Πολιτική Πέμπτη 5/08/2021, 15:32
ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

Κ. Μητσοτάκης: Αποζημιώσεις σε όσους επλήγησαν

Κ. Μητσοτάκης: Αποζημιώσεις σε όσους επλήγησαν

Την κατανόησή του για τον θυμό και την αγανάκτηση των πολιτών που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την πυρόπληκτη Ηλεία, διαβεβαιώνοντας πως η Πολιτεία θα σταθεί στο πλευρό τους.

«Η χώρα αντιμετωπίζει μία πρωτοφανή περιβαλλοντική κρίση, με πολλαπλές μεγάλες πυρκαγιές σε πολλά σημεία της χώρας. Αποτέλεσμα ενός καύσωνα ο οποίος μπαίνει πια στη δεύτερη εβδομάδα του» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος μετέβη στο Κινητό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων «Όλυμπος», στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας όπου ενημερώθηκε για τη μάχη που δόθηκε για τη διάσωση του αρχαιολογικού χώρου, καθώς και σε γειτονικές περιοχές που υπέστησαν καταστροφές.

«Καταλαβαίνω απόλυτα το θυμό, την οργή, την αγανάκτηση πολιτών που έχουν δει τις περιουσίες τους να καταστρέφονται. Δυστυχώς παρά το γεγονός ότι έχουμε περισσότερα εναέρια μέσα κατά κεφαλήν από οποιαδήποτε άλλη χώρα, είναι αδύνατο τα μέσα αυτά να είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή σε όλα τα σημεία της χώρας» είπε σε δηλώσεις του. Σημείωσε ωστόσο πως η κατανομή γίνεται με αξιολογικά κριτήρια και κατόπιν των επιταγών του Κεντρικού Συντονιστικού της Πυροσβεστικής που έχει συνολική εικόνα για τους κινδύνους από κάθε πυρκαγιά.

Κ. Μητσοτάκης: Αποζημιώσεις σε όσους επλήγησαν-1

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως πλέον οι αρχές είναι σε θέση να κάνουν οργανωμένες εκκενώσεις έτσι ώστε να προστατεύεται το υπέρτατο αγαθό που είναι η ανθρώπινη ζωή. Επισήμανε ακόμη πως είναι απαραίτητη η συνεργασία των τοπικών κοινωνιών και πρόσθεσε πως «όταν γίνεται μια εκκένωση γίνεται για το καλό των πολιτών, για να προστατευθούν οι ζωές τους».

«Από εκεί και πέρα ας αντιμετωπίσουμε το πολύ δύσκολο διάστημα που έχουμε μπροστά μας» συνέχισε και διαβεβαίωσε πως «όταν έρθει ώρα και θα έρθει πολύ σύντομα, η Πολιτεία θα σταθεί δίπλα στους πολίτες που επλήγησαν .«Έχουμε πια ένα νομοθετημένο πλαίσιο για κρατική αρωγή, το οποίο σημαίνει ότι όσοι πολίτες είδαν τα σπίτια τους να καταστρέφονται θα τυγχάνουν αποζημίωσης ώστε να τα σπίτια αυτά να κατασκευαστούν και πάλι. Οι παραγωγοί θα αποζημιωθούν κι αυτοί, είτε για τη σοδειά τους είτε για κατεστρεμμένα δέντρα. Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε και γρήγοροι και αποτελεσματικοί στην αποζημίωση των πολιτών» συνέχισε. Τόνισε επιπλέον ότι η χώρα έχει ήδη μεριμνήσει, μέσα από το επόμενο ΕΣΠΑ, να εξασφαλίσει πόρους οι οποίοι θα πλησιάζουν τα 2 δισ. ευρώ «για το μεγαλύτερο πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας το οποίο θα έχει πότε υλοποιηθεί στη χώρα». Όπως είπε, «αυτοί οι πόροι είναι πόροι οι οποίοι θα επενδυθούν με συνετό τρόπο για να προστατεύσουμε τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών».

