ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα δεδομένα αναβάλλουν το διάγγελμα Μητσοτάκη

Τα δεδομένα αναβάλλουν το διάγγελμα Μητσοτάκη

Η επιμονή των κρουσμάτων σε αριθμούς άνω των 2.000 και η κατάσταση στα νοσοκομεία που εξακολουθεί να είναι στο κόκκινο, έχουν αντίκτυπο και στο διάγγελμα Μητσοτάκη, το οποίο όπως όλα δείχνουν αναβάλλεται για την επόμενη εβδομάδα. Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός την Παρασκευή έναν οδικό χάρτη για την επόμενη μέρα.

Με την πανδημία να μην υποχωρεί και ειδικά η Βόρεια Ελλάδα να εξακολουθεί να είναι σε διακεκαυμένη ζώνη, κρίνεται λάθος το χρονικό σημείο, καθώς μπορεί να στείλει μηνύματα εφησυχασμού την ώρα που χρειάζεται πιστή τήρηση των μέτρων ώστε να επέλθει η αναμενόμενη εδώ και καιρό κάμψη. Συνεπώς σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο κ. Πέτσας θα ανακοινώσει σήμερα την αναμενόμενη παράταση του λοκ ντάουν για τουλάχιστον μία εβδομάδα και το πλάνο για την επόμενη μέρα προς το παρόν αναβάλλεται.

Λουκέτο στην νυχτερινή διασκέδαση

Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας διαδικτυακά με τον πρόεδρο του Πανεπιστημίου Columbia Λι Μπόλινγκερ, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Φόρουμ «World Leaders» ανακοίνωσε την παράταση των περιορισμών σε καφέ – μπαρ και εστίαση τουλάχιστον μέχρι να έρθει το εμβόλιο. «Πρέπει να γνωρίζουμε ότι κάποια είδη οικονομικής δραστηριότητας απλά δεν θα λειτουργήσουν έως ότου να έχουμε ένα εμβόλιο, για παράδειγμα η νυχτερινή διασκέδαση, τα μπαρ, η διασκέδαση σε προχωρημένη ώρα. Δεν μπορούμε να έχουμε συγχωρισμό στα μπαρ έως ότου να έχουμε ένα εμβόλιο».

Τα μεγάλα εμπορικά

Οσον αφορά την εστίαση, φαίνεται πως ακολουθεί τον ίδιο δρόμο, δηλαδή το άνοιγμα της παραπέμπεται για τον Ιανουάριο. Η ακριβής φράση του πρωθυπουργού ήταν: «Ισως σε κάποιο σημείο θα έχεις τη δυνατότητα να ανοίξεις εστιατόρια, με την τήρηση των πρεπουσών αποστάσεων». Από τα παραπάνω προκύπτει πως τα Χριστούγεννα φέτος θα γίνουν με πολύ αυστηρούς περιορισμούς και απελευθερωμένο μόνο το λιανεμπόριο. Αν και είναι εξαιρετικά επίφοβο να μιλάμε για ημερομηνίες, ένα σχέδιο είναι να ανοίξουν μόνο τα εποχικά καταστήματα στις 7 Δεκεμβρίου– είναι ούτως ή άλλως ελάχιστα στον αριθμό – και τα καταστήματα λιανεμπορίου στις 14 Δεκεμβρίου. Πέραν τούτου ο, τιδήποτε άλλο αυτή την στιγμή θεωρείται μάλλον σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Χαρακτηριστικό είναι πως σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανοίξουν και τα μεγάλα εμπορικά πριν τα Χριστούγεννα, με το πιο πιθανό σενάριο να είναι να ανοίξουν μαζί με την εστίαση τον Ιανουάριο.

Αισιόδοξα σενάρια 

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός είχε αισιόδοξα μηνύματα για την «επόμενη μέρα» της ελληνικής οικονομίας μιλώντας στο συνέδριο που διοργάνωσε από κοινού ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων και το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο της Νέας Υόρκης, με τίτλο «Exports turn Crisis into Opportunity».Ο κ. Μητσοτάλης εξήρε την αντοχή των ελληνικών εξαγωγών ακόμη και μέσα στην πανδημία, μιλώντας για έναν «μικρό άθλο» ενώ τόνισε πως αποτελεί εθνική στόχευση η αύξηση της συμμετοχής των εξαγωγών στο ΑΕΠ από 38% σήμερα σε 48% μέχρι το 2023. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News