Πολιτική Τετάρτη 7/07/2021, 15:56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επικοινωνία Κ. Μητσοτάκη – Σι Τζινπίνγκ: Στο επίκεντρο επενδύσεις, εμπόριο, τουρισμός

Επικοινωνία Κ. Μητσοτάκη – Σι Τζινπίνγκ: Στο επίκεντρο επενδύσεις, εμπόριο, τουρισμός

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με την ευκαιρία της συμπλήρωση 15 ετών από την αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας – Κίνας σε στρατηγικές με τη σύναψη της «Ολοκληρωμένης Στρατηγικής Συνεργασίας» το 2006.

Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας επιβεβαιώθηκε το υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων, ενώ οι δύο ηγέτες έκαναν ανασκόπηση της πολύπλευρης συνεργασίας των δύο χωρών. Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις επενδύσεις, το διμερές εμπόριο, τον τουρισμό και την πολιτιστική συνεργασία. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι το «Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας – Κίνας», το οποίο θα ξεκινήσει επίσημα τον Σεπτέμβριο του 2021 και θα επεκταθεί στο 2022, αποτελεί κατάλληλη ευκαιρία για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων και για την αύξηση του τουριστικού ρεύματος ανάμεσα στις δύο χώρες.

Οι κ. Μητσοτάκης και Σι συζήτησαν ακόμη διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, μεταξύ των οποίων οι σχέσεις Ε.Ε. – Κίνας, ενώ υπογραμμίστηκε ο σημαντικός ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Κίνα ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην εμπέδωση της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση της διεθνούς νομιμότητας. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμηση της Ελλάδος στην πάγια θέση αρχής της Κίνας, ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ, για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του Σ.Α.. Τονίστηκε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι σημαντικός παράγοντας ειρήνης στην περιοχή, γεγονός που λειτουργεί προς όφελος της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.

Συζητήθηκαν επίσης οι τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και υπογραμμίστηκε η ανάγκη να διατηρηθεί η σχετική αποκλιμάκωση της τελευταίας περιόδου, προκειμένου να μείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας. Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι στόχος του διαλόγου είναι η οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης, για το οποίο είναι απαραίτητος ο πλήρης και έμπρακτος σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και η αποφυγή προκλήσεων, τόσο έναντι της Ελλάδας, όσο και έναντι της Κύπρου.

Ο Κινέζος πρόεδρος κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022 που θα διεξαχθούν στο Πεκίνο, πρόσκληση που ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News