Πολιτική Πέμπτη 12/08/2021, 12:01
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Κ. Μητσοτάκης: Κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό – Την κατάλληλη στιγμή οι ευθύνες

«Δεν 'κάηκε' η προοπτική της οικονομίας - Έχουμε χρηματοδοτικά εργαλεία, έχουμε τη γνώση να πετύχουμε την ανάταξη» τόνισε ο Πρωθυπουργός

Κ. Μητσοτάκης: Κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό – Την κατάλληλη στιγμή οι ευθύνες

Καταλογισμό ευθυνών για τις καταστροφικές πυρκαγιές «την κατάλληλη στιγμή» και όχι «εν βρασμώ ψυχής» προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση «κάνει την αυτοκριτική της» και «δεν διστάζει να αναγνωρίσει τα λάθη της».

«Η πιο μεγάλη οικολογική καταστροφή των τελευταίων δεκαετιών»

«Βρισκόμαστε στη 10η μέρα μίας πρωτοφανούς επίθεσης της φύσης με πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε ολόκληρη τη χώρα, τη δύναμη των οποίων τροφοδότησε ένας πρωτοφανής καύσωνας και μία πολύμηνη ξηρασία» ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου.

 

«Ευτυχώς σήμερα τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα χάρη στην αυτοθυσία των μαχητών της πρώτης γραμμής. Μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι, αλλά είμαστε στα μέσα Αυγούστου και θα έχουμε δύσκολες μέρες μπροστά μας μέχρι να ολοκληρωθεί η αντιπυρική περίοδος» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Πετύχαμε να προστατεύσουμε χιλιάδες ανθρώπους, χάσαμε όμως δάση και περιουσίες και είμαστε σήμερα εδώ για να μιλήσουμε για όλα: πώς αμυνθήκαμε στην πιο μεγάλη οικολογική καταστροφή των τελευταίων δεκαετιών και πού μας βρήκε ανέτοιμους η φύση, τι λάθη κάναμε, αλλά κυρίως τι μας δίδαξε αυτή η δοκιμασία και πώς θα γίνουμε καλύτεροι» συνέχισε.

Όπως είπε, η κλιματική κρίση «είναι εδώ και μας δείχνει ότι όλα πρέπει να αλλάξουν: από τον προσανατολισμό της οικονομίας, μέχρι την ενεργειακή πολιτική  και από τη λειτουργία του κράτους μέχρι και την συμπεριφορά των πολιτών». «Τα δεδομένα απαιτούν τολμηρές λύσεις για τις οποίες είμαι έτοιμος» διαβεβαίωσε.

«Η συγγνώμη είναι μία πολιτική πράξη, σηματοδοτεί την απόφαση για δράση»

Ερωτηθείς στη συνέχεια για τον καταλογισμό ευθυνών απάντησε: «Μίλησα απηχώντας και το προσωπικό μου συναίσθημα, αλλά αξιολογώντας και τον ρόλο μου ως πρωθυπουργού και με θάρρος ζήτησα συγγνώμη από τους πολίτες και αυτό το έκανα διότι το αισθάνθηκα ως μία προσωπική ανάγκη. Όταν αυτό που βλέπεις γύρω σου σε συγκλονίζει οφείλεις να δεις τι δεν πήγε καλά και να το διορθώσεις. Η συγγνώμη είναι μία αυθόρμητη, ηθική και προσωπική συμπεριφορά, νομίζω όμως ότι είναι και μία πολιτική πράξη. Σηματοδοτεί την απόφαση για δράση, δεν είναι μία παθητική προσέγγιση, είναι μία προωθητική ενέργεια για να γίνουν όσα πρέπει για να μην επαναληφθεί».

