Πολιτική Τρίτη 27/07/2021, 20:45
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν θα παραιτηθεί ποτέ από το υπερτάτο δικαίωμα της άμυνας

Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν θα παραιτηθεί ποτέ από το υπερτάτο δικαίωμα της άμυνας

Σαφή μηνύματα προς την Άγκυρα έστειλαν στη σημερινή συνάντηση που είχαν ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

 

«Οι νέες παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Κύπρο είναι απόλυτα καταδικαστέες. Επί της ουσίας υπονομεύουν και τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στον Κυπριακό, ναρκοθετούν τις προοπτικές επίλυσης στο Κυπριακό» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ανέφερε επίσης ότι με τον Κύπριο Πρόεδρο συζήτησαν τα επόμενα βήματα και το συντονισμό. «Πορευόμαστε πάντα μαζί και στηρίζουμε της προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αναστροφή των τουρκικών μεθοδεύσεων στα Βαρώσια και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια όπως προβλέπεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων εθνών και πάντα σύμφωνη με τον Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.

Οι τουρκικές αξιώσεις για αναγνώριση ισότιμου διεθνούς καθεστώτος και κυριαρχικής ισότητας της παράνομης αποσχιστικής οντότητας στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και η λύση δύο χωριστών κρατών είναι απαράδεκτες, αντίθετες στο διεθνές δίκαιο, αντίθετες στις αποφάσεις του συμβουλίου ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και απορρίπτονται επί της αρχής.

Κράτος μέλος της ΕΕ είναι η Κυπριακή Δημοκρατία όπως εκπροσωπείται από τη νόμιμη κυβέρνησή της. Η ΕΕ δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί την αποσχιστική οντότητα ως μέλος της αν η Τουρκία και η σημερινή τουρκοκυπριακή ηγεσία επιμείνουν στα διχοτομικά σχέδιά τους».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμη ότι η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε ή θα παραιτηθεί από το υπέρτατο δικαίωμα της άμυνας.

«Είναι προφανές ότι η Τουρκία κλιμακώνει σταθερά την ένταση. Με τη δημιουργία νέων βάσεων στα κατεχόμενα επιβεβαιώνει τις ευρύτερες βλέψεις της στη λογική του δόγματος της γαλάζιας πατρίδας. Ενός δόγματος επιθετικού», τόνισε ο πρωθυπουργός. Ανέφερε πως στη λογική αυτού του δόγματος η Τουρκία εγκαλεί την Ελλάδα για την αμυντική προστασία των νησιών μας, επισημαίνοντας πως «η σχετική επιστολή έχει ήδη απαντηθεί».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης πως συνεχάρη τον Πρόεδρο της Κύπρου και για την πρόοδο των εμβολιασμών. «Νομίζω ότι η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε πια είναι κοινή για το πώς θα χτίσουμε το τείχος ανοσίας, με πειθώ, με επιχειρήματα», είπε. 

Και από την πλευρά του, ο Ν.Αναστασιάδης τόνισε ότι είναι αδιανόητο να αναμένει κάποιος ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά μπορεί να αποδεχθεί τη δημιουργία ενός μορφώματος, δηλ. ενός ανεξάρτητου κράτους που θα ελέγχεται πλήρως από την Τουρκία. 

Επίσης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι «συμφωνήσαμε να ενταθούν οι προσπάθειες ώστε το συντομότερο να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα επιτρέψουν στον ΓΓ να προχωρήσει στη σύγκληση μιας νέας συνόδου για το Κυπριακό με ουσιαστικό διάλογο.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News