Μ. Χρυσοχοΐδης: Συνεχίζουμε την προσπάθεια σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες 

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ευχαρίστησε τους πολίτες της Ολυμπίας και των γύρω κοινοτήτων γιατί – όπως είπε – «με ηρωικό τρόπο συμμετείχαν μαζί μας στην αντιμετώπιση μιας εξαιρετικά δύσκολης πυρκαγιάς που ένα τμήμα της αφορούσε την προστασία του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας».

«Τα καταφέραμε όλοι μαζί, σας αξίζουν συγχαρητήρια εσάς εδώ τους ντόπιους πολίτες, πολλά μπράβο στους πυροσβέστες, άνδρες και γυναίκες, που με ηρωισμό μέρα και νύχτα τα πεζοπόρα τμήματα βρίσκονται μέσα στη φωτιά και την έχουν αντιμετωπίσει σε μεγάλο βαθμό. Μαζί θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, να τις αντιμετωπίσουμε και να βγούμε νικητές» πρόσθεσε.

Οι ενέργειες για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου

Στη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στον Αρχαιολογικό Χώρο, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ενημέρωσε για τις ενέργειες που έγιναν προκειμένου να κρατηθεί μακριά η φωτιά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα ανέφερε, στον αρχαιολογικό χώρο, έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν μόνιμα συστήματα πυροπροστασίας και συγκεκριμένα:      

-Πύραυλοι καταιονισμού ύδατος σε πλήρη λειτουργία πέριξ του Αρχαιολογικού Χώρου του Αρχαιολογικού Μουσείου και του Μουσείου της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας

-Πυροσβεστικές φωλεές σε πλήρη λειτουργία πέριξ των παραπάνω χώρων. 

Επίσης, όπως είπε, τις προηγούμενες μέρες ελήφθησαν προληπτικά μέτρα και συγκεκριμένα: 

-Αποψίλωση και καθαρισμός του Αρχαιολογικού Χώρου Ολυμπίας και των χώρων γύρω από τα Μουσεία από τη χαμηλή βλάστηση 
-Διαβροχή από τους πυραύλους καταιονισμού ύδατος επί αρκετές ημέρες πριν από την έναρξη της πυρκαγιάς για την αύξηση της υγρασίας στους χώρους γύρω από τον Αρχαιολογικό Χώρο και τα Μουσεία 

Στη διάρκεια της εκδήλωσης της πυρκαγιάς έγιναν οι εξής ενέργειες: 

-Ενημέρωση της ομάδας επιφυλακής και όλων των υπαλλήλων της Υπηρεσίας για παραμονή τους στην Υπηρεσία
-Ενημέρωση και απομάκρυνση των επισκεπτών από τον Αρχαιολογικό Χώρο και το Μουσείο της Ολυμπίας
-Κλείσιμο του Αρχαιολογικού Χώρου και των Μουσείων της ΕΦΑ ΗΛΕΙΑΣ 
-Συνεχής ρίψη ύδατος από το σύστημα πυροπροστασίας στον περιβάλλοντα χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ολυμπίας για τη συντήρηση της υγρασίας σε υψηλά επίπεδα 
-Συνεχής διαβροχή από το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων περιμετρικά της στέγης του Αρχαιολογικού Μουσείου και του περιβάλλοντος χώρου με χρήση των φωλεών πυρόσβεσης
-Διάνοιξη μεγάλων αντιπυρικών ζωνών από τις αρμόδιες Υπηρεσίες για την αναχαίτιση των μετώπων της πυρκαγιάς.

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να γίνει μια ολοκληρωμένη παρέμβαση ώστε να αντιμετωπιστούν οριστικά ανάλογα προβλήματα στο μέλλον ενώ τόνισε, επίσης την ανάγκη να γίνουν εγκαίρως, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, αντιπλημμυρικά έργα ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα λόγω της διάβρωσης του εδάφους.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News