Απόδοση ευθυνών «με καθαρό μυαλό»

«Κάνουμε την αυτοκριτική μας, κάποια μαθήματα τα έχουμε ήδη πάρει και είπα ότι οι ευθύνες στο βαθμό που μπορούν να προσωποιηθούν θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή και όχι την ώρα της μάχης. Οι ευθύνες είναι πολλών ειδών, επιχειρησιακές, ατομικές, συλλογικήες δεν αφορούν κατ΄ανάγκη σε πρόσωπα, αλλά συχνά σε δομές και διαδικασίες πρέπει να αποδίδονται όχι εν βρασμώ ψυχής αλλά με καθαρό μυαλό. Αυτή η κυβέρνηση έχει δείξει ότι δεν διστάζει να αναγνωρίσει τα λάθη της. Λάθη δεν κάνει μόνο όποιος δεν κάνει απολύτως τίποτε. Κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό αλλά είναι σαφές ότι σε κάποιες περιπτώσεις αυτό δεν ήταν αρκετό» σημείωσε.

Απορρίπτοντας σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου τις επικρίσεις για «αποτυχία του επιτελικού κράτους» είπε πως «πολλά πρέπει να αλλάξουν» αλλά έσπευσε να απαντήσει ««σε αυτούς που μας ασκούν κριτική ότι αυτό που παραλάβαμε δε ήταν σίγουρα επιτελικό και σε πολλές περιπτώσεις ούτε κράτος».

Παρεμβάσεις σε δύο επίπεδα στην Εύβοια

Σε ερώτηση για την Εύβοια, αναγνώρισε ότι η καταστροφή που υπέστη η περιοχή ξεπερνά την οικολογική επίπτωση από μία μεγάλη πυρκαγιά. «Γι’ αυτό και ζήτησα από έναν άνθρωπο με πολύ μεγάλη εμπειρία να χτίζει μέσα από συντρίμμια να μας βοηθήσει να ξανασκεφτούμε από την αρχή το μέλλον της Εύβοιας» είπε αναφερόμενος στον κ. Μπένο και την επιτροπή που συστάθηκε για την ανασυγκρότησή της.

Ανέφερε ακόμη ότι οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης θα κινηθούν σε δύο επίπεδα: βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις ανακούφισης των πληγέντων αλλά και άμεσες παρεμβάσεις για το φυσικό περιβάλλον ώστε οι περιοχές που επλήγησαν να προστατευθούν από καιρικά φαινόμενα.

«Έχουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία να πετύχουμε την ανάταξη»

Σημείωσε ακόμη πως το πακέτο στήριξης των πληγέντων στην Βόρεια Εύβοια είναι το ενδεδειγμένο και όχι γενναιόδωρο τονίζοντας την ανάγκη να γίνει γρήγορα η εκταμίευση των χρημάτων για υατό ζήτησαν να ενοποιηθούν σε μια πλατφόρμα όλα τα Ταμεία αρωγής ώστε πο πολίτες να κάνουν μια αίτηση για να αποζημιωθούν.

«Γνωρίζω τον κ. Μπένο καλά, έχω προσωπική άποψη για την αποτελεσματικότητά του και την επόμενη Τετάρτη θα συναντηθώ μαζί του για να βάλουμε μπρος τη μακροπρόθεσμη δουλειά ανάταξης της οικονομίας της περιοχής. Αυτό μπορεί να σημαίνει πολλά επιμέρους έργα υποδομής. Προφανώς θα μας απασχολήσει ο τρόπος που θα απασχοληθούν άνθρωποι που ζούσαν από το φυσικό περιβάλλον με έμφαση τους ρητινοπαραγωγούς. Θα συζητήσουμε με ποιο τρόπο θα τους βοηθήσουμε να βρουν εναλλακτική απασχόληση» είπε ο κ. Μητσοτάκης. Επισήμανε ακόμη πως θα πρέπει να γίνει «αντικειμενική εκτίμηση ζημιάς στον αγροτικό τομέα» και διαβεβαίωσε πως «θα στηρίξουμε τον τουρισμό της Βόρειας Εύβοιας, ξανασχεδιάζοντας το μοντέλο της τουριστικής ανάπτυςξης. Έχουμε χρηματοδοτικά εργαλεία, έχουμε τη διάθεση και τη γνώση να πετύχουμε την ανάταξη. Καταλαβαίνω απόλυτα την οργή και την απογοήτευση των κατοίκων της βόρειας Εύβοιας».

