ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοντά στο 70% το τείχος ανοσίας – «Εμβόλιο» και στην οικονομία

Κοντά στο 70% το τείχος ανοσίας – «Εμβόλιο» και στην οικονομία

Η χθεσινή έγκριση του ΕΣΠΑ 2021-27 ύψους 26,2 δισ. ευρώ (εκ των οποίων 20,9 δισ. ευρώ είναι η κοινοτική συνδρομή και 5,3 δισ. ευρώ η εθνική συνεισφορά) προσφέρει ένα ακόμα σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο στην κυβέρνηση ενόψει της επόμενης μέρας. Αλλά πριν φτάσουμε εκεί και για να μπορεί απρόσκοπτα η κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναδιάταξη της οικονομίας πρέπει πιο μπροστά να λήξει οριστικά η πανδημία.

Ο μόνος τρόπος είναι ο εμβολιασμός και τουλάχιστον μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου το Μαξίμου θα ρίξει μεγάλο βάρος στην εμβολιαστική καμπάνια. Οι αριθμοί αυτή την στιγμή δείχνουν τα εξής: Μέχρι σήμερα στη χώρα μας έχει εμβολιαστεί περίπου το 54% του γενικού πληθυσμού, που αντιστοιχεί περίπου στο 65% του ενήλικου πληθυσμού. Επιπλέον έχουν καταγραφεί περίπου 440.000 περιπτώσεις νόσησης  που αντιστοιχεί στο 4% με 5% του πληθυσμού με όλους όμως τους αρμοδίους να λένε πως το ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο. Συνεπώς αυτή την στιγμή υπάρχει ένα τείχος ανοσίας που πλησιάζει το 70%. Βάρος αναμένεται να πέσει το επόμενο διάστημα και στους άνω των 50 διότι αυτοί – ενόψει και του χειμώνα – κινδυνεύουν περισσότερο με βαριά νόσηση.

Από την κυβέρνηση, έχοντας αφήσει πίσω προς ώρας την επέκταση της υποχρεωτικότητας, προτάσσουν τα οφέλη του εμβολιασμού. Για παράδειγμα: Όταν την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου είχαμε μέσο όρο 7ημερου γύρω στα 2.500 κρούσματα ανά ημέρα όπως έχουμε και τώρα, είχαμε κατά μέσο όρο 813 διασωληνωμένους και 79 θανάτους την ημέρα.

Σήμερα με παρόμοιο επιδημιολογικό φορτίο, αλλά με περίπου το 65%  του ενήλικου πληθυσμού να έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου έχουμε 70% λιγότερες εισαγωγές ανά ημέρα, 80% λιγότερους νοσηλευόμενους, 85% λιγότερους διασωληνωμένους και 90% λιγότερους θανάτους σε σύγκριση με την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου.

Επιπλέον έρευνες δείχνουν πως ο κίνδυνος να κολλήσει κάποιος που έχει εμβολιαστεί είναι τουλάχιστον 20 έως 80 φορές μικρότερος σε σχέση με τους ανεμβολίαστους. Σε ένα σύνολο 5 εκατομμυρίων πολιτών που είναι  πλήρως εμβολιασμένοι, έχει νοσήσει μόλις το 0,17%.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News