Πολιτική Τετάρτη 28/07/2021, 13:45
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας

Κ. Μητσοτάκης: Εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας

Τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης για διεύρυνση της εταιρικής σχέσης Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας και για την περαιτέρω προώθηση του συντονισμό σε πολιτικά και οικονομικά ζητήματα, αλλά και στον τομέα της ασφάλειας, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγοντας τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής των τριών χωρών που διοργανώνεται στο Ζάππειο Μέγαρο με τη συμμετοχή του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντουλάχ ΙΙ μπιν Αλ-Χουσεΐν.

Ο κ. Μητσοτάκης παραττήρησε πως από την πρώτη τριμερή Σύνοδο Κορυφής, το 2018 – έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, καθώς έχει επεκταθεί η συνεργασία των τριών χωρών σε ένα ευρύ φάσμα τομέων.

«Η εταιρική μας σχέση ποτέ δεν έχασε τη δυναμική της, ούτε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid. Καταφέραμε να διατηρήσουμε ενεργή τη συνεργασία μας και να δημιουργήσουμε σειρά ομάδων εργασίας» ανέφερε για να προσθέσει: «Υπό το φως των πρωτοφανών προκλήσεων και της τεράστιας επίδρασης που έχει η πανδημία του Covid-19 στα κοινωνικά, οικονομικά και υγειονομικά συστήματα, πιστεύουμε ακράδαντα ότι πρέπει να επιταχύνουμε περαιτέρω τον συντονισμό μας και να προωθήσουμε ακόμη περισσότερες συνέργειες σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, προκειμένου να διατηρηθεί η δυναμική και να ενισχυθεί αυτή η πολύ επιτυχημένη συνεργασία».

Τόνισε ακόμη πως στη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου θα συζητηθεί μία σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων και των σχέσεων Ε.Ε. – Ιορδανίας αλλά και τον τρόπο με τον οποίο Ελλάδα και Κύπρος μπορούν να συμβάλλουν στην περαιτέρω ενίσχυσή τους. «Θα έχουμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε εκτενώς περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και τη Συρία, τη Μέση Ανατολή γενικότερα» πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, σημείωσε πως «θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις πρόσφατες απαράδεκτες εξελίξεις που -όπως γνωρίζετε- αντίκεινται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, και υπό το φως της πολύ σημαντικής Προεδρικής Δήλωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας της 23ης Ιουλίου».

Υπογράμμισε παράλληλα πως «η σημερινή Σύνοδος Κορυφής αντανακλά την δέσμευση των χωρών μας για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή. Θα μας δώσει τη δυνατότητα να ανοίξουμε τον δρόμο για έναν ταχύτερο συντονισμό των δράσεών μας προς όφελος των λαών μας και προς όφελος της ευρύτερης περιοχής».

Κ. Μητσοτάκης: Εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας-1

Σημειώνεται ότι η Σύνοδος Κορυφής Ελλάδος-Κύπρου-Ιορδανίας είναι η τρίτη κατά σειρά. Η πρώτη έγινε στη Λευκωσία, την 16/1/2018 και η δεύτερη στο Αμμάν, την 14/4/2019. Η τρίτη Σύνοδος επρόκειτο αρχικά να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την 7/4/2020, αλλά λόγω της πανδημίας, αναβλήθηκε και πραγματοποιείται σήμερα. 

Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, τα σχήματα συνεργασίας μεταξύ χωρών της περιοχής αλλά και ευρύτερα, στα οποία συμμετέχει η Ελλάδα, δείχνουν μια συναντίληψη επί των περιφερειακών προκλήσεων και των τρόπων αντιμετώπισής τους, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Στη διάρκεια της Συνόδου θα συζητηθούν τα περιφερειακά ζητήματα (Κυπριακό, Λιβύη, Μέση Ανατολή). Όσον αφορά τους τομείς οικονομικής και τεχνικής συνεργασίας, αναμένεται κατά τη Σύνοδο να επαναβεβαιωθεί η βούληση και των τριών πλευρών για εμβάθυνση αυτής της συνεργασίας με τη συγκρότηση ομάδων εργασίας που θα επεξεργασθούν σε τεχνικό επίπεδο συγκεκριμένες προτάσεις.

Από ελληνικής πλευράς στη Σύνοδο μετέχουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης και η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News