Πολιτική Τρίτη 3/08/2021, 15:19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας: Δεν φτάνει να πενθούμε για τις γυναικοκτονίες – Οφείλουμε να δράσουμε

Φωτ. Intime

«Βαθιά προβληματισμένος και ανήσυχος» δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σε ανάρτησή του με αφορμή τη δολοφονία της 43χρονης γυναίκας από τον σύζυγό της στη Λάρισα.

«Οργή και πένθος για άλλη μια γυναικοκτονία, αυτή τη φορά μιας μητέρας τριών παιδιών στη Λάρισα. Είμαι βαθιά προβληματισμένος και ανήσυχος. Τι ακριβώς συμβαίνει στην κοινωνία μας; Ποια αγριότητα οπλίζει τα χέρια των δολοφόνων; Ποιο κλίμα, ειδικά τον τελευταίο καιρό, ευνοεί την έξαρση αυτών των εγκλημάτων;» διερωτάται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ανάρτησή του στο Facebook και συνεχίζει: 

«Ποια η επίδραση της ‘κανονικότητας’ των διαχωρισμών με βάση το φύλο και τη φυλή, το σεξισμό, την υποτίμηση της γυναίκας, που τείνει να επιβληθεί από τις πιο συντηρητικές δυνάμεις της πολιτικής και της εξουσίας; Και κυρίως, όμως, τι μπορούμε να κάνουμε ως κοινωνία, ως πολιτεία και ως πολίτες για να βάλουμε τέλος σ’ αυτή τη φρίκη; Το μόνο βέβαιο είναι ότι δε φτάνει να πενθούμε και να οργιζόμαστε. Οφείλουμε να δράσουμε».

Όπως σημειώνει ο κ. Τσίπρας, «πρώτα από όλα, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την αμείλικτη πραγματικότητα των γυναικοκτονιών και των αιτίων τους».

«Η μη αναγνώρισή τους από την Πολιτεία συνιστά αιτία διαιώνισης των φαινομένων έμφυλης βίας» επισημαίνει, τονίζοντας πως «η Πολιτεία οφείλει να σταματήσει να αντιμετωπίζει ως επικοινωνιακό πυροτέχνημα τα τμήματα ενδοοικογενειακής βίας που συστήσαμε στην ΕΛ.ΑΣ και να τα στελεχώσει με εξειδικευμένους επιστήμονες και προσωπικό».

Υπογραμμίζει ακόμη πως «πρέπει να επιτελέσει η ΕΛ.ΑΣ τον κοινωνικό της ρόλο, προλαμβάνοντας και όχι μόνο καταστέλλοντας. «Οι γυναικοκτονίες, όπως δείχνουν οι τραγικές εξελίξεις, δεν είναι κεραυνός εν αιθρία αλλά το δραματικό αποτέλεσμα συστηματικής ενδοοικογενειακής βίας. Και η ενδοοικογενειακή βία, ως γνωστόν, διώκεται αυτεπάγγελτα. Όταν όμως καταγγέλλεται και όταν η αστυνομία επιτελεί το ρόλο της» καταλήγει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News