ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Iχνηλάτηση και εμβολιασμοί «ασπίδα» στη μετάλλαξη Δέλτα

Iχνηλάτηση και εμβολιασμοί «ασπίδα» στη μετάλλαξη Δέλτα

Όχι πανικός, αλλά καλή προετοιμασία. Η χθεσινή έκτακτη σύσκεψη για την μετάλλαξη «Δέλτα» με τη συμμετοχή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, τον καθηγητή Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα, τους υφυπουργούς παρά τω πρωθυπουργώ Ακη Σκέρτσο και Θεόδωρο Λιβάνιο, τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, καθώς και δημάρχους της Κρήτης έδειξε πως στην κυβέρνηση θέλουν να είναι προετοιμασμένοι για πιθανή εξάπλωση της μετάλλαξης που μεταδίδεται πιο εύκολα και ήδη σε κάποιες περιοχές, όπως στην Κρήτη έχει αρχίσει να εξαπλώνεται.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης έγινε σαφές ότι δύο είναι τα όπλα αυτή την στιγμή εναντίον της μετάλλαξης: Πρώτον η καλή ιχνηλάτηση και δεύτερον ο εμβολιασμός που αποτελεί το αντίδοτο και για την μετάλλαξη. Εξου και αυτό που ειπώθηκε είναι πως πρέπει να δοθεί βαρύτητα στον εμβολιασμό στις περιοχές που έχει εντοπιστεί έως τώρα η συγκεκριμένη μετάλλαξη, δηλαδή στην Κρήτη, στην Κόρινθο και στην Αττική. Σύμφωνα με την χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, τα κρούσματα της μετάλλαξης είναι πλέον 29, καθώς χθες εντοπίστηκαν άλλα 18.

Στο Ηράκλειο της Κρήτης καταγράφηκαν τα 15 εξ αυτών, ένα κρούσμα της «Δέλτα» καταγράφηκε στην ΠΕ Δυτικού τομέα Αθηνών, ένα στην Θεσσαλονίκη και ένα εντοπίστηκε στις πύλες εισόδου της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, η εν λόγω μετάλλαξη έχει εντοπιστεί στο 0,19% των δειγμάτων που έχουν αναλυθεί. Μπορεί πάντως οι αρμόδιες αρχές να είναι καθησυχαστικές, αλλά η προετοιμασία είναι απαραίτητη, καθώς θεωρείται βέβαιο πως θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων της μετάλλαξης λόγω αφενός του τουρισμού αφετέρου της υψηλής μεταδοτικότητας του συγκεκριμένου ιού.  

Μήνυμα για τη μετάλλαξη   

Την ίδια σχεδόν ώρα που γινόταν η έκτακτη τηλεδιάσκεψη ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες όπου βρισκόταν εστίαζε και αυτός στον εμβολιασμό, επικαλούμενος σχετική αναφορά του Αντονι Φάουτσι, απέστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Είστε εμβολιασμένοι, είστε ασφαλείς. Είστε ανεμβολίαστοι, κινδυνεύετε. Τόσο απλά και τόσο καθαρά» είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως «η μεγάλη πρόκληση εξακολουθεί και παραμένει η επιτάχυνση του ρυθμού των εμβολιασμών, καθώς βρισκόμαστε πια αντιμέτωποι με τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της σε όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας».  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News