ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Φοβίζει η επιστροφή από τα νησιά

Κορωνοϊός: Φοβίζει η επιστροφή από τα νησιά

Η άμεση αποκατάσταση των ζημιών από τις πυρκαγιές από τη μία και το φρένο στην πανδημία, είναι οι δύο μεγάλες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει το αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση. Η αποζημίωση των πυροπαθών αποτελεί άμεση κυβερνητική προτεραιότητα.Αύριο 18 Αυγούστου θα ανοίξει η πλατφόρμα arogi.gov.gr μέσω της οποίας οι πυρόπληκτοι θα δηλώσουν τις ζημιές που έχουν υποστεί τα ακίνητα τους ώστε να ξεκινήσει η καταβολή των αποζημιώσεων, που θα κυμαίνεται όπως έχει γίνει γνωστό από 5.000 ως 20.000 ευρώ. Στόχος βεβαίως είναι αυτό να γίνει εντός του μήνα.

Πρόκειται για την πρώτη φάση της διαδικασίας καθώς θα ακολουθήσει και δεύτερη όταν ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών. Μέχρι χθες είχαν πραγματοποιηθεί από το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών πάνω από  1.700 αυτοψίες από τους μηχανικούς του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σε Αττική, Εύβοια και Πελοπόννησο και όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία θα δοθούν ξεκινήσει η δεύτερη φάση των αποζημιώσεων.

Η δεύτερη μεγάλη πρόκληση έχει να κάνει με την πανδημία. Ο Αύγουστος δεν ήταν καλός μήνας όσον αφορά τον εμβολιασμό και ο στόχος του εμβολιασμού του 70-80% του πληθυσμού αυτή την στιγμή είναι μακρινός. Ο μεγάλος δε φόβος είναι η επιστροφή ιδίως της νεολαίας από τα νησιά να συνοδευτεί με μία περαιτέρω έξαρση της πανδημίας.

Πρώτη κυβερνητική προτεραιότητα είναι η αναθέρμανση του εμβολιασμού. Σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια αποτελεί ο καιρός καθώς ο Σεπτέμβριος είναι κατά κανόνα ένας καλοκαιρινός μήνας, δίνοντας την δυνατότητα να κερδηθεί χρόνος μέχρι την έναρξη του φθινοπώρου.

Η δύσκολη εξίσωση της πανδημίας έχει να κάνει κυρίως και με την μετάλλαξη Δέλτα η οποία οριστικά και αμετάκλητα είναι πολύ μεταδοτικότερη με τα εμβόλια να μην την καλύπτουν στο 100%. Χαρακτηριστικό είναι πως άλλαξαν οι οδηγίες και ενώ ως τώρα συνίστατο στους εμβολιασμένους παρακολούθηση συμπτωμάτων, και εάν εμφάνιζαν συμπτώματα να κάνουν τεστ, τώρα συστήνεται να υποβληθούν σε τεστ, 3 με 5 μέρες μετά την επαφή με κρούσμα ανεξάρτητα εάν έχουν ή όχι συμπτώματα.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News