ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Εμβολιασμοί παντού: Όλο το σχέδιο για το τείχος ανοσίας

Εμβολιασμοί παντού: Όλο το σχέδιο για το τείχος ανοσίας

Οι χθεσινές ανακοινώσεις του Βασίλη Κικίλια για την συνέχεια της επιχείρησης «Ελευθερία» είναι ενδεικτικές της κυβερνητικής προσπάθειας για να φτιαχτεί όσο το δυνατόν νωρίτερα και σε κάθε περίπτωση πριν το ερχόμενο Φθινόπωρο, το λεγόμενο τείχος της ανοσίας.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας η επιχείρηση εμβολιασμού περνά στην δεύτερη φάση της τον Ιούλιο με στόχο τον εμβολιασμό των πολιτών που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας. Πιο συγκεκριμένα στις  6 Ιουλίου θα ξεκινήσει από την Κρήτη η δεύτερη φάση της επιχείρησης «Ελευθερία», η οποία θα χωρίζεται σε δύο κατηγορίες.

Η πρώτη κατηγορία αφορά εμβολιασμούς εκτός εμβολιαστικών κέντρων για όλους ανεξαρτήτων ηλικίας που ζουν σε δυσπρόσιτες περιοχές και δεν μπορούν εύκολα να μετακινηθούν σε κάποιο εμβολιαστικό κέντρο του νομού τους. Για να γίνει αυτό θα υπάρξουν κινητές μονάδες του υπουργείου Υγείας που θα πάνε σε χωριά, Δήμους και κοινότητες και απομακρυσμένες περιοχές με λίστες που θα έχουν από τις τοπικές αρχές προκειμένου να εμβολιάσουν στα σπίτια τους όσους πολίτες το επιθυμούν.

Σε αυτήν την  κατηγορία θα είναι διαθέσιμα όλα τα εμβόλια. Προφανώς και η έναρξη του κινητού εμβολιασμού από την Κρήτη δείχνει την ανησυχία που υπάρχει για το νησί καθώς τα πρώτα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα βρέθηκαν στην Κρήτη η οποία πρέπει πάση θυσία να θωρακιστεί. Το επόμενο διάστημα οι κινητές μονάδες εμβολιασμού θα πάνε σε όλη την χώρα.

Με το J&J οι εμβολιασμοί κατ’οίκον 

Η δεύτερη κατηγορία, η οποία επίσης θα αφορά όλη τη χώρα και θα ξεκινήσει την μέσα στην επόμενη εβδομάδα αφορά τον εμβολιασμό των κατάκοιτων πολιτών από ιδιώτες γιατρούς με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson. Παράλληλα, όπως είπε ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους επιχειρησιακά υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν οι εμβολιασμοί εκτός εμβολιαστικών κέντρων, ακόμη και σε μεγάλες πλατείες ή και πλαζ το επόμενο διάστημα για να εμβολιαστούν νέοι.

«Έχουμε επαφή με δημάρχους απομακρυσμένων δήμων που θα διαμορφώσουν αρχικά λίστες με τον πληθυσμό που θέλει να εμβολιαστεί, θα εφοδιάζουμε με εμβόλια και θα γίνεται εκεί ο εμβολιασμός. Ο κατ’ οίκον εμβολιασμός είναι ένα ξεχωριστό πρόγραμμα που ψηφίστηκε χθες (σς προχθές) και το κάλεσμα στους γιατρούς θα γίνει μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι γιατροί θα δηλώσουν συμμετοχή, έτσι ώστε οι πολίτες να έρχονται σε επαφή μαζί τους και να κανονίζουν τον εμβολιασμό» διευκρίνισε ο κ. Θεμιστοκλέους. Από όλα τα παραπάνω προκύπτει πως η κυβέρνηση έναν αγώνα δρόμου ώστε να χτιστεί το τείχος της ανοσίας έως το Φθινόπωρο, για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News