ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα 7 βήματα ανασυγκρότησης της Εύβοιας

Τα 7 βήματα ανασυγκρότησης της Εύβοιας

Το πλάνο για την ανασυγκρότηση της Εύβοιας παρουσίασε χθες κατά την πρώτη του συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο Σταύρος Μπένος που αναλαμβάνει επικεφαλής της ομάδας για την ανασυγκρότηση της Εύβοιας.
Ο πρώην υπουργός έκανε αρχικά λόγιο για την «πιο τιμητική και πιο πατριωτική πρόσκληση» που του έγινε στην ζωή του, τονίζοντας πως δεν σκέφτηκε στιγμή να αρνηθεί.  Πηγαίνοντας στο πλάνο ο κ. Μπένος παρουσίασε τον οδικό χάρτη με όλες τις επιμέρους μελέτες που πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα, χωρίζοντας του σε επτά σημεία:

-ειδικά πολεοδομικά σχέδια
-master plan για το νέο δάσος
-συγκοινωνιακές μελέτες για κρίσιμες υποδομές και δίκτυα
-μελέτη για το ανθρώπινο δυναμικό και το εργασιακό μέλλον  
-μελέτη για αγροδιατροφή
-μελέτη νέας τουριστικής ταυτότητας
-μελέτη για πράσινη ζώνη, ψηφιακό κύμα και χώρο καινοτομίας.

Ο κ. Μπένος ανέφερε πως η επιτροπή πρέπει να δράσει ολιστικά «με κέντρο τους πολίτες τους πονεμένους της περιοχής, αλλά και με απόλυτη σύμπνοια» προσθέτοντας πως «δεν υπάρχει κανένας χώρος για καπετανάτα».

Παράλληλα ανέφερε πως το πρόγραμμα θα έχε τρεις βασικές φάσεις: πρώτον, άμεσα μέτρα ανακούφισης για τους πληγέντες, δεύτερον αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η πυρκαγια και τρίτον μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για την αναγέννηση της περιοχής.

Ενδεικτικό της φιλοσοφίας είναι πως στην συνεδρίαση έλαβε μέρος σύσσωμη η τοπική αυτοδιοίκηση της περιοχής:  Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης, ο Δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού Ιωάννης Κοτζιάς, ο Δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης και ο Υπεύθυνος των Προγραμμάτων «Διάζωμα» Ευδόκιμος Φρέγκογλου.
Την ίδια ώρα στην κυβέρνηση έχουν στραμμένο το βλέμμα τους σε δύο μέτωπα: στην πυρκαγιά στα Βίλια και τι συνέπειες θα αφήσει πίσω της αλλά και στην πανδημία για την οποία ολόκληρος ο μηχανισμός προετοιμάζεται για αύξηση των κρουσμάτων μέχρι το τέλος του μήνα.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News