«Χυδαία η σπέκουλα για το ζήτημα των εκκενώσεων»

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις εκκενώσεις ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «χυδαία σπέκουλα που χτίστηκε κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πάνω στην επιλογή των εκκενώσεων». «Δυσκολεύομαι να αντιληφθώ ποιος μπορεί να ασκεί κριτική για μια πολιτική η οποία έχει ως υπέρτατο στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Έχουμε πολύ τραυματικές εμπειρίες στο συλλογικό υποσυνείδητο από άλλες πυρκαγιές του παρελθόντος. Όταν μιλούσαμε για τις αλλαγές της Πολιτικής Προστασίας τους είπα ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να έχουμε έναν οργανωμένο μηχανισμό εκκενώσεων για να μη χάνονται ανθρώπινες ζωές» είπε, ενώ αναφερόμενος στο 112 σημείωσε ότι ένα τέτοιο σύστημα δεν διαθέτουν άλλες πολύ πιο προηγμένες χώρες όπως η Γερμανία.

«Μας ασκείται κριτική γιατί προστατεύσαμε αποτελεσματικά την ανθρώπινη ζωή; Θα ήθελα να συμφωνήσουμε ότι στην προσπάθεια να ανταποκριθούμε στις νέες συνθήκες συνιστά κατάκτηση η λειτουργία του 112. Βέβαια δεν περιοριστήκαμε μόνο στις προληπτικές εκκενώσεις. Αυτά που βλέπουμε σήμερα είναι αυτά τα οποία κάηκαν αλλά δεν βλέπουμε αυτά τα οποία σώθηκαν. Χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες και των πυροσβεστών και των εθελοντών και των ίδιων των πολιτών, σώθηκαν αμέτρητα σπίτια» παρατήρησε.

Για τα εναέρια μέσα

Κληθείς να απαντήσει στην κριτική για τα εναέρια μέσα, δήλωσε πως ήταν περισσότερα από κάθε άλλη φορά, επισημαίνοντας ότι υπήρχαν επιπλέον 20 εναέρια μέσα, από τα ρωσικά αεροσκάφη Ιλιούσιν, έως τα μικρά ελικοφόρα που απεστάλησαν από πολλές χώρες. Παρέπεμψε επίσης στις σχετικές αναφορές του κ. Χαρδαλιά, ο οποίος εξήγησε ότι δεν πετάνε όλα τα εναέρια μέσα ταυτόχρονα, τα μισά πετάνε και τα άλλα εφοδιάζονται και πρόσθεσε ότι τα ενάερια μέσα ήταν αποτελεσματικά. 

Συμπλήρωσε ότι στο σχέδιο της Πολιτικής Προστασίας που εκπονήθηκε πριν από τις πυρκαγιές, προβλέπεται σημαντική ενίσχυση του στόλου με απόκτηση νέων Καναντέρ και μικρών ελικοφόρων, καθώς και ιδιωτικών ελικοπτέρων. «Δεν είναι πανάκεια τα εναέρια μέσα αλλά είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Στο ερώτημα πού ήταν τα εναέρια μέσα η απάντηση δόθηκε από τον κ. Χαρδαλιά. Δυστυχώς όμως δεν μπορούμε να έχουμε ένα εναέριο μέσο για κάθε εστία πυρκαγιάς» πρόσθεσε.

