ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλο το σχέδιο για υποχρεωτικό εμβολιασμό: Αναστολή χωρίς μισθό, πιστοποιητικό και πρόστιμα

Ποιους αφορά - Τι προβλέπει για εργαζόμενους και εργοδότες

Όλο το σχέδιο για υποχρεωτικό εμβολιασμό: Αναστολή χωρίς μισθό, πιστοποιητικό και πρόστιμα

Σήμερα ψηφίζεται στην Βουλή η τροπολογία για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, η οποία χωρίζεται σε δύο βασικές κατηγορίες: Η πρώτη αφορά τους εργαζόμενους σε οίκους ευγηρίας και κέντρα φροντίδας ΑμεΑ και η δεύτερη εργαζομένους σε δομές υγείας. Η μόνη διαφοροποίηση μεταξύ των δύο κλάδων είναι πως η πρώτη κατηγορία πρέπει να κάνει το εμβόλιο έως τις 16 Αυγούστου ενώ οι εργαζόμενοι σε δομές υγείας έως την 1η Σεπτεμβρίου.

Αμφότεροι αρκεί σε αυτούς τους χρόνους να έχουν κάνει και μία δόση. Η υποχρεωτικότητα με προθεσμία την 1η Σεπτεμβρίου αφορά το εξής προσωπικό: ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό που εργάζεται σε: 1) διαγνωστικά κέντρα 2) κέντρα αποκατάστασης 3) κλινικές 4) νοσοκομεία 5) δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας 6) μονάδες νοσηλείας 7) Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Οσον αφορά την υποχρεωτικότητα με ημερομηνία έως τις 16 Αυγούστου εξειδικεύεται για όσους εργάζονται σε 1) Κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης 2) Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για άτομα με ειδικές ανάγκες 3) Στέγες Αυτόνομης Διαβίωσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες 4) Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων 5) Θεραπευτήρια Χρονίως Πασχόντων 6) Κλειστές δομές των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας στις οποίες φιλοξενούνται ηλικιωμένοι ή άτομα με αναπηρία 8) Ιδρύματα περίθαλψης χρονίως πασχόντων  9) Οικοτροφεία 10) Ειδικά ιδρύματα 11) Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων 12) Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας 13) Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία 14) το προσωπικό που απασχολείται στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι».  

Ανευ αποδοχών  

Οσοι δεν κάνουν το εμβόλιο θα τίθενται σε αναστολή εργασίας άνευ αποδοχών μέχρις ότου παύσει ο υγειονομικός κίνδυνος. Με βάση τα όσα προβλέπει η τροπολογία θα προκηρυχθούν συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου έως και 3 μηνών στους φορείς που εντάσσονται στο πεδίο εφαρμογής του υποχρεωτικού εμβολιασμού, ώστε να γίνει αναπλήρωση. Οι προσληφθέντες πρέπει να είναι αντίστοιχων προσόντων με αυτούς που βγαίνουν σε αναστολή.  

Στη δουλειά με πιστοποιητικό 

Το δεύτερο σκέλος που εντάχθηκε στην τροπολογία δεν περιλαμβάνει κάποια υποχρεωτικότητα αλλά το δικαίωμα του εργοδότη , οριζοντίως σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, να ζητά από τους εργαζόμενους πιστοποιητικό εμβολιασμού. Η συγκεκριμένη διάταξη δεν προβλέπει κυρώσεις, όπως απόλυση, αλλά έχει ενταχθεί για λόγους υγειονομικής ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς.

Όπως αναφέρει και η αιτιολογική έκθεση το συγκεκριμένο μέτρο κρίθηκε αναγκαίο προκειμένου «οι προϊστάμενοι των οργανικών μονάδων ή οι εργοδότες να διαμορφώνουν ασφαλή εικόνα ως προς την ενδεχόμενη διακινδύνευση της δημόσιας υγείας που σημειώνεται στο επαγγελματικό περιβάλλον».

Σύμφωνα με πληροφορίες του MR ήδη από αύριο αφού θα έχει ψηφιστεί στην Βουλή, το μέτρο θα μπει σε ισχύ. Εάν ο εργοδότης δεν συμμορφωθεί και απασχολεί προσωπικό κατά παράβαση των κανόνων δημόσιας υγείας τότε θα επιβάλλονται τα εξής διοικητικά πρόστιμα: 10.000 ευρώ για κάθε παράβαση και 50.000 ευρώ και, σε περίπτωση υποτροπής, που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο τα πρόστιμα θα ξεκινούν από 20.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 200.000 ευρώ.  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News