ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εν αναμονή ανακοινώσεων για τα «προνόμια» των εμβολιασμένων

Εν αναμονή ανακοινώσεων για τα «προνόμια» των εμβολιασμένων

Μία σειρά αλλαγών, που οδηγούν ακόμα περισσότερο στην λεγόμενη επιστροφή στην κανονικότητα, θα αρχίσουν να ισχύουν από σήμερα, παρά την δεδομένη ανησυχία που επικρατεί πανευρωπαϊκά από την μετάλλαξη «Δέλτα», που- όπως αναφέρουν οι ειδικοί – θα επικρατήσει και στη χώρα μας το επόμενο διάστημα.

Με τον δείκτη όμως θετικότητας σταθερά κάτω από το 1% και την πανδημία να είναι σε σαφή ύφεση αυτή την στιγμή αναμένεται η ανακοίνωση άρσης μέτρων και επιπλέον χαλάρωσης των περιορισμών.

Ειδικότερα, από σήμερα:

1) εξαιρούνται οι πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι από την υποχρέωση διενέργειας self- test σε χώρους εργασίας αλλά και όσοι αθλούνται σε γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά από την ολοκλήρωση και της δεύτερης δόσης του εμβολιασμού

2) Στην εστίαση θα επιτρέπονται έως δέκα άτομα ανά τραπέζι, από έξι άτομα που ισχύει σήμερα

3) Αυξάνεται το όριο στις δεξιώσεις έως 300 άτομα

4) Σχετικά με τη λειτουργία των οργανωμένων παραλιών πλαζ θα επιτρέπεται μέγιστος αριθμός 120 ατόμων ανά 1.000 τ.μ. επιφανείας παραλίας με ελεγχόμενη είσοδο.

Την ίδια ώρα από την Παρασκευή έχει γίνει γνωστό πως αυτή την εβδομάδα θα ανακοινωθούν νέες διευκολύνσεις για εμβολιασμένους. Από τη μία η χαλάρωση των μέτρων και από την άλλη οι ανακοινώσεις για «προνόμια» δείχνουν πως η κυβέρνηση στέλνει ένα σαφές μήνυμα: η επιστροφή στην κανονικότητα είναι εδώ αλλά όσοι αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο θα έχουν να αντιμετωπίσουν, όχι απαγορεύσεις, αλλά σαφώς δυσκολίες, σε σχέση με όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό.

Σήμερα το πρωί θα παρθούν κατά πάσα πιθανότητα οι οριστικές αποφάσεις, οι οποίες – σύμφωνα με πληροφορίες του MR – θα κινηθούν στην εξής λογική:

  • Οι εμβολιασμένοι θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε κλειστούς χώρους χωρίς μάσκα
  • Θα μπορούν να κάνουν μετακινήσεις και ταξίδια χωρίς τεστ
  • Θα μπαίνουν σε γήπεδα, θέατρα, σινεμά, συναυλίες, φεστιβάλ, μπαρ, εστιατόρια χωρίς περιορισμούς και
  • Θα μπορούν να κινηθούν ελεύθερα σε χώρες της ΕΕ με το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού που ενεργοποιείται την 1η Ιουλίου.

Δεν αποκλείεται να δούμε και κάποια έξτρα κίνητρα, όπως στο εξωτερικό, με κάποιος είδος λοταρίας. Η βούληση της κυβέρνησης σε κάθε περίπτωση είναι να αυξήσει τον εμβολιασμό «το μόνο αντίδοτο στην μετάλλαξη» όπως επισημαίνουν σε κάθε τόνο κυβερνητικές πηγές και έχει υπογραμμίσει και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News