορές που έχουν υποστεί σπίτια, η οικοσκευή των νοικοκυριών, επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις. 

Μετά την υποβολή της αίτησης, η πρώτη αρωγή προς τους πληγέντες περιλαμβάνει την προκαταβολή η οποία θα μπορεί να φθάσει μέχρι και 20.000 ευρώ για τα κατεστραμμένα σπίτια μαζί με την οικοσκευή, 8.000 ευρώ για τους επιχειρηματικούς χώρους και 1.000, 2.000 και 4.000 ευρώ αντίστοιχα για γεωργικές εκμεταλλεύσεις, είπε, σημειώνοντας ότι οι προκαταβολές θα αρχίσουν να καταβάλλονται τις αμέσως επόμενες μέρες. 

Επιπλέον, η πρώτη στήριξη προβλέπει απαλλαγή των πληγέντων ακινήτων από τον ΕΝΦΙΑ για την τριετία 2021, 2022 και 2023, ενώ προβλέπεται και δυνατότητα επιδότησης προσωρινής στέγασης. 

Σε ό,τι αφορά μέτρα στήριξης πέραν της λειτουργίας της πλατφόρμας σημείωσε ακόμη τις αποζημιώσεις που θα δώσει ο ΕΛΓΑ για το ζωικό κεφάλαιο που καταστράφηκε, αλλά και την διαγραφή τόσο των ληξιπρόθεσμων όσο και των ενεργών οφειλών προς την ΔΕΗ των πληγέντων. 

Παράλληλα, η πολιτεία προχωρά άμεσα σε αντιπλημμυρικά έργα και σε ενέργειες για την απομάκρυνση της καμένης ύλης, σημείωσε ο κ. Οικονόμου. Σήμερα εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων από το υπουργείου Εσωτερικών ένα αντιπλημμυρικό έργο ύψους 11 εκατ. ευρώ για τη δημοτική κοινότητα Ιστιαίας στην Εύβοια, μετά από συνεργασία των Υπουργείων Εσωτερικών και Ανάπτυξης.

Ταυτόχρονα, όπως είπε, πραγματοποιήθηκε χθες υπό την προεδρία του πρωθυπουργού η πρώτη σύσκεψη για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών της Βόρειας Εύβοιας με τη συμμετοχή του επικεφαλής της αρμόδιας ειδικής επιτροπής, Σταύρου Μπένου. Ανάμεσα στα άλλα, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, όλες οι επιχειρήσεις του νησιού θα απαλλαχθούν από την υποχρέωση επιστροφής της επιστρεπτέας προκαταβολής. 

Έχει επίσης τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα e-dorees.gov.gr όπου ιδιώτες και νομικά πρόσωπα μπορούν να κάνουν δωρεές είτε με τη μορφή χρηματικής προσφοράς, είτε με τη μορφή στήριξης κάποιου έργου. 

Για το Αφγανιστάν  

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η Ελλάδα θα ζητήσει ενιαία στάση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν θα ανεχθεί την εργαλειοποίηση του θέματος από την Τουρκία. 

«Οι δυνάμεις αποτροπής είναι σε απόλυτη εγρήγορση σε όλες τις πύλες εισόδου. Δε θα επιστρέψουμε σε σκηνές 2015, ούτε σε πύλες εισόδου, ούτε σε σιδηροδρομικές γραμμές ούτε στους αστικούς ιστούς… Η Ελλάδα δε θα ξαναϋπάρξει ξέφραγο αμπέλι» ανέφερε ο κ. Οικονόμου. 

Για την πανδημία 

«Την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν ανακοινώσεις από την πλευρά της κυβέρνησης για το συνολικό πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας από το φθινόπωρο και μετά», πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου.

Για τον Στ. Τσιτσιπά 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του Στέφανου Τσιτσιπά σχετικά με τα εμβόλια, ξεκαθαρίζοντας ότι ο αθλητής συμμετείχε στην καμπάνια υπέρ των μέτρων προστασίας, όχι του εμβολιασμού. 

«Είναι σπουδαίος αθλητής αναμφισβήτητες οι αθλητικές ικανότητες και η προσφορά του δια του αθλητισμού στη χώρα, εκείνο που αμφισβητείται είναι η ικανότητα του να αξιολογεί την αναγκαιότητα των εμβολιασμών, ή αν έχει δοκιμαστεί το εμβόλιο για επαρκές χρονικό διάστημα, διότι δεν έχει γνώσεις, σπουδές, ερευνητικό έργο. Τα θέματα αυτά τα αναλύουν  όσοι τα έχουν σπουδάσει τα έχουν ‘διακονήσει’, σε αυτούς είναι κάλο να ανατρέχουμε», είπε. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News