Πολιτική Παρασκευή 13/08/2021, 10:15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το βιογραφικό του νέου υφυπουργού, αρμόδιου για την κρατική αρωγή, Χρ. Τριαντόπουλου

Το βιογραφικό του νέου υφυπουργού, αρμόδιου για την κρατική αρωγή, Χρ. Τριαντόπουλου

Καθήκοντα υφυπουργού στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές αναλαμβάνει ο μέχρι σήμερα γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Χρήστος Τριαντόπουλος, στο πλαίσιο των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα που ανακοίνωσε το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Τριαντόπουλος κατάγεται από τη Μαγνησία. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ενώ είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στις Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Σπουδές (Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης ΕΚΠΑ) και διδακτορικού διπλώματος στη Συγκριτική Πολιτική Οικονομία (Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών).

Σε ό,τι αφορά την ερευνητική του εμπειρία, από το βιογραφικό του ξεχωρίζουν τα εξής: επισκέπτης Ερευνητικός Εταίρος στο School of Business, Management and Economics, University of Sussex, Συνεργάτης Ερευνητής σε θέματα Πολιτικής Οικονομίας, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, διδακτορικός Ερευνητής σε θέματα Μακροοικονομικής Θεωρίας και Πολιτικής, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, επιστημονικός Συνεργάτης στο Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών και Ερευνών, διδακτορικός Ερευνητής Hellenic Observatory, European Institute, London School of Economics and Political Science.

Από το 2014 είναι ερευνητής στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) ενώ την περίοδο 2017 – 2019 δίδαξε δημοσιονομική πολιτική στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Έχει πολλές δημοσιεύσεις σε βιβλία και επιστημονικά περιοδικά της Ελλάδας και του εξωτερικού. Ήταν συνιδρυτής και επικεφαλής της Κοινότητας Διαλόγου Σύνθεσις, που αποτέλεσε, από το 2014, μία πρωτοβουλία πολιτών με σκοπό τη σύνθεση ιδεών, προσεγγίσεων και απόψεων, ενώ συμμετείχε και σε πολλές άλλες πρωτοβουλίες της κοινωνίας των πολιτών.

Έχει διατελέσει εξωτερικός συνεργάτης στο Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο (Ιούνιος 2016 – Ιανουάριος 2017), σύμβουλος στο γραφείο υπ. Υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού (Αύγουστος 2015 – Σεπτέμβριος 2015) και επιστημονικός συνεργάτης στο γραφείο Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (Ιούνιος 2012 – Σεπτέμβριος 2014).

Από τον Ιούλιο του 2019 ως και τα μέσα Αυγούστου 2021 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής στο Υπουργείο Οικονομικών. Στο πλαίσιο των καθηκόντων του, μεταξύ άλλων, διετέλεσε Πρόεδρος της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, η οποία συντονίζει και διασφαλίζει σε εθνικό επίπεδο την υλοποίηση του θεσμικού πλαισίου για την κρατική αρωγή και τη στήριξη επιχειρήσεων που επλήγησαν μετά από θεομηνία και ανέλαβε το συντονισμό της αποκατάστασης και στήριξης των περιοχών που επλήγησαν από θεομηνίες. Ταυτόχρονα, προώθησε και τη μεταρρύθμιση του σχετικού θεσμικού πλαισίου με το νόμο για την Κρατική Αρωγή (ν. 4797/2021).

Παράλληλα, μεταξύ άλλων, διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Στρατηγικής για την αντιμετώπιση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και της χρηματοδότησης της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής, διετέλεσε επικεφαλής της Ελληνικής αποστολής στην Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης – FATF (Financial Action Task Force), είναι μέλος της Ελεγκτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ενώ το καλοκαίρι του 2019 άσκησε και παράλληλα καθήκοντα Γενικού Γραμματέα Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, με αποτέλεσμα να διατελέσει και Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας.

Είναι παντρεμένος και έχει δύο κόρες.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News