ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χριστούγεννα με… λιανεμπόριο

Χριστούγεννα με… λιανεμπόριο

Με δεδομένη την χθεσινή άρνηση των λοιμωξιολόγων για άνοιγμα των σχολείων και των εμπορικών καταστημάτων – κάτι για το οποίο σας είχε ενημερώσει από χθες το moneyreview.gr– τα δεδομένα ενόψει των Χριστουγέννων είναι πολύ συγκεκριμένα: το μόνο που αναμένεται να ανοίξει πριν τα Χριστούγεννα και αυτό με αυστηρούς περιορισμούς είναι το λιανεμπόριο ώστε να κινηθεί στο μίνιμουμ η αγορά, μέχρι να έρθει το εμβόλιο στα τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου, όπως προανήγγειλε χθες ο κ. Πέτσας.

Κατά τα λοιπά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε χθες την αναμενόμενη παράταση του λοκ ντάουν για μία εβδομάδα και το άνοιγμα των εποχικών καταστημάτων, όπως είχαμε προαναγγείλει από χθες, στις 7 Δεκεμβρίου. Τα συγκεκριμένα άλλωστε καταστήματα είναι ελάχιστα τον αριθμό και δεν επηρεάζουν την μεγάλη εικόνα, η οποία εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη. . Οι σχετικές λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σήμερα από τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτη Σταμπουλίδη. 

Πρόβλημα η περιφέρεια
Το μεγάλο πρόβλημα πάντως της πανδημίας έχει μεταφερθεί στους περιφερειακούς νομούς, ιδιαίτερα της Βόρειας Ελάδας. Ενώ η Αθήνα βαίνει καλώς και η Θεσσαλονίκη παρουσιάζει – έστω μικρή – πτώση, στους γύρω νομούς παρατηρείται τεράστια διασπορά του ιου που συμβάλει στην διατήρηση των κρουσμάτων. Ενδεικτικό είναι πως τις τελευταίες δύο ημέρες Αθήνα και Θεσσαλονίκη είχαν μαζί λιγότερα από τα μισά κρούσματα πανελλαδικά κάτι που δείχνει πως η διασπορά έχει πλέον για τα καλά ξεφύγει σε όλη την Επικράτεια. Σύμφωνα πάντως με όσα μετέφεραν στο MR πηγές από την επιτροπή των λοιμοξιολόγων, ήδη από την περασμένη εβδομάδα έχει επέλθει η κορύφωση του κύματος και κινούμαστε αργά μεν, πτωτικά δε.

2.117.440 εμβολιασμοί το μήνα
Όπως προειπώθηκε, κατά την χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Πέτσας ανέφερε πως το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα στα τέλη Δεκεμβρίου στα ή αρχές Ιανουαρίου «όπως και στις άλλες χώρες της Ε.Ε., με την ίδια αναλογία ως προς τον πληθυσμό και με το ίδιο κόστος, μέρος του οποίου θα καλύψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Ο εκπρόσωπος ανέφερε πως «ο εμβολιασμός θα είναι εθελοντικός και δωρεάν και θα υπάρξει προσπάθεια και καμπάνια προκειμένου να πειστούν οι συμπολίτες μας για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του», προσθέτοντας πως θα υπάρχουν «1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα έτσι ώστε ο εμβολιασμός να αρχίσει μετά την πρώτη παραλαβή» και «εκτιμάται ότι θα μπορούν να εμβολιάζονται μηνιαίως περίπου 2.117.440 πολίτες».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News