«Aνυπόστατη» η σύνδεση των πυρκαγιών με την κατασκευή ανεμογεννητριών

Χαρακτήρισε επίσης ανυπόστατη τη σύνδεση των πυρκαγιών στην Εύβοια με τις ανεμογεννήτριες. «Παρακολουθώ αυτή τη συζήτηση και είναι παντελώς ανυπόστατη γιατί το Σύνταγμα προβλέπει την άμεση κήρυξη των καμένων εκτάσεων σε αναδασωτέες. Το ίδιο το Σύνταγμα επιτρέπει όπου υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι δημόσιου συμφέροντος να γίνουν αλλαγές. Δεν χρειαζόταν να καούν δάση για να κατασκευαστούν ανεμογεννήτριες. Μπορούσαν να φτιαχτούν ακόμη και μέσα στα δάση όπως έχουν φτιαχτεί σε πολλά δάση. Αυτή η δαιμονοποίηση των ανεμογεννητριών βρίσκεται απέναντι στην πολιτική επιλογή όλου του πλανήτη να μεταφερθεί προς μονάδες παραγωγής ενέργειας που δεν εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα» ανέφερε για να προσθέσει: «Οι ανεμογεννήτριες δεν είναι εχθροί είναι σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια».

Για τον Μ. Χρυσοχοΐδη 

Κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη σημείωσε πως «ο ρόλος ενός υπουργού που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή δεν είναι μόνο να συντονίζει, αλλά να βρίσκεται και κοντά στις δυνάμεις, να τις ενθαρρύνει, όχι κατ’ ανάγκη να τις κατευθύνει γιατί αυτή είναι δουλειά των προϊσταμένων της Πυροσβεστικής». «Νομίζω ότι αυτά έκανε ο κ. Χρυσοχοΐδης, ο κ. Χαρδαλιάς αλλά και όλοι με τον τρόπο μας, άρα το τι μπορούμε και το τι πρέπει να κάνουμε, ποια είναι τα όρια του ρόλου μας είναι απολύτως σαφές» συνέχισε για να προσθέσει: «Προτιμώ έναν υπουργό ο οποίος είναι παρών στο πεδίο παρά κάποιον ο οποίος είναι εξαφανισμένος».

«Μη επιλογή» οι πρόωρες εκλογές

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και αναζήτηση νωπής εντολής από την κυβέρνηση ο κ. Μητσοτάκης ήταν κατηγορηματικός: «Δεν είναι στρατηγική επιλογή, ούτε τακτική επιλογή, είναι μη επιλογή. Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία» απάντησε. Ανέφερε επιπλέον πως το γεγονός ότι η κυβέρνηση κλήθηκε να διαχειριστεί πολλές κρίσεις «είναι μία πραγματικότητα, αλλά δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι να μην προχωρούμε στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου».

«Η οικονομία θα ανακάμψει γρήγορα»

Επισήμανε ακόμη πως όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι η οικονομία θα ανακάμψει γρήγορα, ότι τα εισοδήματα θα βελτιωθούν και ότι η χώρα μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις και να δημιουργήσει πολλές καλές θέσεις εργασίας. «Τα στοιχεία από τον τουρισμό είναι μέχρι στιγμής ενθαρρυντικά και αν συνεχίσουμε έτσι θα πετύχουμε να ξεπεράσουμε τους στόχους που είχαμε θέσει» σημείωσε προσθέτοντας πως η χώρα έχει στη διάθεσή της τους πόρους του Ταμείου Ανάπτυξης και του νέου ΕΣΠΑ. Όπως υπογράμμισε, όλοι οι ευρωπαϊκοί πόροι αν προσθέσουμε και τους πόρους που κατευθύνονται στην αγροτική πολιτική για τα επόμενα έξι χρόνια ξεπερνούν τα 75 δισ.

«Παραμένω αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας το 2021, το 2022 και το 2023. Όλο μας το αναπτυξιακό σχέδιο κινείται στην κατεύθυνση της προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας στις απαιτήσεις της κλιματικής αλλαγής. Πώς δηλαδή θα μετατρέψουμε την κλιματική κρίση σε ευκαιρία» τόνισε.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News